Αναγκαιότητα η διαφορετική διαχείριση του Κερκυρ. Ελαιώνα και η επεξεργασία των αποβλήτων ελαιοτριβείων…
Δευτέρα, 23 Ιούνιος 2014
Στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Ο Αδριατικός Ελαιώνας: Πρόληψη Κινδύνων, Αειφορία, Μάθηση», που πραγματοποιήθηκε στην Ιόνιο Ακαδημία από 18 – 20 Ιουνίου 2014, παρέστη ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, Στέφανος Γκίκας. Ο κ. Γκίκας προέβη σε δηλώσεις, τονίζοντας την αναγκαιότητα «διαφορετικής διαχείρισης» του Κερκυραϊκού Ελαιώνα και την επίσης αναγκαιότητα για την επεξεργασία των αποβλήτων των Ελαιοτριβείων. Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων έχει ως εξής:
«Επιθυμώ να συγχαρώ τους διοργανωτές για το διεθνές Συνέδριο με θέμα τον Αδριατικό Ελαιώνα. Τρεις χώρες, Ελλάδα, Ιταλία και Αλβανία, ένωσαν δυνάμεις για τη μελέτη των προβλημάτων και φυσικά για την ανάπτυξη του Αδριατικού Ελαιώνα. Στα 4 χρόνια του προγράμματος, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Τυράννων και η Περιφέρεια του Ρίμινι της Ιταλίας με εμπεριστατωμένες γεωπονικές, οικονομοτεχνικές, νομοτεχνικές, πολιτισμικές και διατροφικές μελέτες προήγαγαν το ερευνητικό έργο και ανέδειξαν όλα τα θέματα του ελαιώνα της Αδριατικής.
Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω σημαντικές τοποθετήσεις που αφορούν τον Κερκυραϊκό Ελαιώνα. Είναι αλήθεια ότι δημιουργούν προβληματισμό τα επίσημα στοιχεία. 4 εκατομμύρια ελαιόδεντρα που καλύπτουν το 65% της γεωργικής γης στο νησί, ή το 38% της συνολικής γης και όμως η παραγωγή είναι ισχνή και η ποιότητα του λαδιού – τις περισσότερες φορές – όχι καλή. Είναι λυπηρό ότι το ποσοστό εγκατάλειψης του Κερκυραϊκού Ελαιώνα φτάνει στο 70% και ότι πραγματική παραγωγή προσφέρει μόνον το 15% του ελαιώνα. Μια άλλη διαχείριση στον πρωτογενή τομέα, με κίνητρα για τους νέους αγρότες και με την αξιοποίηση των εργαλείων της ΕΕ, θα μπορούσε να αλλάξει το τοπίο στην Κέρκυρα και να δώσει νέες θέσεις εργασίας και μεγαλύτερη και ποιοτικότερη παραγωγή ελαιολάδου. Αυτή ακριβώς η διαφορετική διαχείριση θεωρώ ότι πρέπει να συνιστά επιδίωξή μας τόσο σε επίπεδο κεντρικής όσο και σε επίπεδο αυτοδιοικητικής πολιτικής.
Στο σημείο αυτό εκφράζω την ικανοποίησή μου για τις θετικές αποφάσεις που αφορούν στο Ινστιτούτο Ελαίας, το οποίο πράγματι μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην «διαφορετική διαχείριση» που μόλις προανέφερα.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα το οποίο επιτέλους θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε, είναι η επεξεργασία των αποβλήτων των ελαιοτριβείων, αφού στα 1000 κιλά ελιά το λάδι που παράγεται είναι μόνον 200 κιλά και τα υπόλοιπα, απόβλητα που μπορούν όμως να αξιοποιηθούν. Έχουν κατά καιρούς παρουσιαστεί διάφορες μελέτες, όμως θεωρώ ότι αυτή που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο, δηλαδή η «Μεθανοποίηση σε βιοαντιδραστήρα με παραγωγή compost και αξιοποίηση βιοαερίου» είναι μια πράγματι ολοκληρωμένη μέθοδος, αποδεκτή περιβαλλοντικά, που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Όπως αναφέρθηκε, η μέθοδος παρουσιάζει σημαντική ευελιξία γιατί δίνει τη δυνατότητα συνεπεξεργασίας των αποβλήτων των ελαιοτριβείων με άλλα βιογενή κατάλοιπα, όπως τα θαλάσσια απόβλητα – π.χ. φύκια – αλλά και τα οργανικά απόβλητα που προέρχονται από τα κοινά αστικά απόβλητα. Η μέθοδος προσφέρει αξιοποίηση των παραπροϊόντων όπως του βιοαερίου, της ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, της αποξηραμένης ιλύος κ.α. Συνεπώς θεωρώ αυτονόητο ότι και η αξιοποίηση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων πρέπει κεντρικά να επιδιωχθεί….».
Ο κ. Γκίκας στο περιθώριο του Συνεδρίου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Χαρουτουνιάν, τον οποίο συνεχάρη για την προσφορά του.