Δελτια Τυπου

Σημαντική η Στήριξη των Δανειοληπτών μέσω του Προγράμματος «Γέφυρα» 

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει μία σειρά φορολογικών παρεμβάσεων.

Ο κ. Γκίκας ξεκίνησε την ομιλία του δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην θεσμοθέτηση ισόβιας τιμητικής παροχής στους Έλληνες Οπλίτες που συμμετείχαν στα γεγονότα της Κύπρου το 1964, 1967 και 1974, λέγοντας ότι πρόκειται για μία σημαντική κίνηση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και ηθική υποχρεώση.

Υπενθύμισε ότι τον Ιούλιο του 2007, και πάλι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Σχολή Ευελπίδων, απένειμε παράσημα στους Οπλίτες που πολέμησαν στην Κύπρο, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο την σημαντική τους προσφορά προς το Ελληνικό Έθνος. 

«13 χρόνια μετά, πάλι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αναγνωρίζει την προσφορά τους», σημείωσε.

Ο κ. Γκίκας έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι αυτές τις ημέρες η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιεί εναλλακτικό κάμπινγκ στα μονοπάτια των ανταρτών στο Γράμμο και στο Βίτσι, όπου πραγματοποιήθηκαν σκληρές μάχες κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο.

«Θα περίμενα, ότι στο πλαίσιο της Εθνικής Συμφιλίωσης, μετά από τόσα χρόνια, να πήγαιναν και στα μονοπάτια του Εθνικού Στρατού, στα Τρία Σύνορα, στον Προφήτη Ηλία Μυροβλήτη, στο Τσάρνο ή στο Σκίτζι.», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι αυτή την περίοδο «που απαιτείται Εθνική ενότητα, τέτοιες κινήσεις από πολιτικές νεολαίες δεν προσφέρουν Εθνική υπηρεσία.»

Ο Βουλευτής αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Γέφυρα», το οποίο προβλέπει την κρατική επιδότηση στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων που έχουν υποθήκη την κύρια κατοικία όσων επλήγησαν από τις συνέπειες της πανδημίας. Εστίασε στο γεγονός ότι «τους επόμενους 9 μήνες οι συνεπείς δανειολήπτες αλλά και όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους θα βοηθηθούν σημαντικά.» Σημείωσε επίσης ότι για τα εξυπηρετούμενα δάνεια, προβλέπεται ότι κατά το πρώτο τρίμηνο θα καλύπτεται το 90% της μηνιαίας δόσης.

Σε ότι αφορά στις φορολογικές παρεμβάσεις, ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε ενδεικτικά στην θέσπιση κινήτρων για τους συνταξιούχους του εξωτερικού για να μεταφέρουν την φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, υπαγόμενοι σε εναλλακτική φορολόγηση ύψους 7% για 15 χρόνια. Ο Βουλευτής σημείωσε ότι πρόκειται για πρακτική που εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες της ΕΕ και θα βοηθήσει στην αύξηση των φορολογικών εσόδων. Υπενθύμισε παράλληλα ότι το συγκεκριμένα μέτρο είχε συμπεριληφθεί και στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Έκανε επιπλέον αναφορά στην κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των γονικών παροχών και των δωρεών γονέων προς τα παιδιά τους που χρησιμοποιούνται για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Ο κ. Γκίκας εξήγησε ότι με αυτό το μέτρο μειώνεται σημαντικά η φορολογική επιβάρυνση και στηρίζονται οι νέες οικογένειες. «Επίσης, στηρίζεται η οικοδομή, που πλήττεται» είπε χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα εστίασε στην μείωση και σε ορισμένες περιπτώσεις στον μηδενισμό της προκαταβολής φόρου εισοδήματος του φορολογικού έτους 2019. Υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο περιμένει η αγορά, προκειμένου να αυξηθεί η ρευστότητα και ζήτησε από τον παρευρισκόμενο Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Σκυλακάκη την άμεση εφαρμογή της ρύθμισης.

Σε ότι αφορά στην αναστολή του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες του κανονικού καθεστώτος και τους αλιείς, ο Στέφανος Γκίκας επεσήμανε ότι πρόκειται για μία κυβερνητική δέσμευση που υλοποιείται.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής αναφέρθηκε στους 5.000 συνταξιούχους της τέως Εμπορικής Τράπεζας, οι οποίοι αποτελούν την μόνη ομάδα συνταξιούχων, για τους οποίους ισχύουν ακόμα οι μειώσεις του νόμου Κατρούγκαλου. Ζήτησε από τους αρμόδιους Υπουργούς να εξετάσουν το ζήτημα, ώστε να αρθεί αυτή η αδικία.

Ο Στέφανος Γκίκας τόνισε ότι το σχέδιο νόμου συμπεριλαμβάνει πολλές διατάξεις, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές, έχουν αναπτυξιακό πρόσημο και κάλεσε το σώμα να το υπερψηφίσει.  Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ: