Δελτια Τυπου

Επίκαιρη συνέντευξη Στ. Γκίκα στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ (Αθήνα) (28–6–2012)

Για το συμβάν της κατάρρευσης του τουρκικού πολεμικού αεροσκάφους από τις Συριακές ένοπλες δυνάμεις και τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν.

Πράγματι ήταν ένα γεγονός, το οποίο επιβάρυνε την αρνητική κατάσταση που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή μας, και λέω αρνητική γιατί έχουμε τα γεγονότα της Συρίας με το αιματοκύλισμα που γίνεται εκεί, έχουμε την Άγκυρα που διατηρεί ανοιχτό πόλεμο με τους Κούρδους στα σύνορα με το Ιράκ – χθες είχαμε άλλους τέσσερις Τούρκους στρατιώτες νεκρούς, προχθές είχαμε άλλους οχτώ κλπ, – έχουμε τις γνωστές απειλές της Άγκυρας για το θέμα του Καστελόριζου, υπάρχει συνεπώς μία αρνητική ατμόσφαιρα. Οπωσδήποτε το γεγονός με το Τουρκικό αναγνωριστικό αεροσκάφος έχει την σημασία του. Έχουν την σημασία τους και οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν που εμμέσως πλην σαφώς καταφέρθηκε εναντίον του Ισραήλ για το πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας που είχε καταληφθεί πέρσι ανοιχτά της Γάζας, αλλά και εναντίον της Ελλάδας. Μάλιστα χρησιμοποίησε μία έκφραση χαρακτηριστική της ρητορικής της Τουρκικής πολιτικής ηγεσίας: είπε, ότι η Τουρκία «θα βάλει στη θέση της» όποια χώρα αμφισβητήσει το «μεγαλείο» της δύναμης της Άγκυρας… Θεωρώ όμως ότι είναι μόνον «λόγια».

Για τα μηνύματα από το συμβάν και τη «χαλαρή» αντίδραση της Άγκυρας

Η μία ερμηνεία είναι ότι οι Συριακές Ένοπλες Δυνάμεις εφόσον εκτίμησαν ότι πρόκειται για παραβίαση του Εθνικού Εναερίου Χώρου τους και επειδή υπάρχουν πληροφορίες ότι στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας η Τουρκία ουσιαστικά βοηθά τους αντάρτες στον πόλεμο – γιατί περί πολέμου πρόκειται πια – με το καθεστώς Ασάντ, να ήταν πιο εύκολη η απόφαση για την κατάρριψη του τουρκικού αναγνωριστικού αεροσκάφους. Το ένα μήνυμα είναι λοιπόν ότι από την στιγμή που η πράξη αυτή εξελήφθη ως εχθρική ενέργεια και η αντίδραση ήταν η κατάρριψη του αεροσκάφους, σημαίνει ότι οι Σύριοι δεν αστειεύονται. Το δεύτερο, που είναι ένα μήνυμα γενικότερο, είναι ότι εάν αντιδράσεις δυναμικά και βέβαια θεωρείς ότι έχεις το δίκιο με το μέρος σου, τότε κατά βάση μετριάζονται οι αντιδράσεις του «αντιπάλου». Και βλέπουμε τώρα, ότι από πλευράς Άγκυρας έχουμε μία αντίδραση μόνο σε ρητορικό επίπεδο.

Για τον στρατηγικό άξονα Ελλάδας – Ισραήλ

Ήταν σωστή η επιδίωξη από Ελληνικής πλευράς, της ενίσχυσης του στρατηγικού άξονα με το Ισραήλ. Να θυμίσω εδώ, ότι πριν από μερικά χρόνια υπήρχε αντίστοιχος άξονας Ισραήλ-Τουρκίας. Αυτό βεβαίως ήταν εις βάρος των Εθνικών μας συμφερόντων διότι σε μία γεωπολιτική περιοχή υψίστης σημασίας όπως είναι η Ανατολική Μεσόγειος, όταν δύο ισχυρές δυνάμεις δημιουργούν στρατηγικό άξονα, είναι ευνόητο ότι η πλάστιγγα της γεωπολιτικής ισχύος γέρνει προς το μέρος τους. Σήμερα λοιπόν με τον άξονα Ελλάδας – Ισραήλ να ενισχύεται και με όλη τη δυναμική που έχει αποκτήσει, από την προοπτική έρευνας και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή, γίνεται απολύτως κατανοητό τι μεγάλη αξία έχει για τα εθνικά μας συμφέροντα. Να σημειώσουμε, ότι πλέον τα εθνικά μας συμφέροντα στην περιοχή, είναι ομόρροπα με αυτά της Δύσης, και αυτό διότι έχει πολύ μεγάλη σημασία για την Ε.Ε. εάν οι έρευνες κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αποδώσουν, να μην εξαρτάται ενεργειακά από τρίτες χώρες αλλά από χώρες της Ε.Ε. όπως είναι η Κύπρος και η Ελλάδα

Για την συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ναυτικών δυνάμεων στα ανοιχτά της Συρίας

Πράγματι παρατηρείται συσσώρευση ναυτικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, ακριβώς επειδή η περιοχή έχει ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία και υπάρχουν συγκεκριμένοι στρατηγικοί άξονες. Η Συρία έχει παραδοσιακά ως συμμάχους την Ρωσία ή την Κίνα, που είναι δυνάμεις που δεν ανήκουν στην σφαίρα του ΝΑΤΟ, ενώ αντίθετα η Δύση με τους Αμερικάνους κυρίως και την Νατοϊκή συμμετοχή ακολουθεί μία άλλη πολιτική απέναντι στη Συρία. Είναι λογικό συνεπώς να συρρέουν δυνάμεις. Βεβαίως δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει κάποια ανάφλεξη, διότι υπάρχουν σαφείς κανόνες εμπλοκής, υπάρχουν ξεκάθαρες εντολές και οδηγίες προς τους επικεφαλής. Από την εμπειρία μου σας λέω ότι η περίπτωση να έχουμε θερμό επεισόδιο με συμμετοχή νατοϊκών ναυτικών δυνάμεων είναι μηδενική.

Για τα μέτρα που θα πρέπει να λάβουμε ως Ελλάδα και τον ρόλο της χώρας μας

Είναι ξεκάθαρες και σαφείς οι θέσεις και οι απόψεις της ΝΔ και μάλιστα τόσο ο ΥΠΕΞ κ. Αβραμόπουλος όσο και ο ΥΕΘΑ κ. Παναγιωτόπουλος έχουν εκφραστεί με σαφή τρόπο για τα Εθνικά μας θέματα. Γνωρίζουν τα θέματα βεβαίως και οι δύο σε βάθος, ξέρουν τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή και ακριβώς για αυτό το λόγο δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι έχουν ήδη δοθεί εντολές και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και βεβαίως στο Υπουργείο Εξωτερικών να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς όλη αυτή τη διαδικασία. Θεωρώ ότι ο ρόλος της χώρας μας υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά και στο θέμα της Συρίας θα είναι εποικοδομητικός, θα έχουμε ένα εποικοδομητικό ρόλο στα δρώμενα στην ευρύτερη γεωπολιτική μας περιοχή, πάντοτε με σεβασμό στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου – αυτή είναι άλλωστε η πάγια θέση της χώρας μας – και βεβαίως υπηρετώντας τα ζωτικά Εθνικά μας συμφέροντα.

Για την πολιτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, και τους στόχους και τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης

Έχουμε μία νέα κυβέρνηση, η οποία στηρίζεται σε τρία κόμματα, και ας μην ξεχνάμε ότι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Έχει πολύ μεγάλη σημασία βέβαια ότι υπάρχει μία προγραμματική Συμφωνία. Η Συμφωνία αν τηρηθεί, που εγώ πιστεύω ότι θα τηρηθεί διότι υπάρχει η πολιτική βούληση, θα είναι για το καλό της Ελλάδας, για το καλό των Ελλήνων πολιτών, θα φέρει την ανάκαμψη της οικονομίας, την ανάπτυξη του τόπου. Η νέα κυβέρνηση μετά τις προγραμματικές δηλώσεις θα πρέπει να ριχτεί αμέσως στη δουλειά, διότι δεν υπάρχει περίοδος χάριτος. Όλοι μας, πρέπει να βοηθήσουμε στο εθνικό αυτό έργο, διότι όλους μας ενδιαφέρει η χώρα να βγει το γρηγορότερο από την κρίση. Και επειδή συμμετείχα όλο το προηγούμενο διάστημα στη διαδικασία της εκπονήσεως του κυβερνητικού μας προγράμματος, σας λέω ότι πολύ σύντομα θα δούμε τα πρώτα καλά αποτελέσματα, όσο αρνητική και να είναι η συγκυρία, όσο και αν η κα. Μέρκελ επιμένει στην σκληρή λιτότητα. Ας είμαστε λοιπόν αισιόδοξοι.