Δελτια Τυπου

Εντύπωση προκαλεί η επιλογή της κυβέρνησης να «βάλει στο μάτι» την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, τις εκτάσεις της Λευκίμμης και γενικότερα του Νότου

Συνάντηση με τον Αν. Τομεάρχη Αγροτικού της ΝΔ, Βουλευτή Άρτας, Γιώργο Στύλιο, είχε την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018, ο πρ. Βουλευτής Κερκύρας της ΝΔ, Στέφανος Γκίκας. Θέμα της συνάντησης ήταν η μη καταβολή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ των επιδοτήσεων σε 1000 και πλέον παραγωγούς της Νότιας Κέρκυρας.

Ο κ. Γκίκας μετά την συνάντηση δήλωσε:
«Συναντήθηκα σήμερα με τον Αν. Τομεάρχη Αγροτικού της ΝΔ, Βουλευτή Άρτας, Γιώργο Στύλιο, τον οποίο ενημέρωσα για την «χαοτική» κατάσταση που επικρατεί στην Νότια Κέρκυρα με τις επιδοτήσεις των αγροτών, αφού άνω των χιλίων δικαιούχων δεν έλαβαν την επιδότησή τους, λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε – όπως μας είπε ο ΟΠΕΚΕΠΕ – η διαδικασία της τηλεπισκόπησης που έγινε, χωρίς προειδοποίηση μάλιστα, στην Ν. Κέρκυρα.
Εξήγησα στον κ. Στύλιο, ότι ο Κερκυραϊκός ελαιώνας αποτελείται από πανύψηλα δένδρα ηλικίας εκατοντάδων ετών και είναι φυσικό από την τηλεπισκόπηση να προέκυψαν αμφιβολίες για την εκμετάλλευση κάποιων εκτάσεων.
Ζήτησα να προωθηθεί άμεσα Ερώτηση στην Βουλή των Ελλήνων, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αραχωβίτη και επίσης, ως ΝΔ, να ζητήσουμε αύριο κιόλας να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα της υποβολής ενστάσεων από τους δικαιούχους.
Σε επικοινωνία που είχα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μου έγινε γνωστό ότι από την τηλεπισκόπηση έχουν βρεθεί πολλά λάθη αγροτεμαχίων σε περιοχές τις Νότιας Κέρκυρας, τα οποία εξετάζονται. Αναγνωρίζουν όμως την δυσκολία που προκύπτει από το ύψος και την πυκνότητα του Ελαιώνα μας. Πρόθεσή τους είναι μετά την υποβολή των ενστάσεων να γίνουν νέοι έλεγχοι και επιτόπιοι έλεγχοι…
Πάντως εντύπωση προκαλεί η επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να «βάλει στο μάτι» την συγκεκριμένη χρονική στιγμή (που υπάρχει μεγάλη αναταραχή με τα απορρίμματα και ο νοών – νοήτω), τις εκτάσεις της Λευκίμμης και γενικότερα του Νότου, με αποτέλεσμα τόσοι παραγωγοί να κινδυνεύουν να χάσουν τις επιδοτήσεις τους!
Βεβαίως δεν είναι μόνον η Κέρκυρα που αντιμετωπίζει προβλήματα…
Μεγάλα προβλήματα προκύπτουν ευρύτερα με την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης, λόγω του ζητήματος που έχει ανακύψει με τις αμφισβητούμενες δασικές εκτάσεις. Ως εκ τούτου, χιλιάδες αγρότες δεν λαμβάνουν χρήματα που δικαιούνται ενώ ακόμη περισσότεροι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα στο μέλλον.
Να σημειωθεί εδώ ότι πολλοί αγρότες διατρέχουν τον κίνδυνο αυστηρών διοικητικών κυρώσεων και προστίμων, ειδικά για τις περιπτώσεις που η διαφορά μεταξύ δηλωθείσας και προσδιορισθείσας έκτασης υπερβαίνει το 20%, αφού χάνεται το σύνολο της επιδότησης…
Τέλος καλώ τον Υπουργό κ. Αραχωβίτη και τον ΟΠΕΚΕΠΕ να ενσκήψουν στο πρόβλημα με τις επιδοτήσεις των αγροτών της Νότιας Κέρκυρας και να δώσουν άμεσα λύση, γιατί σε πολλές περιπτώσεις τα χρήματα των επιδοτήσεων είναι απαραίτητα για την επιβίωση των παραγωγών και των οικογενειών τους…».