Η Τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα ικανοποιεί το Κοινό περί Δικαίου Αίσθημα
Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Ο κ. Γκίκας ξεκίνησε την ομιλία του με την διαπίστωση, πως όλες οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της Δικαιοσύνης «εστεύθησαν με απόλυτη αποτυχία». Αναφέρθηκε στον νόμο Παρασκευόπουλου, όπου κατά το πρώτο οκτάμηνο της εφαρμογής του 1937 βαρυποινίτες αποφυλακίστηκαν. Επιπλέον, κατά τον πρώτο χρόνο της ανανεωμένης ισχύος του νόμου, αφέθηκαν ελεύθεροι χιλιάδες φυλακισμένοι, ενώ εξαιρέθηκαν μόνο οι παιδεραστές. Σημείωσε επίσης, πως τότε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ικανοποίησε την πλειοψηφία των αιτημάτων των τρομοκρατών επικαλούμενη τα ανθρώπινα δικαιώματά. Ο Βουλευτής διερωτήθηκε, κατά πόσο έγιναν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όσων υπέστησαν βίαιες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιών, κατά την προηγούμενη πενταετία.
Δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια παρέμβασης στον τομέα της Δικαιοσύνης από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον κ. Γκίκα, ήταν η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, λίγες ημέρες προτού κλείσει η Βουλή για την διεξαγωγή των εκλογών της 7ης Ιουλίου. Οι συγκεκριμένες αλλαγές «δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα από ότι επέλυσαν, πράγμα που τονίζεται και από τον νομικό κόσμο της Χώρας», υπογράμμισε. Ο Βουλευτής εξήρε την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να προβεί σε διορθώσεις του Ποινικού Κώδικα. «Πρόκειται για προεκλογική μας δέσμευση, η οποία γίνεται πράξη και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα», τόνισε.
Ο κ. Γκίκας εστίασε σε ορισμένα σημαντικά άρθρα που τροποποιούνται από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 110 του Ποινικού Κώδικα αυξάνεται ο ελάχιστος χρόνος φυλάκισης των πολυισοβιτών από 17 στα 22 έτη, ενώ σε ευεργετικές περιπτώσεις από 16 στα 20 έτη. Ο Βουλευτής σημείωσε πως η επιβολή αυστηρής ποινής πραγματοποιείται σε συνέχεια ενός πολύ σοβαρού εγκλήματος και για αυτό η ποινή πρέπει να παραμένει αυστηρή.
Στο άρθρο 159 του Ποινικού Κώδικα για την δωροδοκία, διευκρινίζεται πως οι διατάξεις αφορούν πλέον όλο το πολιτικό φάσμα. Στους Βουλευτές η διάταξη δεν περιορίζεται πλέον στην εκλογή τους ή σε ψηφοφορία, ενώ πλέον ισχύει και για τους Υφυπουργούς, οι οποίοι δεν συμπεριλαμβάνονταν στην προηγούμενη διατύπωση. «Στην ΝΔ πιστεύουμε στους αυστηρούς κανόνες και στην εφαρμογή τους. Δεν εξαιρούμε κανέναν. Όλα τα πολιτικά πρόσωπα οφείλουν να έχουν την ίδια αντιμετώπιση απέναντι στον νόμο», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε και στην εναρμόνιση με σχετική Οδηγία της Ε.Ε., που έχει ως σκοπό την καταπολέμηση τρομοκρατικών πράξεων. Ειδικότερα, ανάγονται σε αυτοτελές έγκλημα πράξεις συμβολής σε εγκληματικές οργανώσεις, ενώ διευκρινίζεται ότι στα κοινώς επικίνδυνα εγκλήματα περιλαμβάνονται πλέον όλα τα εγκλήματα που δημιουργούν κίνδυνο σε αριθμό ανθρώπων. Επιπλέον, μετατρέπεται σε έγκλημα σκοπού η παροχή εκπαίδευσης για την κατασκευή ή την χρήση εκρηκτικών, όπλων κλπ, ενώ πλέον τιμωρείται με κάθειρξη έως 5 ετών η δημόσια απειλή τρομοκρατικών πράξεων.
Αναφερόμενος στο άρθρο 272 του Ποινικού Κώδικα για την κατοχή και την κατασκευή εκρηκτικών υλών, ο κ. Γκίκας σημείωσε πως η συζήτηση των τελευταίων ημερών, κατά πόσο η βόμβα μολότοφ είναι όπλο ή όχι, δεν περιποιεί τιμή στο πολιτικό σύστημα. «Από μολότοφ έχουν χαθεί ζωές, έχουν καταστραφεί δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες» και συμφώνησε με την αυστηροποίηση των προβλεπόμενων ποινών για την κατοχή και την κατασκευή τους.
Ο Βουλευτής αναφέρθηκε επιπλέον σε δύο από τις προτάσεις που έκανε αποδεκτές ο Υπουργός Δικαιοσύνης, συμπεριλαμβάνοντάς τες στο σχέδιο νόμου. Συγκεκριμένα, εστίασε στην αυστηροποίηση των ποινών για τον βιασμό ανηλίκων και για την παράνομη διακίνηση μεταναστών.
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Γκίκας συμπέρανε πως το σχέδιο νόμου «ικανοποιεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα, διορθώνει τις στρεβλώσεις των προηγούμενων νόμων του ΣΥΡΙΖΑ και γίνεται θετικά αποδεκτό από την Ελληνική κοινωνία».
Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ: