Δελτια Τυπου

Παρουσίαση του βιβλίου του Ευριπίδη Στυλιανίδη για την Θράκη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, η παρουσίαση του βιβλίου του επισκέπτη καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και πρ. Υπουργού Ευριπίδη Στυλιανίδη, με τίτλο: “ΘΡΑΚΗ : Το επόμενο βήμα…”. Η παρουσίαση οργανώθηκε από τον τ. Βουλευτή Κερκύρας της ΝΔ, Στέφανο Γκίκα και έγινε στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων “Η ΠΛΑΤΥΤΕΡΑ”.
Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Στην κρίσιμη αυτή συγκυρία κατά την οποία η πατρίδα μας ταλανίζεται από μια πολυετή οικονομική και κοινωνική κρίση και διακυβεύονται σημαντικά εθνικά και γεωπολιτικά ζητήματα, ιδιαίτερα ευαίσθητα, όπως αυτό της Θράκης, έρχεται η μελέτη του κ. Στυλιανίδη, η οποία δεν αρκείται στην ιστορική τεκμηρίωση και την υφισταμένη κατάσταση, αλλά προχωρά δυναμικά στην υιοθέτηση λύσεων και προτάσεων.».
Ο κ. Νεκτάριος συνέχισε λέγοντας ότι στις ημέρες μας είναι έντονοι οι προβληματισμοί, οι οποίοι επιτείνονται και από τα ακόλουθα δύο γεγονότα, τονίζοντας επί λέξει:
«Το πρώτο έχει να κάνει με την απόπειρα των γειτόνων μας να μετατρέψουν την Αγία Σοφία της Κωνσταντινουπόλεως σε τζαμί, επιστρέφοντας σε ένα παρελθόν το οποίο ελπίζαμε να είχε ξεχαστεί. Δεν είναι θέμα εθνικής τους κυριαρχίας ή γειτονικής αβρότητας. Τα μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού θέλουν σεβασμό ως προς την χρήση τους. Και αυτός ο σεβασμός εκδηλώνεται συγκεκριμένα. Η νέα αυτή προκλητική ενέργεια δείχνει ότι οι καιροί ου μενετοί.
Το δεύτερο γεγονός έχει να κάνει με το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία. Δυστυχώς αισθανόμεθα ότι η πολιτεία μας εμπαίζει. Παρά την τεκμηριωμένη αντίδραση της Εκκλησίας και παρά τον διάλογο στον οποίο οδηγηθήκαμε με σκοπό να διαφυλαχθεί ο ελληνορθόδοξος χαρακτήρας του μαθήματος, διαπιστώσαμε ότι το Υπουργείο Παιδείας πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων όλες τις προτάσεις της Εκκλησίας και πήρε την απόφαση να μην αλλάξει τίποτα ουσιαστικά στα επικίνδυνα προγράμματα που είχαν συνταχθεί επί υπουργείας του προηγουμένου Υπουργού Παιδείας.».

Στην παρέμβασή του ο τ. Βουλευτής Στέφανος Γκίκας μεταξύ άλλων ανέφερε ότι:
«Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με λάθη και αστοχίες της Πολιτείας, που είχαν ως αποτέλεσμα την εκτίναξη της ανεργίας και την δημογραφική απογύμνωση των Χριστιανικών πληθυσμών στην Θράκη, άνοιξαν την όρεξη στους γείτονες που με τις αναθεωρητικές κορώνες, την εξόχως παρεμβατική πολιτική στα δρώμενα στην Θράκη και τις προκλητικές επισκέψεις, προσπαθούν να αλλάξουν τα δεδομένα στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.»
Τονίζοντας ότι:
«Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η Τουρκία επιχειρεί σε πρώτο χρόνο την «συνδιοίκηση» και σε δεύτερο χρόνο την «Κυπροποίηση» της Θράκης. Επιδιώκοντας με άλλα λόγια να μετατρέψει μια θρησκευτική μειονότητα σε εθνική και να διχοτομήσει στη συνέχεια την περιοχή κατά τα πρότυπα της Κύπρου.».
Για το βιβλίο – μελέτη του κ. Στυλιανίδη ανέφερε:
«Είναι μια εκπληκτικά επίκαιρη μελέτη για τη Θράκη, μια κατάθεση εμπειριών, γνώσεων, βιωμάτων, ένα ενημερωτικό εγχειρίδιο στα χέρια των νέων διπλωματών, στρατιωτικών και πολιτικών, φοιτητών, ερευνητών και επιστημόνων, δημοσιογράφων, επίδοξων Ελλήνων και ξένων επενδυτών αλλά και του κάθε Έλληνα ή ξένου που ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για τα χαρακτηριστικά της τοπικής κοινωνίας, τη μειονοτική πολιτική της Ελλάδας στη Θράκη και τις δυνατότητες της ακριτικής περιφέρειας ως ελκυστικού διεθνούς επενδυτικού προορισμού.».
Με την σειρά του ο συγγραφέας, πρ. Υπουργός, Ευριπίδης Στυλιανίδης, σημείωσε ότι η ακριτική αυτή περιοχή της Ελλάδος βρίσκεται στο σταυροδρόμι, που συνδέει τη Δύση με την Ανατολή, την Ευρώπη με την Ασία, τη Χριστιανική πίστη με το Ισλάμ. Ακόμη η Θράκη αποτελεί τον διαμετακομιστικό κόμβο, από όπου θα περάσουν ενεργειακοί αγωγοί, για την τροφοδοσία της Ευρώπης. Αναφέρθηκε επίσης στην ισονομία που απολαμβάνουν όλοι οι κάτοικοι της Νοτιοδυτικής Θράκης, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι ενώ παρουσίασε τα λάθη, τις παραλήψεις, αλλά και τις επιτυχίες και τα επιτεύγματα της Ελληνικής πολιτικής από την «Αρχή της Αμοιβαιότητας στη Συνθήκη της Λωζάννης» έως την «Πολιτική της Θετικής Διάκρισης» της διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή 2004-2009.
Ο κ. Στυλιανίδης κλείνοντας ανέφερε ότι:
«Η Θράκη, λόγω της γεωπολιτικής της σημασίας και της πληθυσμιακής της σύνθεσης, ή θα σηκώσει στην πλάτη της την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή της Ελλάδας στον ρόλο του περιφερειακού πρωταγωνιστή ή, λόγω αδιαφορίας και λαθών του αθηναϊκού κέντρου, θα αποτελέσει το σοβαρότερο εθνικό ζήτημα της χώρας τα επόμενα χρόνια.».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος, ο ο Δημαρχος Κέρκυρας Κ. Νικολούζος, ο πρώην Περιφερειάρχης Σπ. Σπύρου, ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής, η επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου κα Μερόπη Υδραίου, ο Αντιπρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Νικ. Καλόγερος, ο Περιφ. Σύμβουλος Χρ. Άνθης, οι Πολιτευτές της ΝΔ Γιάννης Κοντός και Φανή Τσιμπούλη, το μέλος της ΠΕ ΝΔ κα Μελίτα Σκορδίλη, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ της ΝΔ Σταμ. Λυκούρης, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Μέσης Κέρκυρας της ΝΔ, Αλ. Δήμου, ο Τομεάρχης της ΝΟΔΕ και Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Μάμαλος, οι πρ. Δήμαρχοι Ερωτ. Καρύδης και Αλ. Αυλωνίτης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας Ιονίων Νήσων Μάνθος Γιαννούλης, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Αποστράτων Σπ. Κρητικός, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Αστυνομικών Υπαλλήλων Κέρκυρας Νικ. Μποζίκης, η Πρόεδρος του Παραρτήματος Ερυθρού Σταυρού Κέρκυρας κα Μαρία Δημουλά, ο Πρόεδρος των Εφέδρων Αξιωματικών Κέρκυρας Νικ. Αγάθος, η Πρόεδρος της Ένωσης Μακεδόνων Κέρκυρας κα Έφη Λαψάνα, ο Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Γιώργος Αμοιρίδης, ο Πρόεδρος του Ηπειρωτικού Συλλόγου Κέρκυρας Κυριάκος Κατσώρας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Κέρκυρας Βασίλης. Δημητρίου, ο Πρόεδρος της Βαλκανικής Ομοσπονδίας Κρίκετ Ιωσήφ Νικήτας, ο Πρόεδρος της «Μέλισσας» Σπ. Ζουμπουλίδης, Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ και του ΛΣ, πολλοί επώνυμοι Κερκυραίοι και πλήθος κόσμου.