Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος ενισχύει σημαντικά τις Τουριστικές Περιοχές και επαναπροσδιορίζει το παραγωγικό μας Μοντέλο
[wonderplugin_video iframe=”https://www.youtube.com/watch?v=FlJOzxQWgEA&t=311s” lightbox=0 lightboxsize=1 lightboxwidth=960 lightboxheight=540 autoopen=0 autoopendelay=0 autoclose=0 lightboxtitle=”” lightboxgroup=”” lightboxshownavigation=0 showimage=”” lightboxoptions=”” videowidth=600 videoheight=400 keepaspectratio=1 autoplay=0 loop=0 videocss=”position:relative;display:block;background-color:#000;overflow:hidden;max-width:100%;margin:0 auto;” playbutton=”https://stefanosgikas.com/wp-content/plugins/wonderplugin-video-embed/engine/playvideo-64-64-0.png”]
Ομιλία στη Βουλή πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, κατά τη συζήτηση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου.
Ο Στέφανος Γκίκας ξεκίνησε την ομιλία του σχολιάζοντας τα γεγονότα που αφορούν στον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλο Πολάκη, τονίζοντας ότι πρόκειται για εικόνες που δεν περιποιούν τιμή για κανέναν Βουλευτή. «Οφείλουμε όλοι να διαφυλάξουμε το κύρος του Κοινοβουλίου, διότι η εικόνα του Κοινοβουλίου, είναι η εικόνα της χώρας.» Σημείωσε πως αυτή «ταξιδεύει και στο εξωτερικό» και όταν δεν είναι η πρέπουσα «δεν υπηρετεί το Εθνικό συμφέρον. Κάποιες πράξεις συναδέλφων, από την μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς κάνουν τα πράγματα πολύ χειρότερα», κατέληξε.
Σε ότι αφορά στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο Βουλευτής υπενθύμισε ότι στο επίκεντρο του Κυβερνητικού Προγράμματος τέθηκε το 2019 η Ανάπτυξη και η δημιουργία νέων, καλύτερα αμοιβόμενων θέσεων εργασίας. Σημείωσε ότι ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος αποτελεί σημαντικό θεσμικό και αναπτυξιακό εργαλείο για την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων.
Ανέφερε ότι οι περισσότεροι Αναπτυξιακοί Νόμοι λειτούργησαν «ως μηχανισμοί χρηματοδοτήσεων, στηρίζοντας έναν αριθμό ιδιωτικών επενδύσεων», με συγκριτικά χαμηλό αντίκτυπο στην Οικονομία, αλλά με μεγάλη γραφειοκρατία και πολύ χρονοβόρες διαδικασίες ελέγχου και έγκρισης των επενδυτικών σχεδίων.
Ο Στέφανος Γκίκας έφερε ως παράδειγμα τον Αναπτυξιακό Νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο εξαιτίας των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, στα δύο πρώτα χρόνια της εφαρμογής του, έως τον Ιούλιο του 2019, υπάχθηκαν περίπου 1.000 επενδυτικά σχέδια και η κρατική ενίσχυση ανήλθε στα 991 εκατ. Ευρώ. Η νυν ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προέβη σε διορθώσεις και στην επιτάχυνση των διαδικασιών, με αποτέλεσμα, σε 30 μήνες οι υπαγωγές να αυξηθούν σχεδόν κατά 300%, ενώ η κρατική ενίσχυση αγγίζει τα 3 δις Ευρώ.
Όπως εξήγησε ο Βουλευτής, η εμπειρία για την ενεργοποίηση του ισχύοντος Αναπτυξιακού Νόμου αξιοποιήθηκε και δόθηκε έμφαση στην αποτελεσματικότητα του νόμου και στην διευκόλυνση των επενδυτών. Έτσι, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος προβλέπει καινοτομίες, στοχεύοντας στην μείωση της γραφειοκρατίας, ενώ θεσπίζει ρητές προθεσμίες για την έκδοση των Διοικητικών Πράξεων.
Τόνισε επίσης ότι δημιουργείται ένα νέο ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για τον Αναπτυξιακό Νόμο, το οποίο θα διευκολύνει τόσο τους επενδυτές όσο και τις Υπηρεσίες.
Ο Στέφανος Γκίκας εξήγησε ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας νομοθετεί, έχοντας ως βάση μία στρατηγική για την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων και την ανάπτυξη της Οικονομίας. Οι πολιτικές της βασίζονται στην έκθεση τη Επιτροπής Πισσαρίδη που ανέδειξε τους τομείς που πρέπει να εστιάσει η Ελληνική Οικονομία. «Σε αυτήν στηρίχθηκε εξάλλου το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και φυσικά ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος», είπε. Συμπέρανε ότι η Ελλάδα αποκτά «για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο Ανάπτυξης, όπου όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία λειτουργούν εναρμονισμένα για την επίτευξη του ίδιου στόχου.»
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως εξήγησε, θεσπίζονται 13 θεματικά καθεστώτα, τα οποία θα στηρίξει ο νέος Νόμος. Ο Στέφανος Γκίκας αναφέρθηκε ενδεικτικά στον «Ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό επιχειρήσεων», στην «Πράσινη μετάβαση – Περιβαλλοντική αναβάθμιση επιχειρήσεων», στο «Νέο επιχειρείν, υποστήριξη νέων επιχειρηματιών», στην «Αγροδιατροφή», στην «Μεταποίηση – Εφοδοσιακή αλυσίδα», αλλά και στην «Ενίσχυση τουριστικών επιχειρήσεων» και στις «Εναλλακτικές μορφές τουρισμού». Σημείωσε ότι πλέον κάθε καθεστώς θα ενεργοποιείται ξεχωριστά, έτσι ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος, όπου «κάποιος κλάδος απορροφούσε κονδύλια εις βάρος κάποιου άλλου.»
Ο Βουλευτής σημείωσε επίσης ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην Περιφέρεια, κάνοντας πράξη την αποκέντρωση. Εξήγησε ότι στην στήριξη των τοπικών Οικονομιών και Κοινωνιών συμβάλλει σημαντικά ο νέος Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων, ο οποίος «προβλέπει υψηλά ποσοστά κρατικής ενίσχυσης στις περισσότερες Περιφέρειες της χώρας».
Ο Στέφανος Γκίκας ευχαρίστησε την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που έκανε δεκτό το αίτημα συμπερίληψης και των ξενοδοχείων 1, 2 και 3 αστέρων, ενώ παράλληλα μειώθηκε η ελάχιστη επένδυση για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις στις 100.000 Ευρώ. Ωστόσο, επανέλαβε την ανάγκη ένταξης και των ενοικιαζόμενων καταλυμάτων για επενδύσεις αναβάθμισής τους, καθώς όπως είπε «πρόκειται για επιχειρήσεις που αποτελούν την ραχοκοκαλιά των τουριστικών περιοχών.» Σημειώνεται ότι ο Αν. Υπουργός Νίκος Παπαθανάσης, διαβεβαίωσε τον Βουλευτή ότι ενοικιαζόμενα καταλύματα που επιθυμούν να αναβαθμιστούν σε ξενοδοχεία τριών αστέρων, μπορούν να υπαχθούν στον νέο νόμο.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Στέφανος Γκίκας σημείωσε ότι «ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος επαναπροσδιορίζει το παραγωγικό μας μοντέλο. Δημιουργεί ένα φιλοεπενδυτικό κλίμα, ενισχύει την απασχόληση και στηρίζει την νέα επιχειρηματικότητα. Δύναται να επηρεάσει θετικά τόσο το παρόν, όσο και το μέλλον της χώρας και να οδηγήσει την Ελλάδα σε μακρά, βιώσιμη και ισχυρή Ανάπτυξη.»