Δελτια Τυπου

Παραμένουν ως έχουν οι υποδομές του ΠΝ στην Κέρκυρα. Προβληματισμός για τις Μαρίνες

Τρίτη, 15 Ιανουάριος 2013
Συνέντευξη στην ΕΡΑ Κέρκυρας και στην δημοσιογράφο Κατερίνα Κατσαρού, παραχώρησε χθες ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, Στέφανος Γκίκας. Τα κύρια σημεία της συνέντευξης, έχουν ως ακολούθως:

Για την πώληση Ελληνικών Μαρινών σε τουρκικό επιχειρηματικό όμιλο

Δεν σας κρύβω ότι θα επιθυμούσα να τις αγόραζε ένας γαλλικός ή ένας αμερικανικός ή ακόμη και ένας κινεζικός όμιλος . Παρόλα αυτά ζούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε καθεστώς ελεύθερης οικονομίας και θεωρητικά δεν μπορούμε να εμποδίσουμε μία ιδιωτική εταιρεία από το να πουλήσει σε κάποια άλλη, περιουσιακά της στοιχεία.

Τώρα επί της ουσίας και σε ότι αφορά τις μαρίνες των Γουβιών Κέρκυρας και της Λευκάδας, δεν θεωρώ ότι υφίσταται θέμα εθνικής ασφάλειας. Από επιχειρησιακής πλευράς ο έλεγχος της ευρύτερης περιοχής – και των Ελληνοαλβανικών θαλάσσιων συνόρων – διασφαλίζεται με τις εδώ υπάρχουσες ναυτικές υποδομές, δηλαδή τον Ναυτικό Σταθμό και τα Ναυτικά Παρατηρητήρια. Και μάλιστα σας πληροφορώ ότι στην αναδιοργάνωση μονάδων και υπηρεσιών που εκπονεί το ΠΝ, οι υποδομές της Κέρκυρας δεν πρόκειται να απομακρυνθούν ή υποβαθμιστούν.

Τώρα, σημειώνω ότι η Τουρκία επεκτείνεται δραστικά και στον οικονομικό τομέα – πχ η εταιρεία Dogus έχει αγοράσει μαρίνες που εκτείνονται από την Κροατία μέχρι τα παράλια της Μικράς Ασίας και συνεπώς θα ελέγχει ένα τεράστιο μερίδιο της αγοράς θαλασσίου τουρισμού και της ροής σκαφών αναψυχής στην Αν. Μεσόγειο, με ότι αυτό συνεπάγεται. Βεβαίως η αγορά της μαρίνας της Μυτιλήνης με προβληματίζει – για ευνόητους λόγους – πολύ περισσότερο από ότι της Κέρκυρας και κατά την άποψη μου θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί. Θεωρώ ότι και το ΠΝ δεν θα είδε με καλό μάτι την αγορά της μαρίνας της Μυτιλήνης από τον τουρκικό όμιλο.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε κυρίαρχο κράτος, έχουμε νόμους. Αν για οποιονδήποτε λόγο διαπιστωθούν στις Μαρίνες τις οποίες αγόρασε ο τουρκικός όμιλος – ή ο οποιοσδήποτε – κινήσεις ή πράξεις οι οποίες παραβαίνουν τους κανόνες της Εθνικής μας ασφάλειας, τότε το κράτος μας έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να προστατευτεί, να ακυρώσει την όποια συμφωνία και να τιμωρήσει τους υπευθύνους.

Για την αξιοποίηση του Ερημίτη

Είμαι βεβαίως υπέρ των επενδύσεων και της ανάπτυξης, αλλά η όποια επενδυτική πρόταση έλθει για τον Ερημίτη, θα πρέπει να μην έχει απέναντι την τοπική κοινωνία. Μπορεί ασφαλώς να γίνει μια επένδυση που να σεβαστεί την ιδιομορφία και τη σπανιότητα του περιβάλλοντος και φυσικά όταν θα δημιουργηθούν και οι 100 ή 200 νέες θέσεις εργασίας, η τοπική κοινωνία δεν θα πει όχι. Αυτό που είναι ανεπίτρεπτο, θα είναι η τσιμεντοποίηση, να γίνει δηλαδή ο Ερημίτης Μπαρμπάτι. Σ’ αυτό θα είμαστε κάθετα αντίθετοι.

Για την πορεία της οικονομίας και την προοπτική ανάκαμψης και ανάπτυξης

Κοιτάξτε θα είναι δύσκολο το 2013, όμως νομίζω ότι υπάρχει φως στο τούνελ αρκεί βεβαίως να γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, γιατί η αλήθεια είναι ότι τα περιθώρια αντοχής των πολιτών έχουν εξαντληθεί μετά όλο αυτό τον ορυμαγδό των μέτρων και όλο τον αρνητισμό που υπάρχει στην ατμόσφαιρα μετά από 6 χρόνια ύφεσης. Πιστεύω όμως ότι υπάρχουν δυνατότητες, πήραμε επιτέλους αυτή τη μεγάλη δόση, αν την αξιοποιήσουμε σωστά, όπως και τις δυνατότητες που έχουμε ως Έλληνες, νομίζω ότι από το τέλος αυτής της χρονιάς θα δούμε φως στο τούνελ και σιγά σιγά θα ανακάμψουμε, δηλαδή μέσα στο 2014 πιστεύω θα έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Θεωρώ όμως ότι αν η υφεσιακή κατάσταση παραταθεί περαιτέρω, η κοινωνική συνοχή απειλείται, υπό την έννοια ότι η ανεργία έχει φτάσει σε δυσθεώρατα ύψη ιδίως στις μικρές ηλικίες – που ξεπερνά το 50% -, επίσης πολλοί Έλληνες δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τους φόρους, αφού δεν υπάρχει πλέον διαθέσιμο εισόδημα, οπότε οδηγούνται πολλές κοινωνικές ομάδες στην φτώχεια, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Πρέπει λοιπόν να υιοθετήσουμε αναπτυξιακή πολιτική, να κινηθούμε με αναπτυξιακούς όρους, για παράδειγμα να αξιοποιήσουμε πιο γρήγορα τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, να αξιοποιήσουμε τον ορυκτό πλούτο, να δούμε να υλοποιούνται οι σημαντικές αποκρατικοποιήσεις και αξιοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας, να δρομολογούνται οι μείζονες διαθρωτικές αλλαγές κλπ.

Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο στην οικονομία και αν η χώρα σταθεί στα πόδια της – και αυτή ακριβώς είναι η προσπάθεια της τρικομματικής κυβέρνησης – αν έλθουν οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, δηλαδή να έχουμε επιτέλους πρωτογενή πλεονάσματα, τότε θα μπορέσουν να επιστραφούν στους πολίτες, ιδίως στους οικονομικά ασθενέστερους και στις ευπαθείς ομάδες, μέρος των χαμένων εισοδημάτων τους.

Ήδη μόλις προχθές ο ΥΕΘΑ Πάνος Παναγιωτόπουλος σε δηλώσεις του, αναφέρθηκε στο θέμα και άφησε να εννοηθεί ότι μόλις η χώρα ανακάμψει, θα διορθωθούν οι αδικίες στα εισοδήματα των στελεχών των Ε.Δ. Σας λέω δε ότι οι περικοπές που υφίστανται στα εισοδήματά τους οι απόστρατοι συνταξιούχοι, δεν έχουν προηγούμενο, αφού αγγίζουν το 50%.

Γίνεται μια εργώδης προσπάθεια, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, πρέπει να δοθεί μια πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση, εξάλλου δεν βλέπω εναλλακτική λύση, μακάρι να υπήρχε, αλλά βλέπετε ότι ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει σοβαρή και ρεαλιστική πολιτική εξόδου από την κρίση και αυτό το αντιλαμβάνονται οι Έλληνες πολίτες.