Μετά από 3.5 χρόνια στην κυβέρνηση, και αφού έχουν ακυρωθεί αρκετές εκδηλώσεις, τώρα “ξύπνησε” το ΥΠΠΟΑ…

Η Απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού κας Λυδίας Κονιόρδου στην Ερώτηση που κατέθεσε η Τομεάρχης Πολιτισμού και Βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη σε συνεργασία με τον πρ. Βουλευτή Κερκύρας της ΝΔ, Στέφανο Γκίκα, έγινε γνωστή. Η Ερώτηση αφορούσε στην άρνηση παραχώρησης από το ΥΠΠΟΑ αρχαιολογικών χώρων – μεταξύ των οποίων και το Παλαιό Φρούριο – με σκοπό τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Στην Απάντησή της η κα Κονιόρδου, δεν αναφέρει τίποτε για την μη καταβολή υπερωριών στο προσωπικό – που είναι και το βασικό πρόβλημα – αντίθετα επικαλείται μεγάλο φόρτο εργασίας για την επεξεργασία των αιτημάτων παραχώρησης από την Κεντρική Υπηρεσία και το Κ.Α.Σ. επειδή, όπως αναφέρει, «η συντριπτική πλειονότητα των αιτημάτων αφορούν στη θερινή περίοδο», ενώ προαναγγέλλει νέα διαδικασία παραχώρησης των αρχαιολογικών χώρων, με τη μορφή νέας Υπουργικής Απόφασης (Υ.Α.).

Όπως αναφέρει,  η έκδοση της νέας Υπουργικής Απόφασης,  περί «Έγκρισης ή μη όρων, διαδικασιών και καθορισμού των οργάνων χορήγησης άδειας για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης μνημείων, αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων και μουσείων για την πραγματοποίηση πολιτιστικών ή άλλων εκδηλώσεων» είναι σε εξέλιξη.

Η υπό έκδοση νέα Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την Υπουργό: «θα αποσυμφορήσει και θα απλοποιήσει τη διαδικασία και παράλληλα θα μειώσει τον όγκο των αιτημάτων που καταφθάνουν στην κεντρική Υπηρεσία για γνωμοδότηση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, καθώς προβλέπεται η απευθείας αντιμετώπιση αιτημάτων από τις αρμόδιες Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Υπό αυτό το πρίσμα, ο χρόνος αντιμετώπισης των αιτημάτων θα μειωθεί. Παράλληλα, στην υπό έκδοση Υ.Α. περιλαμβάνονται και νεότερα μνημεία, για τα οποία δεν υπήρχε πρόβλεψη κατά την προηγούμενη διαδικασία, περιγράφονται με σαφήνεια τα βήματα για τη χορήγηση της σχετικής άδειας, τόσο από την πλευρά των ενδιαφερομένων όσο και από την πλευρά των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ και αναφέρονται λεπτομερώς τα στοιχεία που θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα αίτημα ώστε να θεωρηθεί πλήρες.

Παράλληλα, ορίζεται ως απαραίτητη η ταυτόχρονη ενσωμάτωση αιτήματος κινηματογράφησης / φωτογράφησης / χρήσης οπτικοακουστικού υλικού της εκδήλωσης, ώστε η υπόθεση να αντιμετωπίζεται άπαξ και συνολικά. Τέλος, διασφαλίζεται η δυνατότητα των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ πληρέστερου ελέγχου της καταβολής των αναλογούντων υπέρ του ΤΑΠ τελών.».

Η κα Κονιόρδου τέλος, μας ενημερώνει ότι σε σύνολο περίπου 384 αιτημάτων για παραχώρηση των αρχαιολογικών χώρων για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, σε μόνο έξι αιτήματα δόθηκε αρνητική απάντηση λόγω αδυναμίας λειτουργίας των εν λόγω χώρων εκτός του προβλεπομένου ωραρίου. Η ειρωνεία είναι ότι μέσα σε αυτά είναι και το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας…

Σχολιάζοντας την απάντηση, ο κ. Γκίκας ανέφερε: «Μετά από 3.5 χρόνια στην κυβέρνηση, και αφού έχουν ακυρωθεί αρκετές εκδηλώσεις, τώρα ξύπνησε το ΥΠΠΟΑ και προχωρά στην  αναθεώρηση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, θα πω εγώ… Όμως για την μη καταβολή των υπερωριών στο προσωπικό, το Υπουργείο δεν  μας λέει κουβέντα!».