Η Ελλάδα γύρισε Σελίδα και δεν είναι πια απλός Παρατηρητής των Εξελίξεων

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε σήμερα ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, κατά την συζήτηση του ιστορικού σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο και τα Ιόνια Νησιά έως το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

Ο κ. Γκίκας ξεκίνησε την ομιλία του απαντώντας στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η Χώρα μας εισέρχεται «εξασθενημένη» στις διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία. Ο Βουλευτής εξήγησε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε καλύτερη θέση αφού έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις προς την Τουρκία από τις ΗΠΑ, υπάρχει η απειλή κυρώσεων από την ΕΕ, η διεθνής κοινότητα και μεγάλες χώρες της περιοχής μας έχουν πάρει το μέρος της Ελλάδος, ενώ τον τελευταίο χρόνο η Ελληνική διπλωματία «έχει κερδίσει σημαντικές νίκες για τα Εθνικά μας συμφέροντα».

Ο Στέφανος Γκίκας εξήγησε ότι βασική αρχή της πολιτικής ανάλυσης και μελέτης είναι το γεγονός ότι η πολιτική προσαρμόζεται «στα κελεύσματα των καιρών», ενώ ιδίως η εξωτερική πολιτική συναρτάται και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και για αυτό δεν πρέπει να εξετάζεται αποσπασματικά. Σημείωσε ότι παράλληλα υπάρχουν σταθερές οι οποίες και μένουν αναλλοίωτες, όπως είναι «η απόλυτη διασφάλιση των Εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου».

Ανέλυσε, ότι στην περίπτωση του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου οι σημερινές συνθήκες δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές του 2018, αφού διαδραματίστηκαν τα γεγονότα στον Έβρο, οι εξελίξεις στην ΝΑ Μεσόγειο, οι προκλητικές και επικίνδυνες πράξεις της Τουρκίας και υπεγράφη το παράνομο Μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης. Τα συγκεκριμένα γεγονότα, εξήγησε, «επέβαλαν την τμηματική προσέγγιση και διευθέτηση των εκκρεμών ζητημάτων».

Ο Στέφανος Γκίκας εστίασε επιπλέον στο γεγονός ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εφαρμόζει μία ενεργητική και δραστήρια εξωτερική πολιτική, αναπτύσσοντας μεταξύ άλλων στενότερες σχέσεις με σημαντικές χώρες της ευρύτερης γειτονιάς μας και συνάπτει συμφωνίες ουσιαστικής συνεργασίας. «Μεθοδικά, βάσει σχεδίου και με αποφασιστικότητα επιλύονται εκκρεμότητες δεκαετιών και κατοχυρώνονται τα δικαιώματα της Χώρας.», είπε.

Σε αυτό το πλαίσιο τον τελευταίο χρόνο, η Κυβέρνηση προχώρησε στον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία, στην τμηματική οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, με την οποία στην ουσία ακύρωσε το παράνομο Μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, στην σύναψη στρατηγικών Συμφωνιών με την Αίγυπτο, τα ΗΑΕ, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, στην ενδυνάμωση διμερών, τριμερών και πολυμερών στρατηγικών σχημάτων συνεργασίας με χώρες της ευρύτερης περιοχής, ενώ συμφωνήθηκε με την Αλβανία η προσφυγή στη Χάγη για την επίλυση των διαφορών μας επί της οριοθέτησης της ΑΟΖ.

Ο Βουλευτής τόνισε ότι πρόκειται για ένα ιστορικό νομοσχέδιο, αφού για πρώτη φορά από το 1947 η Ελλάδα διευρύνει την έκταση της επικράτειάς της. Υπογράμμισε ότι κάνοντας χρήση του δικαιώματός μας για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, η Ελλάδα δεν παραιτείται του δικαιώματός της για άλλες περιοχές, πράγμα που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο πρώτο άρθρο του σχεδίου νόμου. Ο κ. Γκίκας εξέφρασε την βεβαιότητα ότι σύντομα θα ακολουθήσει «επέκταση των χωρικών υδάτων νότια της Κρήτης και όχι μόνον».

Ο Στέφανος Γκίκας τόνισε ότι η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και της Ελληνικής κυριαρχίας αυξάνουν τις δυνατότητες δραστηριότητας σε σημαντικούς τομείς, όπως η αλιεία, η ενέργεια και το περιβάλλον, πράγμα που θα έχει και θετικό αντίκτυπο στην Οικονομία μας.

Σημείωσε δε, ότι πρόκειται για «απόφαση – σταθμός που συγκινεί ιδιαίτερα τους κατοίκους της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαποντίων Νήσων» αφού επεκτείνεται η αιγιαλίτιδα ζώνη όλων των νησιών της Π.Ε. Κέρκυρας.

Ο Βουλευτής προχώρησε στη διαπίστωση ότι «η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα. Αποδεικνύει καθημερινά – σε όλους τους τομείς, αλλά και ιδίως σε ότι αφορά στα Εθνικά μας θέματα – ότι δεν προτίθεται να συνεχίσει να είναι απλός παρατηρητής των εξελίξεων. Η Κυβέρνηση δρα με αποφασιστικότητα, αξιοποιώντας προς όφελος του Εθνικού συμφέροντος τα δικαιώματά που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, δρώντας και λειτουργώντας αποκλειστικά εντός του πλαισίου του.»

Κλείνοντας την ομιλία του ο Στέφανος Γκίκας σημείωσε ότι αποτελεί προνόμιο και τιμή για τους Βουλευτές αυτής της Βουλής να συμμετέχουν στην συζήτηση και ψήφιση αυτού του ιστορικής σημασίας σχεδίου νόμου, το οποίο υπηρετεί το Εθνικό συμφέρον.