Με το Σχέδιο Νόμου η ΔΕH καθίσταται Βιώσιμη και Ανταγωνιστική
Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε χθες ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη ΔΕΗ.
Ο Βουλευτής εξήγησε ότι το σχέδιο νόμου ρυθμίζει συνολικά την αγορά ενέργειας και «δίνει πνοή στη ΔΕΗ, η οποία επί ΣΥΡΙΖΑ έπνεε τα λοίσθια». Τόνισε ότι με τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις αφήνουμε πίσω ιδεοληψίες και κακές πρακτικές του παρελθόντος, ενώ στόχος είναι η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης.
Ο κ. Γκίκας έδωσε έμφαση στο γεγονός, ότι στο επίκεντρο του σχεδίου νόμου βρίσκεται το όφελος της οικονομίας και κατά συνέπεια το όφελος της κοινωνίας και του καταναλωτή. Σημείωσε επιπλέον ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπως και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Ο Βουλευτής αναφέρθηκε σε ορισμένες σημαντικές διατάξεις, όπως είναι η μείωση χρέωσης Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στις καταναλώσεις νύχτας και ο εταιρικός μετασχηματισμός της ΔΕΠΑ, προκειμένου να διευκολυνθεί η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.
Σε ότι αφορά στη ΔΕΗ, ο κ. Γκίκας υπογράμμισε πως είναι η τρίτη φορά που η Παράταξη της Νέας Δημοκρατίας καταθέτει σχέδιο διάσωσης. Υπενθύμισε, ότι το 2007-2019, η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή διείδε ότι «ο μόνος τρόπος διάσωσης της επιχείρησης ήταν η ιδιωτικοποίηση μέρους της». Η Διοίκηση Αθανασόπουλου είχε υπογράψει τότε μνημόνιο συνεργασίας με την γερμανική RWE, ωστόσο οι αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, του ΠΑΣΟΚ ως Αξιωματική Αντιπολίτευση και του ΣΥΡΙΖΑ εμπόδισαν την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Ο Βουλευτής υπενθύμισε επιπλέον το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ», το οποίο ψήφισε το 2014 η Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Το εν λόγω εγχείρημα είχε ως στόχο μία μικρότερη, υγιή επιχείρηση, η οποία θα ήταν βιώσιμη και ανταγωνιστική. Ωστόσο, το σχέδιο δεν υιοθετήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αντιθέτως, το 2015 «υιοθετήθηκε η χειρότερη δυνατή λύση, οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ», είπε χαρακτηριστικά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε σύντομο διάστημα η επιχείρηση να χάσει σημαντική αξία και να ζημιωθεί κατά 600 εκατ. Ευρώ.
Ο Βουλευτής αναφέρθηκε και στις εκτιμήσεις του ορκωτού λογιστή που είχε ορίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τον οίκο Ernst & Young, που είχε προειδοποιήσει, πως αν δεν άλλαζε κάτι, η ΔΕΗ θα πτώχευε. Οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όπως είναι η αναπροσαρμογή των τιμολογίων και η κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, αποδείχθηκαν αποτελεσματικές, καθώς εντός λίγων μηνών, η αξία της μετοχής της ΔΕΗ αυξήθηκε από 1,30 Ευρώ σε 3,20 Ευρώ. Επιπλέον, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ, «όταν πριν από λίγους μήνες αυτή η επιχείρηση κόντευε να πτωχεύσει».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Στέφανος Γκίκας υπογράμμισε ότι με τις παρεμβάσεις του σχεδίου νόμου, η ΔΕΗ καθίσταται βιώσιμη και ανταγωνιστική, ακολουθώντας βέλτιστες πρακτικές και τα πρότυπα υγειών επιχειρήσεων της Ευρώπης.