Δελτια Τυπου

Συνέντευξη Στ. Γκίκα για Προσυνέδριο ΝΔ, Απόφαση ΣτΕ για Ερημίτη, Ανεργία

Τετάρτη, 03 Απρίλιος 2013
Συνέντευξη στο Ραδιόφωνο του ΑRΤ FM και στον δημοσιογράφο Κώστα Αττία, παραχώρησε χθες ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, Στέφανος Γκίκας. Τα κύρια σημεία της συνέντευξης παρατίθενται παρακάτω:

Για το «όχι» του ΣτΕ στο ΠΔ για την αξιοποίηση του Ερημίτη

«Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ουσιαστικά αμφισβητείται η απόφαση του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ) και με την οποία απορρίπτεται το συγκεκριμένο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, προκαλεί εντύπωση. Όμως η κατάσταση δεν είναι αυτή που παρουσιάζεται. Εγώ επικοινώνησα με μέλη του ΑΝΣ αλλά και με τον πρώην Αρχηγό, τον Ναύαρχο Κοσμά Χρηστίδη και η εικόνα που αποκόμισα είναι διαφορετική. Όταν έλαβε την σχετική απόφαση το ΑΝΣ – νομίζω τον Νοέμβριο του 2012 – παρουσιάστηκε η ακριβής θέση που θα μεταφερόταν το Ναυτικό Παρατηρητήριο με τοπογραφικό που προσκόμισε ο αρμόδιος Κλάδος του ΓΕΝ. Επίσης, όπως πληροφορήθηκα, πριν λάβει την απόφαση, το Πολεμικό Ναυτικό είχε στείλει τεχνική ομάδα στελεχών η οποία έκανε έρευνες και μετρήσεις και διαπίστωσε ότι και στη νέα θέση το Παρατηρητήριο κάλυπτε τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Από και πέρα οι Ναύαρχοι πήραν μια απόφαση, και σωστά την πήραν, ότι μπορεί να γίνει η μεταφορά. Αυτό το οποίο λέει το ΣτΕ, δηλαδή ότι η «απαγορευμένη ζώνη» με την «επιτηρούμενη ζώνη» συμπίπτει, πράγματι είναι ένα θέμα, αλλά το ΑΝΣ το γνώριζε και πήρε την απόφαση να μην υπάρχει «νεκρή» ζώνη περιμετρικά του Οχυρού. Ζούμε στο 2013, και θεωρώ ότι οι Ναύαρχοι σωστά έκριναν ότι για το συγκεκριμένο Παρατηρητήριο δεν υπάρχει απαίτηση για «νεκρή» ζώνη.

Αυτό που έχει αξία όμως να συγκρατήσουμε είναι ότι το ΠΝ γνώριζε την ακριβή θέση που θα μεταφερθεί το Παρατηρητήριο και ότι η θέση αυτή κάλυπτε τις επιχειρησιακές απαιτήσεις.»

Για την αξιοποίηση του Ερημίτη

«Οποιαδήποτε επένδυση κι αν γίνει στην χώρα, θα πρέπει να γίνει κάτω από συγκεκριμένους κανόνες και προϋποθέσεις. Η περίπτωση της αξιοποίησης του Ερημίτη είναι ιδιαίτερη. Η περιοχή είναι απαράμιλλου φυσικού κάλλους διαθέτει μια ξεχωριστή χλωρίδα και πανίδα που θα πρέπει να διατηρηθεί αναλλοίωτη. Αν λοιπόν η παρέμβαση που θα γίνει εκεί είναι ήπια και το εξασφαλίζει αυτό, τότε καλώς να γίνει. Το γεγονός πάντως είναι, ότι η κοινωνία της Κέρκυρας είναι χωρισμένη στα δυο. Δήμος και Περιφέρεια έχουν προσφύγει στο ΣτΕ κατά της επένδυσης, οι φορείς είναι μοιρασμένοι και είναι εξαιρετικά πιθανό η επένδυση αυτή να βαλτώσει.»

Για το προσυνέδριο της ΝΔ στην Κέρκυρα

«Η προσυνεδριακή διαδικασία της Κέρκυρας είναι μια από τις δώδεκα προσυνεδριακές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στις έδρες των Περιφερειών. Θα γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο και θα αφορά στα θέματα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Όπως καταλαβαίνετε τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες εδώ και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, είναι περίπου τα ίδια με αυτά που αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές, δηλαδή η ανεργία, οι υποδομές, ο τουρισμός, τα χαράτσια, το αυξημένο ΦΠΑ κ.ο.κ.

Στο πλαίσιο αυτό ήλθε ήδη στην Κέρκυρα ένα κλιμάκιο της Γραμματείας Οργανωτικού του Κόμματος και θα έλθουν κι άλλα μέσα στην εβδομάδα για την προετοιμασία της εκδήλωσης.

Θα είναι ένα δομικό Συνέδριο αυτό που θα γίνει στο τέλος Ιουνίου και η εντολή είναι να αλλάξουν όλα. Έτσι λοιπόν το προσεχές Σάββατο το κλιμάκιο της ΝΔ, θα δεχτεί όλους τους τοπικούς φορείς αλλά και πολίτες, οι οποίοι θα έλθουν να καταθέσουν την άποψή τους, να εκθέσουν το πρόβλημά τους και να ακούσουν τις τοποθετήσεις των κομματικών στελεχών. Θα είναι παρόντες και ο Γραμματέας της ΠΕ κ. Κεφαλογίαννης και ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτική Ομάδας κ. Μπούρας, καθώς και πολλά κεντρικά κομματικά στελέχη. Θεωρώ ότι αυτά που θα πούμε θα είναι χρήσιμα – θα πούμε αλήθειες – και οι προτάσεις πολιτικής που θα προκύψουν θα είναι ουσιαστικές και εποικοδομητικές.»

Για το «κλίμα» που επικρατεί στην κοινωνία

«Υπάρχει ένας ευρύτερος πεσιμισμός στους πολίτες οι οποίοι στερούνται πολλά από τα αγαθά τα οποία είχαν συνηθίσει τα παλαιότερα χρόνια. Υπάρχουν οι περικοπές στις συντάξεις και στους μισθούς, υπάρχουν διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες. Και βέβαια δεν αμφισβητείται ότι ολόκληρες κοινωνικές ομάδες βρίσκονται στα πρόθυρα της φτώχιας και της ανέχειας. Παρόλα αυτά η εντύπωση και η πεποίθησή μου είναι – και φαίνεται άλλωστε και από τις δημοσκοπήσεις – ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται αυτή την στιγμή, ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, παρά μόνο ο δύσκολος δρόμος που ακολουθεί η τρικομματική. Όλοι ελπίζουμε ότι θα είναι προσωρινός – για λίγους μήνες ακόμα – μέχρι να ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας μας και η ανάπτυξη της χώρας.»

Για την ανεργία των νέων

«Η νεολαία αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα ανεργίας αφού ένα στα δύο παιδιά είναι άνεργα, καταλαβαίνετε συνεπώς ότι έναν άνεργο νέο, το μόνο που δεν τον απασχολεί είναι η πολιτική και οι πολιτικοί. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όμως θεωρώ ότι από την στιγμή από την οποία αρχίσει να φαίνεται «φως στο τούνελ» – και σας λέω ότι την περίοδο αυτή μπαίνουν τα σωστά θεμέλια προς τούτο – και όταν σε λίγο θα αρχίζει να μειώνεται ή ανεργία η οποία τρέχει και εδώ στην περιοχή μας με 26 – 27 %, πιστεύω ότι τότε η διάθεση του κόσμου, η διάθεση και η ψυχολογία των νέων θα αλλάξει.

Σπεύδω δε να πω ότι την περίοδο αυτή, η προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι ακριβώς να στηρίξει τους νέους και να πάρει μέτρα κατά της ανεργίας. Πρόσφατα 3 Υπουργοί ανακοίνωσαν προγράμματα για 400.000 νέες θέσεις εργασίας έστω και για μερικούς μήνες. Πριν από 10 μέρες ο Πρωθυπουργός ευρισκόμενος στις Βρυξέλες, υπέγραψε ειδικό πρόγραμμα για 100.000 θέσεις εργασίας για οικογένειες που έχουν όλα τα παιδιά άνεργα. Θέλω να πω ότι γίνεται μια εργώδης προσπάθεια. Ο νέος που ίσως μας ακούει τώρα, έχει δίκιο να αναρωτιέται, γιατί δεν έχει φανεί ακόμη το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας. Αλλά τώρα, αυτή την περίοδο, δημιουργείται η δράση και υλοποιείται η πολιτική. Συνεπώς θεωρώ ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα έχουμε τα πρώτα θετικά αποτέλεσμα στον αγώνα κατά της ανεργίας. Θα είναι μια ουσιαστική ανακούφιση στις οικογένειες που έχουν άνεργα παιδιά…».