Έλλειμα Στρατηγικής δείχνουν οι Τουρκικές Επιλογές
του Στέφανου Σωτ. Γκίκα*
Κατά την πρόσφατη συνάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, συμφωνήθηκε να μείνει ανοιχτό το κανάλι επικοινωνίας, ώστε κάποια στιγμή να αποκατασταθεί ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Η Ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι η αποκλιμάκωση της έντασης προϋποθέτει χαμηλούς τόνους από την Τουρκία και εγκατάλειψη της αναθεωρητικής ρητορικής.
Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκτίμησε προκλητικά, ότι η κατανόηση των Ελληνικών θέσεων απαιτεί «γνώσεις κλινικής ψυχολογίας», γεγονός που αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει την αποκλιμάκωση της έντασης.
Γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι η Τουρκία ενοχλείται έντονα από την επιτυχία που καταγράφει η Ελληνική Κυβέρνηση με την διαρκή και μεθοδική διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας. Ακόμη και χώρες που διατηρούσαν παραδοσιακά φιλικές – ακόμα και στρατηγικές – σχέσεις με την Τουρκία, όπως η Γερμανία, τοποθετούνται πλέον ξεκάθαρα υπέρ της Ελλάδας. Η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών τοποθετήθηκε με σαφήνεια τόσο στην Αθήνα όσο και στην Άγκυρα, ενώ πρόσφατα ο Γερμανός κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σχολιάζοντας την απειλή «θα έρθουμε νύχτα», υπογράμμισε ότι η γερμανική Κυβέρνηση «θεωρεί λανθασμένες τις απειλές και μη φιλικές δηλώσεις απέναντι σε γείτονες…».
Το μεγαλύτερο «αγκάθι» ωστόσο, φαίνεται να αποτελεί η αναβάθμιση των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ και το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με την αναβάθμιση των τουρκικών F-16. Αντί όμως να καταβάλει προσπάθεια προσέγγισης των ΗΠΑ και μείωσης της έντασης με την Ελλάδα, η Τουρκία κάνει ακριβώς το αντίθετο και μάλιστα «επιτίθεται» στην Αμερική.
Μετά την πρόσφατη διαπίστωση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν περί ύπαρξης «(Αμερικανικών) “κατοχικών” στρατιωτικών συγκεντρώσεων σε όλη την Ελλάδα», ο Αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, Νουμάν Κουρτουλμούς, επανήλθε σε συνέντευξή του κάνοντας λόγο για «πολέμους δι’ αντιπροσώπου μέσω “κρατών-αντιπροσώπων”», διευκρινίζοντας ότι «κάποιοι άρχισαν να βλέπουν την Ελλάδα ως αντιπρόσωπο για τις δικές τους πολιτικές». Έκρινε μάλιστα ότι πρόκειται για «εξαιρετικά λανθασμένες συμπεριφορές που θα προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη»!
Η Τουρκία δείχνει εγκλωβισμένη στις συνέπειες των επιλογών της. Πολλοί κάνουν λόγο για έλλειμα στρατηγικής. Επενδύοντας στον ακραίο εθνικισμό και στην στοχοποίηση της Ελλάδας, ο Ερντογάν προσπαθεί να κερδίσει έδαφος εν όψει των επικείμενων εκλογών το καλοκαίρι του 2023. Θυσιάζει ωστόσο τις παραδοσιακά καλές του σχέσεις με τη Δύση και τις ΗΠΑ και διακινδυνεύει τον εκσυγχρονισμό του τουρκικού αμυντικού εξοπλισμού. Η πρόσδεσή του δε στο ρωσικό άρμα, επιδεινώνει τα πράγματα.
Σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι για την χώρα μας, η περαιτέρω εμβάθυνση των στρατηγικών εταιρικών μας σχέσεων με σημαντικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία κ.α. και η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων μας Δυνάμεων, αποτελούν μονόδρομο και «ασπίδα προστασίας» στις ακραίες απειλές του Ερντογάν.
* Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ στις 27/10/2022