Δελτια Τυπου

Ημέρα Σταθμός για την Κέρκυρα – Προκηρύχθηκε ο Διεθνής Διαγωνισμός για την Μαρίνα MegaYacht

Ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, ενημερώθηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρη Πολίτη ότι το Ταμείο προκήρυξε σήμερα διεθνή διαγωνιστική διαδικασία για την χρηματοδότηση, την ανάπτυξη, την λειτουργία, την συντήρηση και την μακροπρόθεσμη εκμετάλλευση της μαρίνας Mega Yacht στην Κέρκυρα.

Πρόκειται για μία πολύ θετική εξέλιξη, πλήρως εναρμονισμένη με το «Master Plan» του Λιμένα Κέρκυρας, το οποίο προβλέπει εξάλλου την ανάπτυξη της μαρίνας MegaYacht.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την συνάντηση στον Βουλευτή, σε ότι αφορά στις υποδομές και στις προτεινόμενες χρήσεις που περιλαμβάνονται στην προκήρυξη. Προβλέπονται μεταξύ άλλων η ξεχωριστή είσοδος της μαρίνας σε σχέση με τον υπόλοιπο λιμένα, ενώ προτείνεται η ανάπτυξη χρήσεων όπως ξενοδοχεία, καταστήματα, supermarket, γυμναστήριο κ.α. 

Το έργο για την δημιουργία της μαρίνας MegaYacht στην Κέρκυρα αποτελεί πολύ σημαντικό γεγονός, αφού θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού τόσο στην Κέρκυρα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι οι πελάτες σκαφών αναψυχής δαπανούν δύο έως πέντε φορές περισσότερα χρήματα από ότι οι τουρίστες που μένουν σε ξενοδοχεία.

Σε αυτό τον πλαίσιο παρουσιάστηκε στον κ. Γκίκα μελέτη του London School of Economics, σύμφωνα με την οποία, ο ελλιμενισμός 1.000 επιπλέον σκαφών άνω των 35 μ στην Ελλάδα, θα δημιουργήσει περίπου 23.000 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας υστερεί στον τομέα του θαλασσίου τουρισμού, γεγονός που αποδεικνύεται από τα έσοδα που εισπράττει από επισκέψεις μεγάλων σκαφών, τα οποία φτάνουν μόλις τα 158 εκατ. Ευρώ, όταν η Γαλλία εισπράττει 1,37 δις Ευρώ και η Ιταλία 2,24 δις Ευρώ.

Συνεπώς, το έργο θα συμβάλει δυναμικά στην τουριστική ανάπτυξη της Π.Ε. Κέρκυρας και στην ανάπτυξη της τοπικής και Εθνικής Οικονομίας. Παράλληλα, θα αναβαθμιστεί σημαντικά το τουριστικό προϊόν της Κέρκυρας, αλλά και της χώρας. 

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Στέφανος Γκίκας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα είναι μια ημέρα σταθμός για την Κέρκυρα! 

Μετά από αγώνα 2,5 ετών είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι ο Διεθνής Διαγωνισμός για την κατασκευή της νέας μαρίνας MegaYacht της Κέρκυρας αποτελεί πλέον γεγονός.

Επιθυμώ να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος στήριξε αυτή την προσπάθεια από την πρώτη στιγμή.

Σε εξαιρετική συνεργασία με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρη Πολίτη, τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΚΕ, Σπύρο Ζερβόπουλο και τις Αυτοδιοικητικές μας Αρχές, αυτό που υποσχεθήκαμε προεκλογικά, μπαίνει σε «ρότα» υλοποίησης με τον πιο επίσημο τρόπο. 

Δεν μπορώ να κρύψω την χαρά μου, καθώς τα οφέλη για τον τόπο μας, όταν ολοκληρωθεί η επένδυση, θα είναι τεράστια. Αξίζει να αναφερθεί ως παράδειγμα ότι για κάθε 1 Ευρώ ελλιμενισμού σε μαρίνα, δαπανούνται 5 – 10 Ευρώ στην τοπική Οικονομία για ανεφοδιασμό, τροφοδοσία, επισκευές, πρακτόρευση, μισθοδοσία κλπ.  

Η προκήρυξη εκδίδεται μία μέρα μετά την υπογραφή του έργου για την μαρίνα στο Καφέ Γυαλί, γεγονός που κάνει την εξέλιξη ακόμη πιο σπουδαία!

Η Κέρκυρα ανεβαίνει επίπεδο και γίνεται κέντρο ποιοτικού τουρισμού.

Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό κρίκο της προσπάθειάς μας – και κεντρική πολιτική μας επιλογή – να καταστήσουμε την Κέρκυρα κέντρο θαλάσσιου τουρισμού στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Συνεχίζουμε με αισιοδοξία προσηλωμένοι στον στόχο μας!»