Δήλωση Στ. Γκίκα για τις απαιτήσεις των δανειστών για περικοπή των Αμυντικών Δαπανών της Χώρας

Πέμπτη, 18 Ιούνιος 2015
Με αφορμή τις αιτιάσεις των δανειστών για περαιτέρω μείωση των δαπανών των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, πρ. Εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΘΑ και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, κ. Στέφανος Γκίκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με αφορμή την παρατεταμένη οικονομική κρίση που πλήττει την Πατρίδα μας, οι Δανειστές προχώρησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο σε μία κίνηση ύποπτη και εξαιρετικά επικίνδυνη για την Εθνική ασφάλεια της Χώρας.

Όπως προκύπτει από δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου, αλλά και από δημόσιες δηλώσεις Ευρωπαίων Αξιωματούχων, οι εταίροι, με ένα 3-σέλιδο έγγραφο, ζητούν να προχωρήσουμε σε μείωση των Αμυντικών Δαπανών, καθώς όπως υποστηρίζουν, οι στρατιωτικές δαπάνες της Ελλάδας είναι υπέρογκες, αφού ανέρχονται στο 2,3% του ΑΕΠ.

Πρόκειται για μία πρόταση, που οφείλει να μας προβληματίσει σφόδρα, αφού η αποδυνάμωση των Ενόπλων Δυνάμεων, μοιραία θα οδηγούσε στην γεωπολιτική και γεωστρατηγική υποβάθμιση της Ελλάδας, σε μία περιοχή που μαστίζεται από προβλήματα, ενώ παράλληλα ενέχει τον σοβαρό κίνδυνο να καταστήσει μακροπρόθεσμα ανεπαρκή την αμυντική θωράκιση της Πατρίδας μας.

Κάποιοι, ηθελημένα ξεχνούν ότι, η Ελλάδα βρίσκεται γεωγραφικά στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης. Ο πόλεμος στη Συρία, οι διενέξεις στην Ουκρανία, η εκ νέου πολιτική αστάθεια στη Τουρκία, οι παράνομες διεκδικήσεις στο Αιγαίο, οι πρόσφατες αμφισβητήσεις των Αλβανών στο Ιόνιο, η πρόθεση της Ελλάδας για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, αποτελούν σειρά ζητημάτων Εθνικής Ασφάλειας και ζωτικών Εθνικών Συμφερόντων, που οφείλουμε να διαφυλάξουμε, ως κόρη οφθαλμού. Όταν μάλιστα, σε σχέση με το 2009, ο προϋπολογισμός των Ενόπλων Δυνάμεων έχει συρρικνωθεί κατά 55%, τέτοιες αιτιάσεις είναι τουλάχιστον εξωφρενικές.»