Σημαντική πρωτοβουλία Στέφανου Γκίκα για την τουριστική προβολή της Κέρκυρας στην Κίνα

Με πρωτοβουλία και πρόσκληση του τ. Βουλευτού Κερκύρας της ΝΔ Στέφανου Γκίκα, το Σαββατοκύριακο 29-30 Οκτωβρίου 2016, επισκέφθηκε την Κέρκυρα 15-μελής κινεζική αποστολή η οποία «ταξιδεύει» σε συγκεκριμένους τουριστικούς προορισμούς ανά την  Ελλάδα, προσκεκλημένη γνωστής Ελληνικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στην Κίνα. Η Κέρκυρα δεν ήταν αρχικά στους τουριστικούς αυτούς προορισμούς.

Η κινεζική αποστολή αποτελείτο από 2 τηλεοπτικά συνεργεία και αριθμό γνωστών κινέζων “key opinion leaders” – δηλαδή διαμορφωτών κοινής γνώμης – οι οποίοι θα προβάλλουν και διαφημίσουν σε σειρά εκπομπών την Ελλάδα και την Κέρκυρα στην αχανή Κίνα.

Το πρώτο τηλεοπτικό συνεργείο, το οποίο αποτελείτο από 6 άτομα, ήταν του τηλεοπτικού σταθμού GRT (Guangdong Radio and Television station), που είναι ο μεγαλύτερος τηλεοπτικός σταθμός της Περιφέρειας της Guangdong, της μεγαλύτερης Περιφέρειας της Νότιας Κίνας (γνωστής στην Ελλάδα ως Καντόνα), η οποία είναι και η Περιφέρεια με τους περισσότερους εξερχόμενους τουρίστες της Κίνας. Για να κατανοήσουμε τα μεγέθη της Περιφέρειας, ο πληθυσμός της ανέρχεται στα 108 εκατομμύρια, το ΑΕΠ της είναι 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια (αποτελώντας την πιο πλούσια Περιφέρεια της Κίνας), ενώ το Μέσο Κατά Κεφαλήν Εισόδημα υπερβαίνει τα 10.400 δολάρια.

Οι λήψεις και τα πλάνα της Κέρκυρας θα ενσωματωθούν σε σειρά εκπομπών, της γνωστής στην Κίνα τουριστικής εκπομπής «TRAVEL TOGETHER» η οποία περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του σταθμού GRT και προβάλλεται επιπλέον σε άλλα τρία τηλεοπτικά και δύο Ιντερνετικά κανάλια. Να σημειωθεί ότι οι εκπομπές «TRAVEL TOGETHER» συνδυάζουν την παρουσία διασημοτήτων με τουριστικά ταξίδια.

Το δεύτερο τηλεοπτικό συνεργείο, το οποίο αποτελείτο από 5 άτομα, ήταν της εταιρείας “Qingmi Media Co. Ltd” και θα προβάλλει την  Ελλάδα και την Κέρκυρα σε 2 είδη εκπομπών: Μία καθημερινή δίωρη «live streaming» εκπομπή η οποία ασχολείται με θέματα «entertainment» και «fashion/shopping», και μία Ιντερνετική μαγνητοσκοπημένη εκπομπή, της οποίας η διάρκεια ποικίλει ανάλογα με το θέμα και το περιεχόμενο.

Η δίωρη καθημερινή εκπομπή, είναι interactive, δηλ. με την ζωντανή συμμετοχή του κοινού που την παρακολουθεί, και συμμετέχουν οι “key opinion leaders” που επισκέφτηκαν την Κέρκυρα μαζί με την κινεζική αποστολή. Οι μαγνητοσκοπημένες εκπομπές, συγκεντρώνουν ακόμα μεγαλύτερη ακροαματικότητα, καθόσον αναρτώνται σε Ιντερνετικά κανάλια (τύπου Youtube) και «κτυπούν» θεάσεις που μετρώνται σε εκατομμύρια προβολές.

Οι διαμορφωτές κοινής γνώμης που συμμετείχαν στην Κινεζική αποστολή στην Κέρκυρα ήταν:

 -Ένας εξειδικευμένος «celebrity» στο χώρο του τουρισμού και της φωτογραφίας ο οποίος έχει πάνω από 2.500.000 followers μόνο στο Sina Weibo (ενός εκ των 2 δημοφιλέστερων Social Media Platforms της Κίνας).

-Δύο εξειδικευμένοι δημοσιογράφοι «travellers» με εκατοντάδες χιλιάδες followers ο καθένας, οι οποίοι διαθέτουν δικές τους ταξιδιωτικές “σελίδες” στα κινέζικα Social Media (Wechat και Sina Weibo).

-Ένα γνωστό μοντέλο της Κίνας, που διαθέτει επίσης δική της “σελίδα” και «Live Stream» εκπομπή στο χώρο του “modelling” και της φωτογραφίας.

-Ένας “celebrity” στον χώρο του τουρισμού και της φωτογραφίας, με δικές του “σελίδες” σε Wechat και Sina Weibo, με περισσότερους από 500.000 Followers, που ψηφίστηκε προ εβδομάδος ως ο κορυφαίος φωτογράφος τουρισμού της Κίνας.

-Και τέλος, μια “promoted artist” στο χώρο του τουρισμού και της διαφήμισης, με δική της σελίδα στο Sina Weibo και δικό της Ιντερνετικό κανάλι με εκατοντάδες χιλιάδες σταθερούς ακροατές-θεατές.

Όλοι οι παραπάνω, εκτός από τη συμμετοχή τους στις τηλεοπτικές εκπομπές που θα προβάλλουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί, θα κάνουν και «live stream shows». Μάλιστα κατά την διάρκεια της επίσκεψής τους στην Κέρκυρα, πραγματοποίησαν ζωντανές μεταδόσεις και ειδικά αφιερώματα για την Κέρκυρα στις “σελίδες” τους στα Κινεζικά Social Media, ενώ επιστρέφοντας στην Κίνα θα πραγματοποιήσουν εκτενή αφιερώματα.

Εν κατακλείδι η τουριστική προβολή που θα αποκτήσει η Ελλάδα και βεβαίως η Κέρκυρα στην Κίνα από τις συγκεκριμένες δράσεις, δεν έχει προηγούμενο…. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τόσο οργανωμένο, βασισμένο αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία και έπεται συνέχεια!