Κανόνες Εμπλοκής στην Διπλωματική Ναυμαχία…

Όσα αυτονόητα είπε ο Τούρκος Αρχηγός του Ναυτικού περί Κανόνων Εμπλοκής που μάλιστα «πηγάζουν από το γραφείο του Πρωθυπουργού», είναι σίγουρα για εσωτερική κατανάλωση. Η Τουρκία χάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων στη διπλωματική σκακιέρα και προσπαθεί με μάλλον αστεία επιχειρηματολογία να δημιουργήσει τεχνητή ένταση. Τι είπε ο τούρκος Αρχηγός? Ότι οι μονάδες που επιχειρούν στην Αν. Μεσόγειο, έχουν σε ισχύ Κανόνες Εμπλοκής, δηλαδή το αυτονόητο! Ότι αν προκληθούν ή προσβληθούν από Ελληνικά ή Ισραηλινά πλοία, θα απαντήσουν. Μα είναι δυνατόν να προσβληθεί πολεμικό πλοίο και να μην αντιδράσει? Το πρώτο που μαθαίνει ο μάχιμος Σημαιοφόρος, όλων των Ναυτικών Ακαδημιών του κόσμου, είναι το λεγόμενο “inherent right of self defense”, δηλαδή το αναφαίρετο δικαίωμα ενός πολεμικού πλοίου στην αυτοάμυνα! Που ούτως ή άλλως, ως έννοια η αυτοάμυνα είναι παραδεκτό στοιχείο του Διεθνούς Δικαίου.

Βεβαίως οι Κανόνες Εμπλοκής αποκτούν ιδιαίτερη σημασία σε περίπτωση προκλήσεων. Αν δηλαδή έχουν επιλεγεί κανόνες που κλιμακώνουν ένα επεισόδιο, τότε είναι αλήθεια ότι τα πράγματα σοβαρεύουν. Το μήνυμα συνεπώς που θέλει να περάσει η Άγκυρα είναι «αφήστε ήσυχο το ερευνητικό σκάφος, μην το παρεμποδίσετε, γιατί τα πολεμικά μας πλοία θα αντιδράσουν…».

Σωστά λοιπόν πράττει η Ελληνική κυβέρνηση και επενδύει στην ενεργό διπλωματία. Η τριμερής συμφωνία Ελλάδος, Κύπρου, Αιγύπτου, αλλά και αυτή που ακολουθεί σε λίγο καιρό με το Ισραήλ, ισχυροποιούν τη θέση της χώρας μας και απομονώνουν την Τουρκία, που βλέπει να χάνει τα ερείσματά της στην ευρύτερη περιοχή. Ως νέος «Σουλτάνος» ο Ερντογάν, αν και θιασώτης του «παντουρκισμού», προτίμησε να ασχολείται με τα πολυτελή παλάτια του, αντί να επικεντρωθεί στην λύση του Κυπριακού, με τρόπο δίκαιο και βιώσιμο.

Αν η Άγκυρα ελπίζει ότι με τις «βόλτες» του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Barbaros» στην Κυπριακή ΑΟΖ – έστω και αν συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά – θα υποχρεώσει την Κύπρο να κλείσει «άρον-άρον» την συζήτηση για το κυπριακό, κατά τρόπο ομόρροπο με τα τουρκικά συμφέροντα, πλανάται πλάνην οικτράν… Το Ελληνο-κυπριακό μέτωπο με συντονισμένες κινήσεις «κερδίζει» στα σημεία και όσο περνάει ο καιρός, ο διεθνής παράγων, αντιλαμβάνεται το δίκαιο της Ελληνοκυπριακής πλευράς και στέκεται κριτικός απέναντι στην πολιτική της Τουρκίας.

Σταθμίζοντας λοιπόν τα δεδομένα, δεν απετέλεσε έκπληξη η ανακοίνωση της συνάντησης Σαμαρά – Νταβούτογλου σε λίγες εβδομάδες στην Αθήνα. Η Ελλάδα είναι πλέον ο αξιόπιστος συνομιλητής με τις μεγάλες δυνάμεις της περιοχής, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, με τις οποίες μάλιστα έχει ομόρροπα συμφέροντα, σε αντίθεση με την Τουρκία. Είναι συνεπώς για την Τουρκία μια ευκαιρία να αναθεωρήσει την προκλητική στάση της και να φύγει από το περιθώριο που η ίδια έχει περιπέσει.