Δελτια Τυπου

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΝΔ MANOY KOΝΣΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Τους έξι βασικούς προγραμματικούς και στρατηγικούς στόχους της Νέας Δημοκρατίας για τον τουρισμό, παρουσίασε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Ν.Δ. και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, στην Κέρκυρα κατά την επίσημη επίσκεψή του, την 9-10 Ιουνίου 2017.

Συνοδευόμενος από τον τ. Βουλευτή Στέφανο Γκίκα, ο κ. Κόνσολας επισκέφτηκε τουριστικά σημεία, όπως το Αχίλλειο, την Παλαιοκαστρίτσα, την Κασσιώπη, κ.α., συνομίλησε με εργαζόμενους και κατοίκους και ανέφερε ότι για τα εκκρεμή ζητήματα, όπως η συντήρηση του Αχιλλείου, το λιμάνι στην Αλύπα, κλπ, θα υποβληθούν Ερωτήσεις στην Βουλή.

Ο κ. Κόνσολας παρουσία των κομματικών στελεχών, στις επίσημες ανακοινώσεις του, περιέγραψε τους έξι στρατηγικούς στόχους της Νέας Δημοκρατίας για τον Τουρισμό, οι οποίοι είναι:

1ον: Αποκλιμάκωση και μείωση των φόρων

Η πρώτη φάση αποκλιμάκωσης αφορά στην κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης άμεσα, στη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 20% εντός μιας διετίας και στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.

Θα πρέπει να υπάρξει και μια δεύτερη φάση αποκλιμάκωσης στο ΦΠΑ που αφορά στο τουριστικό προϊόν, αφού με συντελεστές 13% στη διαμονή και 24% στην εστίαση, δεν μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί.

2ον: Αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό

Η αύξηση των εσόδων για να έχει γραμμικό αλλά, κυρίως, βιώσιμο χαρακτήρα σε βάθος χρόνου, μπορεί να προέλθει μόνο από την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδήματος και από την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί με επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στη λογική των σύνθετων τουριστικών εγκαταστάσεων και με το άνοιγμα στην αναδυόμενη αγορά της Ασίας αλλά και σε νέες αγορές.

3ον: Προσέλκυση και ενίσχυση επενδυτικών πρωτοβουλιών

Ο στόχος είναι οι επενδύσεις το 2024 να αγγίζουν το 20% του ΑΕΠ, ουσιαστικά, να επενδυθούν 20 δισεκατομμύρια ευρώ στον τομέα του τουρισμού. Όλα αυτά προϋποθέτουν ένα νέο χωροταξικό που θα συνδέεται με την ποιοτική αναβάθμιση του Ελληνικού τουρισμού και την έννοια της αειφορίας.

Δομικά στοιχεία του νέου χωροταξικού είναι: Η αύξηση της αρτιότητας στις ανεπτυγμένες και στις αναπτυσσόμενες περιοχές. Η δημιουργία κινήτρων για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, σύνθετα τουριστικά καταλύματα και για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων τουριστικών εγκαταστάσεων. Αναπροσαρμογή των συντελεστών δόμησης για την ανάπτυξη ήπιων τουριστικών εγκαταστάσεων με σεβασμό στο περιβάλλον και την έννοια της διαμόρφωσης ενός σωστά οργανωμένου χώρου και θεσμοθέτηση κανονιστικού πλαισίου για την ανάπτυξη εναλλακτικών και νέων μορφών τουρισμού.

4ον: Η διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος, στην κατεύθυνση της δημιουργίας προστιθέμενης αξίας.

Με τη μετεξέλιξη του all inclusive σε ένα νέο και ελκυστικό προϊόν με ελληνική ταυτότητα. Με clusters συνεργασιών ανάμεσα σε ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις, ακόμα και με μια βεντάλια υπηρεσιών, όπως οι επισκέψεις σε μουσεία ή η διασύνδεσή του και με τον πολιτισμό.

Η δημιουργία προστιθέμενης αξίας στο τουριστικό μας προϊόν, μπορεί να έρθει μέσα από την ανάπτυξη μορφών τουρισμού για τους οποίους, μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε στρατηγικός σχεδιασμός και πρόταξη, όπως ο αστικός τουρισμός, ο τουρισμός υγείας και ο συνεδριακός τουρισμός.

5ον: Η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και της κρουαζιέρας με στρατηγικό στόχο τη μετατροπή της Ελλάδας σε Hub της Ανατολικής Μεσογείου.

Στόχος 5.000 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων (με ένα μεγάλο μέρος να αποτελείται από κρουαζιερόπλοια νέας γενιάς), 500.000 επιβάτες μέσω Homeporting, 6.500.000 επιβάτες Transit και 800 εκ. ευρώ έσοδα. Όλα αυτά μπορούν να πραγματοποιηθούν με την ανάπτυξη νέων υποδομών στα λιμάνια από τις εταιρείες κρουαζιέρας με σύμβαση παραχώρησης από το ελληνικό δημόσιο.

Επίσης, με την άρση των φορολογικών αντικινήτρων για την κρουαζιέρα, την ενίσχυση του προσωπικού και των ηλεκτρονικών υποδομών των προξενείων μας στις χώρες εκτός Σένγκεν για την παροχή βίζας και τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων σε νησιά που αποτελούν προορισμούς κρουαζιέρας.

6ον: Ένα νέο μοντέλο προβολής και προώθησης του τουρισμού μας.

Στο νέο μοντέλο προβολής και προώθησης του Ελληνικού τουρισμού θα υπάρχει τριμερής συμμετοχή (κράτος, αυτοδιοίκηση και ιδιωτική πρωτοβουλία).

Το μοντέλο αυτό, μπορεί να αξιοποιήσει την εμπειρία του ΕΟΤ, αλλά και να αποκτήσει πολλαπλασιαστική ισχύ με τη δημιουργία Κεντρικού Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού με τη συμμετοχή Κράτους, ΣΕΤΕ και ιδιωτών που θα αναλάβει την προβολή και την προώθηση του τουριστικού προϊόντος και με τη σύσταση Οργανισμών Διαχείρισης Προορισμού, τόσο σε περιφερειακό, όσο και σε τοπικό επίπεδο με τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.