Δελτια Τυπου

Οπισθοδρομικό, Αναχρονιστικό και Ιδεοληπτικό το Νομοθέτημα για την Ανώτατη Παιδεία

Μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που συζητείται αυτές τις μέρες στην Βουλή, ο τ. Βουλευτής της ΝΔ, Στέφανος Γκίκας, το χαρακτήρισε “οπισθοδρομικό”, “αναχρονιστικό”, “ιδεοληπτικό” και “νομοθέτημα που δεν αντιλαμβάνεται τις απαιτήσεις των καιρών για την λειτουργία ενός σύγχρονου και με μεγαλύτερη αυτοτέλεια ΑΕΙ”.

 

Ο κ. Γκίκας στις δηλώσεις του μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής:

«Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, Αυγουστιάτικα, να συζητείται ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο που αλλάζει δραστικά την κατάσταση στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ένα νομοσχέδιο που συνοδεύεται από ορυμαγδό δεκάδων τροπολογιών κατά τρόπο κοινοβουλευτικά απαράδεκτο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το «δεκανίκι» του, αφού φόρτωσαν τους Έλληνες πολίτες με 14,2 δις ευρώ σε φόρους και μέτρα, αφού ψήφισαν το 4ο Μνημόνιο που μας καταδίκασε σε ακραία λιτότητα μέχρι το 2023, τώρα, για να διασκεδάσουν το αριστερό ακροατήριό τους – όσο τους έχει απομείνει δηλαδή – φέρνουν αυτό το οπισθοδρομικό νομοθέτημα που μας γυρίζει στο 1982, που ξαναφέρνει τους φοιτητές στην Διοίκηση των Ιδρυμάτων και άρα την κομματοκρατία στα Πανεπιστήμια, που επαναφέρει το “άσυλο” και την ανομία στα ΑΕΙ, αφού προβλέπει επέμβαση της Αστυνομίας μόνον για κακουργήματα και εγκλήματα κατά της ζωής, που παρεμβαίνει και περιορίζει την μεταπτυχιακή διαδικασία δίνοντας μικρότερο εύρος επιλογών και λιγότερη δυνατότητα εξειδίκευσης, που διαλύει τα Συμβούλια Ιδρύματος, που πολλαπλασιάζει τέλος την γραφειοκρατία, κάνοντας την λειτουργία των Ιδρυμάτων ενίοτε πρακτικά αδύνατη, όταν για παράδειγμα, για να προσκληθεί ακόμη και ένας καθηγητής από το εξωτερικό για μια εξειδικευμένη διάλεξη, απαιτείται ανάθεση έργου και Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογεγραμμένη από τρεις Υπουργούς!!

Είναι εν ολίγοις ένα νομοθέτημα που δεν αντιλαμβάνεται τις απαιτήσεις των καιρών για την λειτουργία ενός σύγχρονου και με μεγαλύτερη αυτοτέλεια ΑΕΙ, ένα νομοθέτημα που υποβαθμίζει το Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Ένα νομοθέτημα που δεν σέβεται ούτε τις επιφυλάξεις και τις αντιρρήσεις της ίδιας της ακαδημαϊκής κοινότητας και της Συνόδου των Πρυτάνεων!

Θυμίζω ότι το 2011 η τότε Βουλή με τεράστια πλειοψηφία, πέρασε τον νόμο “Διαμαντοπούλου”, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, αφού στα θέματα Παιδείας οφείλουμε και πρέπει να επιδιώκουμε την μέγιστη δυνατή συναίνεση. 6 χρόνια μετά, το 2017, έρχεται ο κ. Τσίπρας και τον καταργεί για να φέρει έναν ιδεοληπτικό και αναχρονιστικό νόμο, που αποστρέφεται την αξιολόγηση, βάζει τέλος στην εξωστρέφεια των ΑΕΙ και εντέλει υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία των Πανεπιστημίων προκειμένου να τα καταστήσει κομματικά φέουδα.

Η ΝΔ, ερχόμενη στην εξουσία έχει ήδη δεσμευθεί για την ενίσχυση της αυτοτέλειας των ΑΕΙ, για την Αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα, για την πάταξη όλων των φαινομένων βίας και ανομίας εντός των ΑΕΙ, με αυτεπάγγελτη επέμβαση της Αστυνομίας. Έχει επίσης δεσμευθεί για την σύνδεση της εκπαίδευσης και της έρευνας με την παραγωγική διαδικασία και φυσικά για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος που θα επιτρέψει την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων στη Χώρα μας. Και όπως είπε και ο Αρχηγός μας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο απαράδεκτος αυτός νόμος θα καταργηθεί σύντομα, μόλις οι πολίτες με την ψήφο τους, στις επόμενες εκλογές, στείλουν οριστικά τους κκ Τσίπρα και Καμμένο στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας….».