Εισηγητής της ΝΔ στο Νομοσχέδιο για την Έρευνα – Διάσωση ο Στ. Γκίκας
Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με τίτλο «Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης ”Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος” και διατάξεις για τη λειτουργία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας» ορίστηκε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας Στέφανος Γκίκας.
Με το σχέδιο νόμου, η επεξεργασία του οποίου ξεκινά σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια, θεσπίζεται για πρώτη φορά ένας Εθνικός Μηχανισμός, ο σκοπός του οποίου είναι η υποστήριξη και η ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος σε συμβάντα Έρευνας και Διάσωσης που εξελίσσονται στον χερσαίο χώρο της Ελληνικής Επικράτειας, με υλικοτεχνικό εξοπλισμό, πτητικά μέσα, υποδομές και προσωπικό.
Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται σημαντικά το Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ αναβαθμίζεται και κατ΄ επέκταση και η Πολιτική Προστασία της χώρας μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης θα φέρει το όνομα του νεαρού ορειβάτη Θεοφάνη Ερμή Θεοχαρόπουλου, ο οποίος έχασε την ζωή του στις αρχές του χρόνου, πέφτοντας σε μία δυσπρόσιτη χαράδρα. Το τραγικό αυτό ατύχημα ανέδειξε μία ακόμη φορά την ανάγκη δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού εναέριας έρευνας, διάσωσης και διακομιδής.
Με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προχώρησε στην επεξεργασία ενός Εθνικού Μηχανισμού, έχοντας μελετήσει τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Στέφανος Γκίκας δήλωσε:
«Είναι πάντα σημαντικό και τιμητικό στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών εργασιών να ορίζεται κανείς εισηγητής της κυβερνώσας παράταξης. Ιδίως όταν πρόκειται για ένα τόσο σοβαρό σχέδιο νόμου, όπως είναι η θέσπιση του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης, ο οποίος θα ενισχύσει σημαντικά την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ύψιστη προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και για αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμη η δυνατότητα που δημιουργείται να διενεργούνται σε πολύ συντομότερο χρόνο επιχειρήσεις εναέριας έρευνας και διάσωσης στον χερσαίο χώρο.»