Δελτια Τυπου

Ο πρώτος νόμος της νέας Κυβέρνησης ρυθμίζει γενναιόδωρα τις οφειλές προς το Δημόσιο και μειώνει τον ΕΝΦΙΑ κατά 22%…

Με αφορμή το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες βράδυ στη Βουλή, ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ο πρώτος νόμος της ΝΔ που ψηφίσαμε χθες στη Βουλή είναι ένα φορολογικό νομοθέτημα. Τα τελευταία χρόνια είχαμε συνηθίσει τα φορολογικά νομοσχέδια να συνεπάγονται «κακά μαντάτα» για τους φορολογούμενους.  Στην Νέα Δημοκρατία ωστόσο κάνουμε την διαφορά!

Προεκλογικά είχαμε δεσμευτεί για την μείωση των φόρων και του ΕΝΦΙΑ από το 2020. Η Κυβέρνησή μας όμως, όχι μόνο τηρεί αυτή την δέσμευση, αλλά την υλοποιεί και ένα χρόνο νωρίτερα…

Η ποσοστιαία μείωση του ΕΝΦΙΑ έχει ως κριτήριο την αξία της περιουσίας. Όσο μεγαλύτερη είναι, τόσο μικρότερη είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Συνεπώς, θα ανακουφιστούν όλοι οι ιδιοκτήτες, ενώ  μεγαλύτερη ελάφρυνση θα έχουν οι οικονομικά αδύναμοι και η μεσαία τάξη. Εισάγεται λοιπόν μία δικαιότερη εφαρμογή του φόρου.  

Μεσοσταθμικά, η ρύθμιση προβλέπει για το 2019 την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%. Υπενθυμίζω, πως οι αλλαγές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες ψηφίστηκαν λίγο πριν κλείσει η Βουλή, προέβλεπαν μεσοσταθμική μείωση μόλις κατά 10%. Με την νέα ρύθμιση, περισσότεροι από 470.000 ιδιοκτήτες – τους οποίους δεν «άγγιζε» η ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ – θα έχουν άμεσα μειώσεις του φόρου ιδιοκτησίας. Και συνολικά, 1,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα έχουν μεγαλύτερη ωφέλεια σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση. 

Η νέα Κυβέρνηση αποδεικνύει λοιπόν ότι αφενός υλοποιεί άμεσα της προεκλογικές της δεσμεύσεις και αφετέρου ότι μία εισπρακτική μεν ρύθμιση μπορεί να έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, καθώς τονώνεται η αγορά ακινήτων και βελτιώνεται το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών. Τρίτον, οι φορολογικές ρυθμίσεις μπορούν να έχουν και φιλολαϊκό χαρακτήρα, με κύριο μέλημα την ανακούφιση της μεσαίας τάξης, η οποία τόσο υπέφερε κατά τα χρόνια της κρίσης.

Επιπλέον, ο πρώτος νόμος της νέας Κυβέρνησης ρυθμίζει γενναιόδωρα  τις οφειλές προς το Δημόσιο, όπου μία σειρά διατάξεων κάνουν την υπαγωγή στην ρύθμιση των 120 δόσεων πολύ πιο ευνοϊκή.

Συγκεκριμένα, δίνεται πλέον η δυνατότητα και σε νομικά πρόσωπα – σε επιχειρήσεις δηλαδή – να υπαχθούν στην συγκεκριμένη ρύθμιση. Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται στα 20 από 30 Ευρώ, πράγμα που ωφελεί μικροοφειλέτες και φορολογούμενους που εξυπηρετούν παράλληλα και άλλες ρυθμίσεις, ενώ και το επιτόκιο των προσαυξήσεων μειώνεται από το 5% στο 3%.

Η νέα ρύθμιση εμπεριέχει και μία σειρά κινήτρων, προκειμένου, όταν αυτό είναι δυνατό, η εξόφληση του χρέους να πραγματοποιείται με μικρότερο αριθμό δόσεων. 

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι στην νέα ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων, μπορούν να υπαχθούν και οι οφειλέτες οι οποίοι έχουν ήδη ενταχθεί σε ρύθμιση, ενώ όσοι είναι συνεπείς στην καταβολή δόσεων προστατεύονται από κατασχέσεις και αναγκαστικά μέτρα είσπραξης…

Μέλημά της ΝΔ είναι να βάλλει τάξη στα οικονομικά του Κράτους. Συνεπώς, οι φόροι και οι οφειλές προς το Δημόσιο πρέπει να αποπληρώνονται. Αντιλαμβανόμενοι τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν τα τελευταία χρόνια οι φορολογούμενοι, βελτιώνουμε το θεσμικό πλαίσιο, δίνοντας έτσι μία τελευταία ευκαιρία στους οφειλέτες να μπουν σε ένα εξαιρετικά ευνοϊκό καθεστώς ρύθμισης, για χρέη που δημιουργήθηκαν έως 31 Δεκεμβρίου 2018. 

Στόχος μας είναι οι φορολογούμενοι να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Αναγνωρίζοντας τις αδικίες και τις δυσβάστακτες επιβαρύνσεις των τελευταίων ετών, βελτιώνουμε το υπάρχον καθεστώς, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να μπούμε σταδιακά σε μία «κανονικότητα», την οποία απωλέσαμε κατά τα χρόνια της κρίσης.

Σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή και το πολύ ευρύτερο φορολογικό μας νομοσχέδιο και θα έχω την ευκαιρία να αναφερθώ εκτενώςσε αυτό …»