Δελτια Τυπου

Παρέμβαση Στέφανου Γκίκα και άλλων 13 Βουλευτών της Ν.Δ., για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ε.Α.Σ.

Παρασκευή, 31 Ιούλιος 2015
Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κατέθεσαν συνολικά 14 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με πρώτο υπογράφοντα τον Βουλευτή Κέρκυρας, κ. Στέφανο Γκίκα, σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (Ε.Α.Σ.).

Στην Ερώτηση τους, οι βουλευτές αναφέρουν, ότι στα Ε.Α.Σ., λόγω των υποχρεώσεων της Χώρας, εφαρμόστηκε τον περασμένο χρόνο σχέδιο αναδιάρθρωσης, με αποτέλεσμα το μόνιμο προσωπικό να έχει συρρικνωθεί στους 500 εργαζόμενους. Ωστόσο, καθώς η εταιρεία κατά το τελευταίο έτος υπέγραψε νέες συμβάσεις παραγωγής πυρομαχικών, κυρίως προς εξαγωγή, διαπιστώθηκε, ότι το υπάρχον προσωπικό στην γραμμή παραγωγής δεν επαρκεί για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, που θέτουν οι εν λόγω συμβάσεις (παραγωγή πυρομαχικών 0.30 Apache, φυσ. 40×53 και φυσ. 40L60), με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ακόμη και επιβολής ποινικών ρητρών. Οι Βουλευτές ρωτούν, με ποιό τρόπο προτίθεται το ΥΠΕΘΑ να επιλύσει το πρόβλημα υποστελέχωσης των Ε.Α.Σ., ειδικά στην γραμμή παραγωγής, ώστε η εταιρεία να μην απολέσει νέες εξαγωγικές συμβάσεις, μετά μάλιστα τα νέα δεδομένα που φέρνει η εκ νέου άφιξη της Τρόικα στην Αθήνα

Ο κ. Γκίκας, σε σχετική δήλωση του, τόνισε:

«Με την ερώτηση, θέτουμε την πολιτική ηγεσία προ των ευθυνών της. Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, για να διευκολύνει τα Ε.Α.Σ. στην τήρηση των συμβατικών τους υποχρεώσεων και να διασφαλίσει την βιωσιμότητα της εταιρείας, είχε προγραμματίσει την πρόσληψη εργολαβικών εργαζομένων. Η νέα Κυβέρνηση – πιστή στο αριστερό δόγμα του Κρατισμού – κατήργησε αυτόν τον προγραμματισμό, με την αιτιολογία ότι αντί εργολαβικών εργαζομένων, θα προχωρούσε σε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Κάτι που βεβαίως δεν έγινε ποτέ, και σήμερα 6 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, τα ΕΑΣ αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα στις γραμμή παραγωγής με κίνδυνο ήδη εκτελούμενες συμβάσεις να βρεθούν εκτός προθεσμιών. Οι ευθύνες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι τεράστιες. Ελπίζω έστω και την υστάτη ώρα να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργιά των Ε.Α.Σ., πριν προκληθεί ακόμα μεγαλύτερη βλάβη στην Εθνική Αμυντική μας Βιομηχανία.»