Η στήριξη προς τους αδυνάτους δεν συνιστά απλά μια καλή πράξη, αλλά υποχρέωση…
Είναι πράγματι αξιόλογο, σημαντικό και πρωτίστως ουσιαστικό το κοινωνικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και την χρονιά που μας πέρασε, όπως προκύπτει από τον απολογισμό που έδωσε στην δημοσιότητα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κκ Νεκτάριος. Παρά την μεγάλη κρίση που είχε ως επακόλουθο τη μείωση των εσόδων κατά 400.000 ευρώ σε σχέση με το 2011, το φιλανθρωπικό έργο της Μητρόπολής μας ήταν μέγα. Ιδού μερικά στοιχεία που εντυπωσιάζουν: Για άπορους διετέθησαν 78.000 ευρώ, για φάρμακα σε ασθενείς 20.000 ευρώ, σε φοιτητικά βοηθήματα 18.000 ευρώ, στους πολύτεκνους 35.000 ευρώ, στις κατασκηνώσεις 15.000 ευρώ, σε αναξιοπαθούντες 20.000 ευρώ, κλπ. Αξιοσημείωτη και η διάθεση άνω των 25 τόνων τροφίμων σε έχοντες ανάγκη από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, αλλά και τα 3 συσσίτια της Μητρόπολης που πραγματοποιούνται στα Πνευματικά Κέντρα των Ιερών Ναών, Υ.Θ. Μανδρακίνας, Αγίων Τριών Μαρτύρων Ανεμομύλου και Αγίου Ιωάννου Λάζου Μανδουκίου και στα οποία σιτίζονται εκατοντάδες άποροι συνάνθρωποί μας κάθε ημέρα.
Στο σημείο αυτό, εντύπωση προκαλεί η άρνηση της Δημοτικής Αρχής να αποδεχθεί το αίτημα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κκ Νεκτάριου, να προχωρήσει δηλαδή στην μείωση των δημοτικών τελών των τριών αυτών Πνευματικών Κέντρων. Θεωρώ ότι το ζήτημα αυτό θα πρέπει να επανεξετασθεί και να αποφασίσει σύντομα το Δημοτικό Συμβούλιο την μείωση των τελών, ως έμπρακτη συμπαράσταση στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας.
Βεβαίως σημαντικό και χειροπιαστό είναι το έργο που προσφέρεται στην τοπική μας κοινωνία και από τα Ιδρύματα της Ιεράς Μητροπόλεως, με πρώτο το Ίδρυμα Χρονίως Πασχόντων που σημειωτέον είχε έξοδα που άγγιξαν τις 900.000 ευρώ, αλλά και ο Βρεφονηπιακός Σταθμός με έξοδα 145.000 ευρώ, όπως και το Ίδρυμα ΚΔΑΠ – ΜΕΑ, το κόστος λειτουργίας του οποίου διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2011. Τα Ιδρύματα αυτά καλύπτουν σημαντικές ανάγκες της κοινωνίας μας, η παροχή υπηρεσιών είναι υποδειγματική, η προσφερόμενη βοήθεια ουσιαστική και απαραίτητη. Μόνο που – όπως ελέχθη στον απολογισμό – η λειτουργία τους πια δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη, λόγω της συρρίκνωσης των οικονομικών μεγεθών εξ αιτίας της κρίσης.
Καθίσταται λοιπόν απολύτως σαφές ότι ο πυλώνας του Έθνους μας που λέγεται Εκκλησία, στις δύσκολες στιγμές, είναι πάντα παρών στην υπηρεσία της κοινωνίας και της Πατρίδας. Από την Ελληνική Παλιγγενεσία του 1821, την επέτειο της οποίας γιορτάζουμε, μέχρι τις μέρες μας, ο ρόλος της Εκκλησίας ήταν κομβικός και εκτός φυσικά από το πνευματικό πεδίο, λειτούργησε ως συνεκτικός κρίκος και συμπαραστάτης της πορείας του Έθνους μας.
Όμως το μέγα μέρος του φιλανθρωπικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας βασίζεται στις προσφορές από το υστέρημα των συμπολιτών μας. Είναι ουσιαστικό ακόμη και το 1 ευρώ προσφοράς, ή το ένα πακέτο μακαρόνια. Υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποί μας που δεν έχουν ακόμη και τα στοιχειώδη, που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν βασικά τρόφιμα. Ας κινητοποιηθούμε λοιπόν όλοι να βοηθήσουμε – όπως ο καθένας μας μπορεί – τους αναξιοπαθούντες, στηρίζοντας τις δράσεις της Ιεράς Μητρόπολης. Περιμένουμε και από τις τοπικές αρχές να πράξουν το ίδιο, διευκολύνοντας την λειτουργία της τοπικής μας Εκκλησίας και των Ιδρυμάτων της.
Περνάμε σίγουρα την πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία των τελευταίων δεκαετιών, οδεύουμε στην έκτη χρονιά ύφεσης, όμως μπαίνουν επιτέλους τα θεμέλια για την πολυπόθητη ανάκαμψη. Οι Έλληνες ως λαός έχουμε πολλές δυνατότητες και αρετές και σύντομα θα ανορθώσουμε τη χώρα μας, απαλλαγμένη από τις παθογένειες του παρελθόντος. Μέχρι τότε όμως η στήριξη μας προς τους αδυνάτους δεν συνιστά απλά μια καλή πράξη, αλλά υποχρέωση.