Η Επίσκεψη Χάφταρ στην Αθήνα και η Προειδοποίηση για Βέτο, ισχυρά διπλωματικά και διαπραγματευτικά Όπλα
Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα έδωσε σήμερα ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, με αφορμή την επίσκεψη του Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στην Αθήνα.
Ο Στέφανος Γκίκας ανέφερε ότι η επίσκεψη είναι ένα σημαντικό γεγονός, καθώς αναδεικνύει τον σημαίνοντα ρόλο της Ελλάδας στην διαδικασία επίλυσης της κρίσης στη Λιβύη, ενώ σημείωσε ότι η Χώρα μας θα έπρεπε να συμμετέχει στην διάσκεψη του Βερολίνου και κακώς δεν προσεκλήθη. Εξήγησε ότι η παρουσία του Χάφταρ στην Αθήνα στέλνει το μήνυμα στην Γερμανία και σε όλη την ΕΕ ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να απουσιάζει από μία συζήτηση κατά την οποία διακυβεύονται – μεταξύ άλλων – κυριαρχικά εθνικά μας δικαιώματα λόγω της παράνομης συμφωνίας για τις ΑΟΖ μεταξύ Σάραζ και Ερντογάν.
Ο Βουλευτής εστίασε επιπλέον στο γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την χθεσινή του συνέντευξη ήταν απολύτως σαφής, καταδικάζοντας το γεγονός πως η Ελλάδα δεν προσεκλήθη στην εν λόγω διάσκεψη, ενώ ανακοίνωσε και επικείμενη τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο Μέρκελ. Ιδιαίτερης σημασίας, σύμφωνα με τον κ. Γκίκα, ήταν και η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, ότι οποιαδήποτε πολιτική λύση για την Λιβύη που δεν κάνει σαφές ότι το «μνημόνιο» Τουρκίας και Λιβύης είναι παράνομο και δεν ισχύει, δεν θα γίνει αποδεκτή από την Χώρα μας, και θα τεθεί βέτο.
Ο κ. Γκίκας εκτίμησε πως τόσο η επίσκεψη Χάφταρ στην Αθήνα όσο και η προειδοποίηση για βέτο, αποτελούν πολύ ισχυρά διπλωματικά και διαπραγματευτικά όπλα.
Σε ότι αφορά στις σχέσεις Ελλάδας – Λιβύης, ο Βουλευτής υπενθύμισε τις παραδοσιακά πολύ καλές σχέσεις και συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών, ενώ ανέφερε ότι πολλοί Λίβυοι ανώτατοι στρατιωτικοί, έχουν εκπαιδευτεί σε παραγωγικές Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδας. Υπενθύμισε, πως βασιζόμενες σε αυτές τις καλές σχέσεις, προηγούμενες Κυβερνήσεις προσπάθησαν να χαράξουν ΑΟΖ με την Λιβύη. «Θυμάμαι την κυρία Μπακογιάννη να δίνει μάχη», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως οι διαπραγματεύσεις είχαν προχωρήσει πολύ, αλλά βασικό σημείο διαφωνίας αποτελούσε ο κόλπος της Σύρτης.
Ο Στέφανος Γκίκας αποκάλεσε την πράξη του Σάραζ, να συνάψει «μνημόνιο» με την Τουρκία, εφόσον γνώριζε ότι στο παρελθόν υπήρξαν προχωρημένες διαπραγματεύσεις χάραξης των ΑΟΖ με την Ελλάδα, «πράξη εχθρικής πρόθεσης, η οποία στρέφεται κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και προκαλεί ανάλογες αντιδράσεις».
Σε ότι αφορά στην Τουρκική προκλητικότητα, ο Βουλευτής επανέλαβε την «κόκκινη γραμμή» της Ελλάδας την οποία επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με την οποία δεν θα γίνει ανεκτή οποιαδήποτε προσπάθεια έρευνας – γεώτρησης στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα και στην Ελληνική ΑΟΖ από την Τουρκία. Εκτίμησε ωστόσο, ότι «όπως διαγράφεται η διεθνής πολιτική συγκυρία, η Τουρκία δεν θα επιχειρήσει να κάνει κάτι τέτοιο.»
Ερωτηθείς για τον τρόπο αντίδρασης της Χώρας, σε περίπτωση που Τουρκικό ερευνητικό πλοίο επιχειρήσει εντός της Ελληνικής ΑΟΖ, ο κ. Γκίκας ξεκαθάρισε: «δεν είμαστε πολεμοχαρείς. Εάν χρειαστεί να αντιδράσουμε, για να αποτρέψουμε έρευνα σεισμογραφικού πλοίου, υπάρχουν πολλοί τρόποι…»
Τέλος, ο Στέφανος Γκίκας επανέλαβε ότι με τις πολλές παραβιάσεις και υπερπτήσεις που πραγματοποιούνται από την Τουρκία, ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός ατυχήματος, το οποίο μπορεί να προκαλέσει επεισόδιο που να κλιμακωθεί σε κρίση. Για αυτό τον λόγο η Ελλάδα δείχνει ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Ακούστε την συνέντευξη εδώ.