Δελτια Τυπου

Δέσμη Νέων Πολιτικών Προωθεί η ΝΔ στην Δικαιοσύνη

Με αφορμή τα αποφασισθέντα στο 6ο Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας που πραγματοποιήθηκε πριν λίγα 24ωρα στην Αθήνα, ο πρ. Βουλευτής Κερκύρας της ΝΔ, Στέφανος Γκίκας, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις σε ότι αφορά τον Τομέα της Δικαιοσύνης:
«Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε στην Αθήνα το 6ο Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας με αντικείμενο – μεταξύ των άλλων – την λειτουργία της Δικαιοσύνης. Ο προγραμματικός μας λόγος για την Δικαιοσύνη, αποβλέπει στην θωράκιση της θεσμικής της ανεξαρτησίας και έχει ως βασικούς άξονες την επιτάχυνση έκδοσης των αποφάσεων και την βελτίωση της ποιότητάς τους. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εδώ και τρία χρόνια, όχι μόνο δεν έκανε κάτι για να διορθώσει τα χρόνια προβλήματα της Δικαιοσύνης, αλλά αντίθετα, εξαπέλυσε αναρίθμητες επιθέσεις εναντίον της, κάθε φορά που οι αποφάσεις της, δεν ευνοούσαν την «αριστερή» κυβερνητική ατζέντα.
Η ΝΔ εν προκειμένω, προωθεί δέσμη εφηρμοσμένων πολιτικών, οι οποίες θα δώσουν λύσεις στα ειδικά προβλήματα λειτουργίας της Δικαιοσύνης που ευθύνονται κυρίως για τις καθυστερήσεις έκδοσης των αποφάσεων. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα του 6ου Προσυνεδρίου, η ΝΔ προτείνει:

Πρώτον, την σύσταση Ειδικών Τμημάτων στα δικαστήρια, όπου θα εκδικάζονται ειδικού χαρακτήρα υποθέσεις από δικαστές με αντίστοιχη εξειδίκευση, στο πρότυπο των ειδικών τμημάτων Ναυτικού Δικαίου, Δικαίου της ΕΕ και Φορολογικών Υποθέσεων. Συγκεκριμένα, νέα ειδικά τμήματα μπορούν να δημιουργηθούν σε Πολιτικά Δικαστήρια (για εμπορικές συμβάσεις, διεθνείς συναλλαγές, ζητήματα ανταγωνισμού, ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας, τραπεζικό δίκαιο), σε Διοικητικά Δικαστήρια (για υποθέσεις κοινωνικής ασφάλισης και επενδύσεων) και σε Ποινικά Δικαστήρια (για υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος). Η παρέμβαση αυτή μπορεί να επιταχύνει την διαδικασία εκδίκασης και να βελτιώσει την ποιότητα των αποφάσεων.

Δεύτερον, την επιτάχυνση της εκδίκασης υποθέσεων που εκκρεμούν επί σειρά ετών κατά προτεραιότητα, με στόχο να τερματιστεί η αβεβαιότητα για τους πολίτες. Μέτρο επιτάχυνσης θα είναι η εκδίκαση με βάση το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, των υποθέσεων που εκκρεμούν πέραν της τριετίας χωρίς να έχει διεξαχθεί Δίκη σε πρώτο βαθμό. Στο πλαίσιο αυτό, θα αξιοποιηθεί η εμπειρία της ρύθμισης για την επιτάχυνση των υποθέσεων του «νόμου Κατσέλη». Η παρέμβαση αυτή μπορεί να ενισχύσει άμεσα την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης, βελτιώνοντας το επενδυτικό και επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα.

Τρίτον, την ενίσχυση της εναλλακτικής επίλυσης διαφορών για μείωση του αριθμού των υποθέσεων που φτάνουν στα δικαστήρια και μείωση του κόστους για τους εμπλεκόμενους. Το σύστημα εκπαίδευσης και διαπίστευσης των μεσολαβητών θα πρέπει να αναμορφωθεί, υιοθετώντας τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές, όπως η προσομοίωση ως μέθοδος εξέτασης. Παράλληλα, θα θεσπιστεί η υποχρεωτική απόπειρα διαμεσολάβησης σε ορισμένες κατηγορίες υποθέσεων (ιδιωτικές διαφορές, οικογενειακές διαφορές) με προκαθορισμένη αμοιβή για τον διαμεσολαβητή.

Τέταρτον, την μεγαλύτερη αξιοποίηση της πληροφορικής για την γρηγορότερη απονομή της δικαιοσύνης. Κατά τα πρότυπα του Συμβουλίου της Επικρατείας, προωθούμε την άμεση υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Πολιτικής & Ποινικής Δικαιοσύνης. Επιπλέον, σχεδιάζουμε την επέκταση της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων, την έκδοση e-πιστοποιητικών, και την ψηφιακή καταγραφή και αποθήκευση των πρακτικών, υιοθετώντας τις καλές πρακτικές από το αντίστοιχο Σύστημα των Διοικητικών Δικαστηρίων. Πέμπτον, στο πλαίσιο της Οργανωτικής Δομής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, την λειτουργία μίας ολιγομελούς Ομάδας που θα παρακολουθεί τη λειτουργία των δικαστικών και εξωδικαστικών συστημάτων επίλυσης διαφορών, η οποία θα συγκεντρώνει όλα τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, θα τηρεί και θα ενημερώνει μια ενοποιημένη βάση δεδομένων. Θα είναι έτσι εφικτή η πλήρης αποτύπωση του τρόπου που λειτουργεί η Δικαιοσύνη στη χώρα.

Τέλος, η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευθεί για την κατάργηση του Νόμου Παρασκευόπουλου (που έβγαλε 2000 βαρυποινίτες εκτός Φυλακών), για την επαναφορά των Φυλακών Υψίστης Ασφαλείας τύπου Γ’ και για την επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος για τις άδειες των κρατουμένων – βαρυποινιτών. Επιπλέον, θα επεκταθεί η εφαρμογή της ηλεκτρονικής επιτήρησης των κρατούμενων («βραχιολάκια») και οι εναλλακτικές μορφές έκτισης των ποινών για αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων.
Με τις παρεμβάσεις αυτές και όχι μόνον, η λειτουργία της Δικαιοσύνης θα βελτιωθεί σημαντικά και οι Έλληνες πολίτες θα πάψουν να αισθάνονται πολίτες ”δεύτερης κατηγορίας”…».