Δελτια Τυπου

Στ. Γκίκας: «Δεν θα κλείσουν οι Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ»

Τρίτη, 26 Νοέμβριος 2013
Επίσκεψη στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα και συνάντηση με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Δημήτρη Κοντό, πραγματοποίησε ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, Στέφανος Γκίκας. Ο κ. Γκίκας ενημερώθηκε για το νέο μεταρρυθμιστικό σχέδιο του ΕΟΠΥΥ και την ευρύτερη μεταρρύθμιση στην Υγεία, ενώ μετέφερε στον κ. Κοντό τα γνωστά προβλήματα στην λειτουργία του ΕΟΠΥΥ που παρατηρούνται στην Κέρκυρα.

Μετά την επίσκεψη ο κ. Γκίκας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είχα την ευκαιρία σήμερα να συναντηθώ με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρη Κοντό και να ενημερωθώ για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται στο χώρο της Υγείας και για την αξιολόγηση δομών και προσωπικού. Καταρχάς να πούμε ότι οι μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ δεν θα κλείσουν. Δηλαδή μπορεί τα δύο υπάρχοντα υποσυστήματα του ΕΟΠΥΥ να συγχωνεύονται, δηλαδή τα Κέντρα Υγείας και τα Πολυιατρεία, αλλά αυτό δεν σημαίνει – όπως διαβεβαίωσε ο κ. Πρόεδρος – ότι θα κλείσουν μονάδες. Όσον αφορά στο νοσηλευτικό, διοικητικό και το εργαστηριακό προσωπικό που εργάζεται στις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Κοντός διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία απόλυση. Όμως, όπως μου είπε, κάποιες ελάχιστες ιατρικές ειδικότητες που δεν έχουν σήμερα πραγματικό αντικείμενο στις μονάδες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, θα φύγουν από τον στενό πυρήνα της πρωτοβάθμιας. Θα μπορέσουν ίσως αυτοί οι ιατροί να συνεχίσουν να εργάζονται ως συμβεβλημένοι με εξωτερικές συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, είτε ως ελεγκτές-ιατροί, είτε να περάσουν στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας μετά όμως από προκήρυξη.

Είναι ευνόητο ότι θα πρέπει να προχωρήσει αυτή η μεταρρύθμιση γιατί θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες – που είναι ζητούμενο – ενώ από τις συγχωνεύσεις και τις συνέργειες, θα δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας που θα δώσουν την δυνατότητα στον ΕΟΠΥΥ να αντιμετωπίσει τη μείωση της χρηματοδότησης στην Υγεία.

Τώρα, ανέφερα στον κ. Πρόεδρο τα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι και στην Κέρκυρα και εξέφρασε την άποψη – πεποίθηση για να είμαι ακριβής – ότι με την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης τα προβλήματα θα περιορισθούν. Εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του για την απεργία των ιατρών του ΕΟΠΥΥ και τις επιπτώσεις που θα έχει στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, αφού εξυπηρετούνται 65000 ραντεβού ημερησίως….

Αναμφίβολα η κυβέρνηση θα κριθεί από την επιτυχία της μεταρρύθμισης.»