Επίσκεψη Στ. Γκίκα σε ελαιοτριβεία της Κερκυραϊκής υπαίθρου

Επισκέψεις σε ελαιοτριβεία της Κερκυραϊκής υπαίθρου, πραγματοποίησε ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, με την ευκαιρία της έναρξης της περιόδου παραγωγής ελαιολάδου. Ο κ Γκίκας είχε την ευκαιρία να συζητήσει με ελαιοπαραγωγούς και να ενημερωθεί για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί, για τα προβλήματα με τις επιδοτήσεις, για την διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου, πυρηνέλαιου κ.α. Επίσης ευχήθηκε μια παραγωγική χρονιά. Μετά την ολοκλήρωση των επισκέψεων ο κ. Γκίκας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Την εβδομάδα αυτή ξεκίνησε και επίσημα η λειτουργία των ελαιοτριβείων και η συλλογή της ελιάς στην περιφέρειά μας. Στην Κέρκυρα σήμερα υπάρχουν περίπου 15000 μικροί και μεγάλοι ελαιοπαραγωγοί οι οποίοι παρά τις δυσκολίες παράγουν λάδι είτε για ιδία χρήση, είτε για εκμετάλλευση. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι μεγάλα, όχι εύκολη πρόσβαση στα κτήματα, δύσκολη η συλλογή της ελιάς, η τιμή πώλησης του ελαιόλαδου πολύ χαμηλή, τα περιθώρια κέρδους πολύ μικρά. Παρόλα αυτά οι εποχές που διανύουμε ευνοούν την επιστροφή στον πρωτογενή τομέα και με τα κατάλληλα μέτρα και πολιτικές, εκμεταλλευόμενοι και τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει απορροφητικότητα, μπορούμε και πρέπει να ασχοληθούμε πιο επισταμένα με την ελαιοκαλλιέργεια ή την βιοκαλλιέργεια της ελιάς.

Επίσης ένα σημαντικό θέμα που ίσως αποβεί πολύ χρήσιμο στην Κέρκυρα και είναι περιβαλλοντικά ασφαλές, είναι η συστηματική εκμετάλλευση του πυρήνα της ελιάς, για δημιουργία καύσιμης ύλης αλλά και πυρηνέλαιου. Ιδιαίτερα η χρήση της συγκεκριμένης καύσιμης ύλης, επειδή είναι πολύ οικονομική, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα στις μέρες μας και θα πρέπει να εξετασθεί σοβαρά. Βέβαια όλα αυτά έχουν αξία όταν υπάρχουν ελαιόδενδρα, γιατί αν συνεχιστεί η ανεξέλεγκτη κοπή ελαιοδένδρων με τους σημερινούς ρυθμούς, πολύ φοβούμαι ότι σε λίγα χρόνια ο περίφημος Κερκυραϊκός ελαιώνας, που προέρχεται από την εποχή των Ενετών, θα αποτελεί παρελθόν και οι ευθύνες όλων μας – θεσμικών φορέων και πολιτών – θα είναι μεγάλες.

Εύχομαι τέλος στους φίλους και φίλες που ασχολούνται με την ελιά, να έχουν μια καλή και παραγωγική χρονιά.»