Με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μπαίνει Φρένο στην Μάστιγα των Ελληνοποιήσεων
Ομιλία επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα πραγματοποίησε σήμερα ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας.
Ο Βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία του διαπιστώνοντας ότι τους τελευταίους τρεις μήνες η Κυβέρνηση πάλεψε μία πρωτοφανή υγειονομική κρίση. Σύμφωνα με τον κ. Γκίκα, «με τις κινήσεις και τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης και την συμμετοχή του Ελληνικού λαού καταφέραμε να εξισώσουμε την πανδημία που σάρωσε τoν πλανήτη με μία κοινή γρίπη.»
Ο Στέφανος Γκίκας τόνισε ότι «τώρα έχουμε μπροστά μας έναν ανηφορικό δρόμο και τον αγώνα για την ανάκαμψη της Οικονομίας, καθώς η κρίση θα προκαλέσει ύφεση.» Εξήγησε ότι η Κυβέρνηση έχει πάρει σημαντικές αποφάσεις, ενώ με την σημαντική συμμετοχή της στα τεκταινόμενα της ΕΕ πέτυχε να εξασφαλίσει σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία που θα συνεισφέρουν στην επίτευξη την οικονομικής ανάκαμψης. Όπως είπε, «στο πλαίσιο του αγώνα για την ανάκαμψη της Οικονομίας εντάσσεται το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάκαμψης, αφού ορισμένες διατάξεις του έχουν σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο».
Ο Βουλευτής εστίασε στις διατάξεις για τις ελληνοποιήσεις προϊόντων, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, η διευθέτηση του οποίου είχε συμπεριληφθεί στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Διαπίστωσε πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δουλεύει μεθοδικά σε αυτό τον τομέα, καθώς ήδη από τις αρχές Απριλίου κατατέθηκε τροπολογία, η οποία υποχρέωνε όλες τις επιχειρήσεις χονδρικού και λιανικού εμπορίου αιγοπρόβειου κρέατος και αυγών να δηλώνουν στον ιστότοπο του Υπουργείου τα αποθέματά τους. Με αυτό τον τρόπο οι αρμόδιες Διευθύνσεις απέκτησαν εικόνα για τα αποθέματα της αγοράς και μπήκε φρένο στις ελληνοποιήσεις κρεάτων πριν το Πάσχα.
Το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου αυστηροποιεί το νομοθετικό πλαίσιο για τις παραβάσεις σχετικά με τον τρόπο παραγωγής, τον τόπο προέλευσης και μεταποίησης των τροφίμων. «Έως σήμερα δεν προβλεπόταν ουσιαστική ποινική δίωξη για τέτοιες απάτες, ενώ οι διοικητικές κυρώσεις ήταν εξόχως επιεικείς», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Βουλευτής ανέφερε ότι το διοικητικό πρόστιμο για την παραγωγή και την διάθεση νοθευμένων τροφίμων από 500 έως 30.000 Ευρώ σήμερα, αυξάνεται στις 15.000 έως 80.000 Ευρώ. Παράλληλα για την παραπλανητική επισήμανση και διαφήμιση για τον τόπο παραγωγής ή μεταποίησης τροφίμων θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 30.000 έως 300.000 Ευρώ. Ανάλογες θα είναι οι ποινές στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει ειδική επισήμανση για προϊόντα ΠΟΠ, βιολογικά κλπ. Σε ότι αφορά στις ποινικές κυρώσεις, αυτές θα φτάνουν έως και 5 χρόνια φυλάκιση. «Με την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου μπαίνει φρένο σε αυτή την μάστιγα και στην ασυδοσία», συμπέρανε.
Ο Στέφανος Γκίκας αναφέρθηκε επιπλέον στις διατάξεις που αφορούν στην μελισσοκομία, αναφέροντας πως αυτές ευνοούν και τους πλέον των 100 μελισσοκόμων της Κέρκυρας, οι οποίοι έχουν ιδρύσει έναν υγιή Συνεταιρισμό.
Συγκεκριμένα, εστίασε στην δημιουργία του Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου, το οποίο θα αντικαταστήσει το έντυπο Μητρώο που τηρούσαν έως τώρα οι Περιφέρειες. Ο κ. Γκίκας ανέλυσε πως με την ύπαρξη του Ηλεκτρονικού Μητρώου θα μειωθεί η γραφειοκρατία, ενώ παράλληλα θα αποκτήσουμε μία πληρέστερη εικόνα, που θα συμβάλει στον περιορισμό και στην αντιμετώπιση κρουσμάτων κλοπής και νοθείας, ενώ θα γίνει εφικτή και η παρακολούθηση της αγοράς μελιού και λοιπών μελισσοκομικών προϊόντων. Ο Βουλευτής υπογράμμισε πως η συγκεκριμένη πρόβλεψη προωθεί με ουσιαστικό τρόπο την Ελληνική μελισσοκομία.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Στέφανος Γκίκας αναφέρθηκε στην πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία οι άνεργοι θα μπορούν πλέον να απασχολούνται σε εποχιακές αγροτικές εργασίες, χωρίς να παύει η καταβολή του επιδόματος ανεργίας. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός, ότι στα Ιόνια Νησιά και στην Κέρκυρα η πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού ασχολείται με τον Τουρισμό, ο οποίος διαρκεί όμως μόνο 6 μήνες. Έτσι πλέον, οι άνεργοι, τον χειμώνα θα μπορούν να ασχολούνται π.χ. με την ελαιοκομία. «Η διάταξη έχει τριπλό κέρδος: πρώτον ο άνεργος θα λαμβάνει ένα επιπλέον εισόδημα. Δεύτερον, οι αγροτικές επιχειρήσεις έχοντας εργατικά χέρια θα μπορούν να ολοκληρώνουν τις εποχιακές εργασίες πιο γρήγορα. Τρίτη κερδισμένη είναι φυσικά η εθνική μας Οικονομία».
Ο Βουλευτής συνεχάρη τον Υπουργό και το επιτελείο του για την νομοθετική πρωτοβουλία και εισηγήθηκε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου.