Προϋπολογισμός 2023: Οικονομική Αποτελεσματικότητα και Κοινωνική Δικαιοσύνη
Εν αντιθέσει με άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες με ιδεολογικό πρόσημο, ο Προϋπολογισμός του Κράτους βασίζεται σε στοιχεία. Τα στοιχεία αυτά απεικονίζουν την πορεία της Οικονομίας και αποτελούν τη βάση για την πρόβλεψη της μελλοντικής οικονομικής εξέλιξης της χώρας.
Τα μεγέθη του Προϋπολογισμού 2023 μαρτυρούν ότι σε μία περίοδο όπου ισχυρές Οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μένουν στάσιμες ή μπαίνουν σε τροχιά ύφεσης, στην Ελλάδα έχουμε ανάπτυξη. Το 2022 αναμένεται να κλείσει με ανάπτυξη 5,6%, που πρόκειται για διπλάσιο ποσοστό από ότι καταγράφεται στην Ευρώπη.
Εξίσου θετική πορεία προβλέπεται για το 2023, αφού εκτιμάται ότι η Οικονομία μας θα μεγεθυνθεί κατά 1,8%, έναντι 0,3% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Σειρά ποιοτικών οικονομικών στοιχείων πιστοποιούν την θετική εξέλιξη. Το 2023 αναμένεται η χώρα μας να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% έναντι του φετινού πρωτογενούς ελλείμματος 1,6%. Εντυπωσιακή είναι επιπλέον η φθίνουσα πορεία του δημοσίου χρέους, αφού το 2022 θα κυμανθεί στο 168,9% του ΑΕΠ και το 2023 στο 159,3% του ΑΕΠ.
Τέλος, συρρικνώνεται σταδιακά, αλλά σταθερά και η ανεργία, έχοντας μειωθεί από το 2019 κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.
Θα πίστευε κανείς ότι αυτά τα μη αμφισβητούμενα μεγέθη θα αποτελούσαν την ελάχιστη βάση συνεννόησης κατά την πενταήμερη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2023, που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή. Ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό.
Η Αντιπολίτευση εστίασε στον πληθωρισμό και στην ακρίβεια, αγνοώντας παντελώς τους οικονομικούς δείκτες, τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναγνωρίζουν την επίτευξη δύσκολων στόχων υπό αντίξοες συνθήκες, τις 11 αναβαθμίσεις της Ελληνικής Οικονομίας εντός τριών ετών, αλλά και το διεθνές περιβάλλον.
Η πανδημία της Covid-19 με τις οικονομικές της επιπτώσεις και η ενεργειακή κρίση που προκαλεί έντονες πληθωριστικές πιέσεις σε ολόκληρη της ΕΕ, απετέλεσαν εξ αρχής κίνδυνο για την ευάλωτη Ελληνική Οικονομία. Επιπροσθέτως, η χώρα μας αντιμετώπισε και τρίτη κρίση, Εθνική αυτή την φορά, στον Έβρο το 2020.
Ωστόσο η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδωσε έμφαση στην ορθή και στοχευμένη διαχείριση των πόρων και στην στήριξη των πληττόμενων κοινωνικών ομάδων. Θεσπίστηκαν την φετινή χρονιά δημοσιονομικά μέτρα ύψους 4,4 δις Ευρώ για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και 4,8 δις Ευρώ κατά της ενεργειακής κρίσης.
Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελληνική Οικονομία σήμερα αναπτύσσεται γιατί η Κυβέρνηση δεν σταμάτησε να υλοποιεί μεταρρυθμίσεις. Θεσπίστηκαν μεταξύ άλλων πολιτικές που συμβάλλουν στην μεγάλη προσέλκυση επενδύσεων. Η Ελλάδα καταγράφει ρεκόρ επενδύσεων, οι οποίες την τελευταία τριετία αυξήθηκαν κατά 30%. Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι και την επόμενη τριετία η χώρα μας θα είναι πρωταθλήτρια της ΕΕ στις νέες επενδύσεις.
Η εξέλιξή αυτή είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την Οικονομία μας, καθώς επιφέρει την αύξηση των φορολογικών εσόδων, αλλά κυρίως τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Από τον Προϋπολογισμό καθίσταται επιπλέον σαφές ότι οι επενδύσεις θα αποτελέσουν σημαντική κινητήριο δύναμη της Οικονομίας μας. Είναι ενδεικτικό ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του 2023 θα χρηματοδοτήσει έργα 12 δις Ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 5,3% του ΑΕΠ. Το μέγεθος είναι εντυπωσιακό, αν αναλογιστεί κανείς ότι την περίοδο 2012-2019 δεν ξεπέρασε το 3,7% του ΑΕΠ.
Σημαντική πηγή χρηματοδότησης των επενδύσεων των επόμενων χρόνων θα αποτελέσει ασφαλώς το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0» έχουν ενταχθεί ήδη 440 έργα ύψους 13,7 δις Ευρώ. Πρόκειται για έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, προστατεύουν το περιβάλλον, προάγουν την ψηφιακή μετάβαση και σε κάθε περίπτωση έχουν αναπτυξιακή διάσταση.
Ο Προϋπολογισμός προβλέπει επίσης τη χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής, την στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας, την αναμόρφωση του μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ και τις μισθολογικές παρεμβάσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, την αύξηση των συντάξεων, την ενίσχυση της κοινωνικής στέγης κ.α.
Έχει ωστόσο ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι εν μέσω αβέβαιων καιρών, η Κυβέρνηση μένει πιστή στην απόφαση του Πρωθυπουργού για τον τετραπλασιασμό των εξοπλιστικών δαπανών και την περαιτέρω ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Έχοντας ήδη αναβαθμίσει τη γεωπολιτική ισχύ της χώρας, θα συνεχίσει και το 2023 η υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων, με τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να φτάνει τα 5,7 δις Ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά, τα τελευταία 3,5 χρόνια τα ήδη δρομολογημένα εξοπλιστικά προγράμματα έχουν ξεπεράσει τα 10 δις Ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα Αεροσκάφη Rafale, οι Φρεγάτες Belharra, οι τορπίλες των Υποβρυχίων κ.α..
Ο τέταρτος Προϋπολογισμός της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι ο τρίτος που καταρτίζεται εν μέσω διεθνών κρίσεων και ο πρώτος μετά από 12 χρόνια που συντάσσεται εκτός μνημονιακών προγραμμάτων και ενισχυμένης εποπτείας.
Είναι ένας Προϋπολογισμός που αποτυπώνει την πετυχημένη οικονομική και κοινωνική πολιτική της χώρας και στοχεύει στην οικονομική αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ναυτεμπορική 21/12/2022