Για Τουρισμό και Υποδομές μίλησε ο Στέφανος Γκίκας στο Συνέδριο της ΝΔ, Παρόντος του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη

Για τα βασικά προβλήματα της Κέρκυρας, αλλά και για τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του νησιού, μίλησε ο πρ. Βουλευτής της ΝΔ Στέφανος Γκίκας, κατά την παρέμβασή του στο Συνέδριο «ΙΟΝΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» που οργανώθηκε από την ΝΔ.

Ο κ. Γκίκας, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη που ήταν παρών, ζήτησε την παρέμβασή του – όταν θα αναλάβει την διακυβέρνηση της Χώρας – προκειμένου να δρομολογηθούν με γρήγορους ρυθμούς οι διαδικασίες  για την βελτίωση των βασικών υποδομών στην Κέρκυρα, όπως η Διαχείριση των Απορριμμάτων, η Ύδρευση, οι Αθλητικές υποδομές, το οδικό δίκτυο και οι Λιμενικές υποδομές.

Αναφερόμενος στα ζητήματα του Τουρισμού, τόνισε ότι ο Τομέας Τουρισμού της ΝΔ – στον οποίο είναι μέλος – έχει εκπονήσει σειρά προγραμματικών θέσεων, που αν εφαρμοστούν, θα «απογειώσουν» τον Τουρισμό μας.

Επεσήμανε ότι οι απανωτές φορολογικές επιβαρύνσεις έχουν κάνει πιο ακριβό το τουριστικό μας προϊόν και μοιραία έχουν μειώσει την ανταγωνιστικότητά του. Η επιβολή για παράδειγμα Φ.Π.Α. 13% στη διαμονή και 24% στην εστίαση, όταν άλλες ανταγωνίστριες χώρες έχουν συντελεστές 10%, συνιστά μεγάλη τροχοπέδη.

Απαραίτητη προϋπόθεση, είπε, για την βιώσιμη ανάπτυξη του Τουρισμού είναι να υπάρχει ένα θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο που να είναι σε θέση να προσελκύσει επενδύσεις, και όχι να διώχνει τις επενδύσεις, όπως ισχύει σήμερα.

Ανέφερε επίσης ότι εκτός από την δέσμευση για κατάργηση του τέλους διαμονής, θα πρέπει να καταργηθεί και το τέλος πλοίων αναψυχής και ημερόπλοιων, το οποίο όχι μόνο αποτρέπει την προσέλκυση νέων σκαφών στις Ελληνικές μαρίνες, αλλά διώχνει και τα ήδη υπάρχοντα σκάφη.

Στον τομέα των λιμενικών υποδομών τάχθηκε υπέρ της κατασκευής μιας νέας Μαρίνας σε συνέχεια των έργων που προβλέπονται στο Master Plan του ΟΛΚΕ, ώστε πράγματι η Κέρκυρα να γίνει κέντρο θαλασσίου τουρισμού. Είναι απογοητευτικό ανέφερε το μεγαλύτερο μέρος των αιτήσεων για ελλιμενισμό μεσαίων – μεγάλων σκαφών στην Κέρκυρα να απορρίπτεται λόγω έλλειψης χώρου.

Στο σημείο αυτό πρότεινε την αξιοποίηση ενός μέρους – περί τα 15 – εκ των 33 «ορφανών λιμένων» της Κέρκυρας, την παραχώρησή τους σε ιδιώτες, την βελτίωση των υποδομών τους από αυτούς και την αξιοποίησή τους ως τουριστικά και αλιευτικά καταφύγια.

Τέλος στον τομέα των υποδομών εκτός από την Διαχείριση των Απορριμμάτων – όπου διευκρίνισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ σε συνεργασία με την τότε Δημοτική Αρχή Τρεπεκλή, είχε δρομολογήσει βιώσιμη λύση μέσω ΣΔΙΤ-, έδωσε έμφαση και στην τεράστια έλλειψη αθλητικών υποδομών στο νησί – ενός τόπου, όπως είπε, που διαπρέπει και στο αθλητικό πεδίο και έχει βγάλει Ολυμπιονίκες – και κάλεσε τον Πρόεδρο της ΝΔ, που πολύ σύντομα θα είναι ο Πρωθυπουργός της Χώρας, να βοηθήσει και στο ζήτημα αυτό.