Η κυβέρνηση προωθεί λύση για τα «ορφανά» λιμάνια

Συνάντηση στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου με τον Υπουργό Κωστή Μουσουρούλη, είχε ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας Στέφανος Γκίκας. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν μια σειρά από θέματα που απασχολούν την Περιφέρεια της Κέρκυρας, μεταξύ των οποίων τα «ορφανά» λιμάνια, το λιμάνι της Ερείκουσας, οι ελλείψεις προσωπικού στο ΚΛΚ, το πρόβλημα με τις «βιντζότρατες», αλλά και γενικότερα θέματα αρμοδιότητας ΥΕΝ, όπως η αξιοποίηση – ιδιωτικοποίηση των λιμένων, η φοίτηση στις Σχολές Εμπορικού Ναυτικού, επιχειρησιακά θέματα κ.α.

Μετά την επίσκεψη, ο κ. Γκίκας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ζήτησα αυτή τη συνάντηση από τον κ. Υπουργό για να του θέσω υπόψη διάφορα θέματα που απασχολούν την Κερκυραϊκή κοινωνία, όπως αυτά μου μεταφέρθηκαν και κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά και πρόσφατα από φορείς και πολίτες. Καταρχάς για το θέμα των «ορφανών» λιμένων, που γνωρίζω ότι υπάρχει και σχετική αλληλογραφία, ο κ. Υπουργός με πληροφόρησε ότι στην αναθεώρηση που προωθείται στον «Καλλικράτη», σε συνεννόηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, συμφωνήθηκε η δημιουργία «Διεύθυνσης Μικρολιμενικών Υποδομών», στους Δήμους ή στις Περιφερειακές Ενότητες στην οποία και θα υπαχθούν τα «ορφανά» λιμάνια. Νομίζω ότι η πρόταση αυτή κινείται προς την θετική κατεύθυνση και εφόσον προβλεφθούν και οι ανάλογοι πόροι, το θέμα επιτέλους θα επιλυθεί.

Όσον αφορά στο λιμάνι της Ερείκουσας, παρέδωσα στον κ. Υπουργό επιστολή, με την οποία τον πληροφορώ για την αναγκαιότητα να κατατεθεί πλήρης ο φάκελος του σημαντικού αυτού έργου μέχρι τον Νοέμβριο 2012 και ως εκ τούτου, ζητώ να εκδοθεί το συντομότερο η σχετική απόφαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) του Υπουργείου, για τους όρους δόμησης των κτηρίων του λιμένα, ώστε να βγει η οικοδομική άδεια. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά – αν δεν έχουν ήδη αποσταλεί – αποστέλλονται οσονούπω από τον ΟΛΚΕ και όπως με διαβεβαίωσε ο κ. Μουσουρούλης, το θέμα θα εξεταστεί στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΣΑΛ.

Εξέθεσα επίσης στον κ. Υπουργό τα αιτήματα των αλιέων που αλιεύουν με «βιντζότρατες» και του ζήτησα να εξευρεθεί μια λύση σε συνεννόηση με το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης. Τέλος τον παρακάλεσα να ενισχύσει την δύναμη του Λιμενικού Σώματος στην Κέρκυρα που παρότι εκτελεί πλήθος δραστηριοτήτων και έχει σημαντικό όγκο επιχειρησιακού έργου, εντούτοις αντιμετωπίζει πολλές ελλείψεις προσωπικού.

Στον κ. Υπουργό βρήκα ευήκοα ώτα!»