Προς αναπροσαρμογή ο κατάλογος μη αναστρέψιμων παθήσεων για την χορήγηση Εξωιδρυματικού Επιδόματος

Πέμπτη, 30 Ιούλιος 2015
Απάντηση στην Ερώτηση που είχε καταθέσει στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας κ. Στέφανος Γκίκας και αφορά στην χορήγηση Εξωιδρυματικού Επιδόματος σε πάσχοντες από Άνοια Προχωρημένου Σταδίου απέστειλε το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ο κ. Γκίκας ζήτησε να ενημερωθεί για ποιο λόγο έπαψε να χορηγείται στο Εξωιδρυματικό Επίδομα στους πάσχοντες από Άνοια Προχωρημένου Σταδίου με πιστοποιημένη αναπηρία ποσοστού 100% από τις αρμόδιες επιτροπές ΚΕΠΑ και σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο για να αποκατασταθεί η συγκεκριμένη αδικία.

Στην Απάντηση αναφέρεται ότι το συγκεκριμένο επίδομα χορηγείται σε πάσχοντες με «παθήσεις ή βλάβες του κεντρικού νευρώνα ή του περιφερειακού κινητικού νευρώνα (ρίζες, νεύρα και νευρωομυϊκές συνάψεις), ή των μυών». Συνεπώς, η νόσος «Άνοια Προχωρημένου Σταδίου» δεν εμπίπτει στις κατηγορίες νοσολογικών οντοτήτων για τις οποίες χορηγείται Εξωιδρυματικό Επίδομα. Παρόλα αυτά, με απόφαση του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Δημήτρη Στρατούλη συγκροτήθηκε Ειδική Επιστημονική Επιτροπή που θα αναθεωρήσει και θα επικαιροποιήσει τον «Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας».

Ο κ. Γκίκας σχολιάζοντας την Απάντηση ανέφερε:

«Ελπίζω η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή, που συγκροτήθηκε από τον πρώην Υπουργό Δημήτρη Στρατούλη, να συμπεριλάβει στους δικαιούχους Εξωιδρυματικού Επιδόματος και τους πάσχοντας από Άνοια Προχωρημένου Σταδίου με πιστοποιημένη αναπηρία 100%. Είναι ένα αίτημα κοινωνικά δίκαιο και θα προσφέρει ανακούφιση στις οικογένειες των πασχόντων. Περιμένω τις αποφάσεις της Επιτροπής.»