Δελτια Τυπου

Επίσκεψη και Ομιλία του Θ. Φορτσάκη στην Κέρκυρα

Τετάρτη, 27 Ιούλιος 2016
Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Φαληράκι μίλησε την Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016, προσκεκλημένος του πρ. Βουλευτού Κερκύρας της ΝΔ, Στέφανου Γκίκα, ο Βουλευτής της ΝΔ και π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Θεόδωρος Φορτσάκης. Αντικείμενο της ομιλίας ήταν η οπισθοδρόμηση που παρατηρείται στην Παιδεία τους 18 μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι άξονες πολιτικής της ΝΔ για την Παιδεία.

Τα κύρια σημεία της ομιλίας παρατίθενται κατωτέρω.

Ο «εκπαιδευτικός οδοστρωτήρας» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατά τους τελευταίους 18 μήνες έχει ισοπεδώσει με πρωτοφανή τρόπο το εκπαιδευτικό σύστημα της Χώρας μας. Οι πράξεις και παραλείψεις τόσο του τέως όσο και του νυν Υπουργού Παιδείας κ.κ. Μπαλτά και Φίλη, που υπερβαίνουν σε αριθμό τις εκατό, είναι πρωτίστως αποτέλεσμα:

– των ιδεοληψιών του ΣΥΡΙΖΑ που καθορίζουν σχεδόν αποκλειστικά την πολιτική νοοτροπία των μελών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,

– της ανικανότητα τόσο του τέως όσο και του νυν Υπουργού Παιδείας, καθώς και πολλών στελεχών της κομματοκρατούμενης διοίκησης της εκπαίδευσης.

Σε σχέση με τις πράξεις και παραλείψεις του Υπουργείου Παιδείας με ιδεολογικό πρόσημο, άλλες φανερώνουν ότι υπηρετούν και άλλες ότι αντιμάχονται ορισμένες αρχές.

Οι αρχές που υπηρετούνται είναι ενδεικτικά η κομματοκρατία-αναξιοκρατία (π.χ. κομματική επιλογή στελεχών εκπαίδευσης), η εξίσωση προς τα κάτω, ο αυταρχισμός (π.χ. ενθάρρυνση καταλήψεων πανεπιστημίων).

Οι αρχές που αποδοκιμάζονται είναι ενδεικτικά η επιδίωξη συναινέσεων (π.χ. προσχηματικός Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία), η αριστεία (π.χ. κατάργηση Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων), η προστασία των κυρίαρχων γνωρισμάτων του Έθνους μας (π.χ. επίθεση κατά της διδασκαλίας των Θρησκευτικών, της Ιστορίας και των Αρχαίων).

Σε σχέση με τις πράξεις και παραλείψεις του Υπουργείου Παιδείας που οφείλονται σε ανικανότητα, αυτές έχουν κυριολεκτικά διαλύσει την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση (π.χ. χιλιάδες κενά στα σχολεία), την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη διά βίου μάθηση (π.χ. τίτλοι τέλους για πολλές δομές διά βίου μάθησης).

Κατόπιν, ο κ. Φορτσάκης ανέπτυξε μια σειρά προτάσεων για την ανόρθωση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και των πανεπιστημίων, που τέθηκαν σε συζήτηση, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης των οριστικών προτάσεων της Νέας Δημοκρατίας για την παιδεία μέχρι το Σεπτέμβριο.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν:

Ο πρώην Περιφερειάρχης και μέλος της ΠΕ κ. Σπύρος Σπύρου, ο πρώην Δήμαρχος κ. Γιάννης Τρεπεκλής, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Σκούρτης, το μέλος της ΠΕ κα. Μελίτα Ανδριώτη, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Μέσης και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αλέκος Δήμου, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Μεταλληνός, ο Πρώην Πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Δημήτρης Σουβλάκης, αρκετοί εκπαιδευτικοί από όλες τις βαθμίδες και αρκετά κομματικά στελέχη.