Δελτια Τυπου

Σημαντικές οι Τροπολογίες των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας για τη Ρύθμιση Οφειλών

Δύο σημαντικές τροπολογίες κατατέθηκαν στη Βουλή και θα ψηφισθούν αύριο με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Συγκεκριμένα η τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προβλέπει την εκ νέου παράταση της προθεσμίας καταβολής οφειλών ασφαλιστικών εισφορών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021, για οφειλές που είχαν ήδη παραταθεί μέχρι 30 Απριλίου 2021. Παράλληλα, μετά την λήξη της παράτασης, με αίτησή τους, οι οφειλέτες μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής έως 72 δόσεων, ενώ σε περίπτωση που επιλεγούν 36 δόσεις, η ρύθμιση θα είναι άτοκη.

Δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση έχουν εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που δημιούργησαν οφειλές την περίοδο Μαρτίου 2020 έως Ιουνίου 2021 και εφόσον βάσει του ΚΑΔ τους ανήκουν στους πληγέντες από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Η υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να πραγματοποιηθεί έως την 31 Ιανουαρίου 2022 στο ΚΕΑΟ.

Παράλληλα, η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα επανένταξης στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους, για φυσικά και νομικά πρόσωπα όπως και για νομικές οντότητες, που είχαν ενταχθεί σε ρύθμιση και την απώλεσαν κατά το διάστημα του Μαρτίου 2020 έως Ιουλίου 2021 εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας. Η επανένταξη πραγματοποιείται με την καταβολή της δόσης του Αυγούστου, ενώ η ρύθμιση παρατείνεται κατά τον αριθμό των ανεξόφλητων δόσεων.

Ομοίως, τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι οφειλές που βεβαιώθηκαν στις ΔΟΥ το διάστημα από 1/3/2020 έως 31/7/2021 και δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση έως 72 δόσεων, ενώ η ρύθμιση σε 36 δόσεις θα είναι άτοκη. Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη αφορά φυσικά και νομικά πρόσωπα, επιτηδευματίες και νομικές οντότητες που επλήγησαν από την πανδημία βάσει του ΚΑΔ τους και η υπαγωγή στη ρύθμιση πραγματοποιείται με την καταβολή της 1ης δόσης έως 31/1/2022.

Παράλληλα, και το Υπουργείο Οικονομικών δίνει στους πληγέντες από την πανδημία τη δυνατότητα επανένταξης στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και τις ίδιες προϋποθέσεις για την υπολειπόμενη οφειλή και τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων, εφόσον απώλεσαν την καταβολή δόσης κατά το διάστημα από 1/3/2021 έως 31/7/2021.

Η τροπολογία προβλέπει επιπλέον τη δυνατότητα η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ να πραγματοποιηθεί ειδικά φέτος σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως 30/9/2021 και την τελευταία 28/2/2022.

Τέλος, παρατείνεται η έκπτωση ύψους 3% για την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί έως 27 Αυγούστου 2021.

Ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν δύο σημαντικές τροπολογίες, οι οποίες διευκολύνουν σημαντικά όσους έχουν οφειλές προς τις ΔΟΥ και τον e-ΕΦΚΑ που δημιουργήθηκαν εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας του Covid-19. Αναγνωρίζοντας ότι οι εν λόγω οφειλέτες δεν ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών, αλλά επιθυμούν να διευθετήσουν τις οφειλές τους, η Κυβέρνηση νομοθετεί αυτές τις σημαντικές και άκρως απαραίτητες διευκολύνσεις. 

Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης η Κυβέρνησή μας λαμβάνει σειρά μέτρων στήριξης και διευκόλυνσης των πολιτών που επλήγησαν. Σε αυτό το διάστημα δαπανήθηκαν περισσότερα από 40 δις Ευρώ. Διευκολύνοντας την καταβολή οφειλών και την ένταξη σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής οφειλών, η Κυβέρνηση δίνει ανάσα στους οφειλέτες και αποδεικνύει για μία ακόμα φορά ότι αφουγκράζεται την κοινωνία.»