Μέση Ανατολή: Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επιτέλους να αναλάβει Δράση…
Διανύοντας τον δεύτερο μήνα πολέμου στη Μέση Ανατολή, μετράμε ήδη πάνω από 11.000 νεκρούς, με τη μεγάλη πλειοψηφία να είναι άμαχοι. Το γεγονός αυτό συνεχίζει να προβληματίζει την διεθνή κοινότητα και προκαλεί αγανάκτηση ακόμη και στους πιο πιστούς συμμάχους του Ισραήλ.
Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή τάχθηκε υπέρ του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά πάντοτε εντός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα, του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου. Η χώρα μας, λόγω και της γεωγραφικής εγγύτητας προς την περιοχή της Μέσης Ανατολής, παίζει ενεργό ρόλο στις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό της αιματοχυσίας, αξιοποιώντας τις άριστες διπλωματικές σχέσεις που διατηρεί με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, αλλά και τον Αραβικό κόσμο.
Έχει ήδη συνδράμει με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας αεροπορικώς στο αεροδρόμιο El Arish, ενώ συντάσσεται πλήρως με την πρωτοβουλία της Κύπρου για τη διάνοιξη θαλασσίου διαδρόμου και τη μεταφορά ενισχυμένης βοήθειας στους ανθρώπους που υποφέρουν. Σημαντικό ρόλο σε αυτό το εγχείρημα παίζει το γεγονός ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος, έχουν αποδείξει σε βάθος χρόνου ότι αποτελούν παράγοντες σταθερότητας και αξιοπιστίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Επίσης, εκτός από την γεωγραφική εγγύτητα, η Ελλάδα διαθέτει μεγάλη εμπειρία στις ναυτικές επιχειρήσεις, έχει τεράστιο εμπορικό και ακτοπλοϊκό στόλο και βεβαίως στην Κρήτη εδρεύει το Νατοϊκό Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών, που θα μπορέσει – εφόσον λάβει τις σχετικές εντολές – να παίξει ουσιαστικό και συντονιστικό ρόλο στην όποια ναυτικής υφής, ανθρωπιστική επιχείρηση, είτε αφορά παροχή βοήθειας σε τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό, είτε εκκένωση τραυματιών.
Βέβαια σε μια τέτοια επιχείρηση – ακόμη και αν είναι υπό την Αιγίδα του ΟΗΕ – τίθενται σημαντικά ζητήματα ασφαλείας που πρέπει να ικανοποιηθούν και αρκετές τεχνικές δυσκολίες, όπως η εύρεση του κατάλληλου θαλασσίου διαδρόμου για να πλεύσουν ασφαλώς τα πλοία που θα χρησιμοποιηθούν και ακολούθως η δημιουργία της κατάλληλης λιμενικής υποδομής για την απο-επιβίβαση. Και όπως είναι ευνόητο, η ασφαλής διέλευση μιας νηοπομπής μέσα από εμπόλεμη ζώνη δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί την συνεργασία και την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων.
Η ανθρωπιστική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Γάζα, απαιτεί τη λήψη άμεσων αποφάσεων για να ξεκινήσουν το συντομότερο οι ανθρωπιστικές δράσεις. Το Ισραήλ δεν θα σταματήσει αν δεν πετύχει τους αντικειμενικούς του σκοπούς, που δεν είναι άλλοι, από την κατανίκηση και οριστική διάλυση της τρομοκρατικής οργάνωσης που αιματοκύλισε το Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου. Οι συνθήκες όμως που διεξάγεται αυτός ο πόλεμος, οι ακατάπαυστοι βομβαρδισμοί, οι μάχες από κτήριο σε κτήριο, από τούνελ σε τούνελ, τετράγωνο – τετράγωνο, εκ των πραγμάτων δημιουργούν εκατόμβες νεκρών και εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένων αμάχων που ζουν σε άθλιες συνθήκες, χωρίς τρόφιμα και φάρμακα, με τους Διεθνείς Οργανισμούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια επερχόμενη ανθρωπιστική καταστροφή πρωτοφανών διαστάσεων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επιτέλους να αναλάβει δράση και να ηγηθεί της ανθρωπιστικής επιχείρησης, παράλληλα με την διπλωματική προσπάθεια για την επίτευξη ειρήνης και την αποφυγή εξάπλωσης της κρίσης.
Και η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να παίξει σημαίνοντα ρόλο.