Δελτια Τυπου

Σημεία συνέντευξης Στέφανου Γκίκα στον ραδιοφωνικό σταθμό FLASH 96

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό FLASH 96 και στον δημοσιογράφο Γιώργο Νιάκα έδωσε χθες ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας.

Ακολουθούν αποσπάσματα.
Για τις δηλώσεις Μπεγλίτη περί διασύνδεσης ΝΔ με Ενώσεις Αποστράτων

«Δεν είναι η πρώτη φορά, που ο κ. Μπεγλίτης αναφέρεται σε διασυνδέσεις της Νέας Δημοκρατίας με τις Ενώσεις Αποστράτων. Ξεκαθαρίζω λοιπόν για άλλη μια φορά, ότι η ΝΔ δεν έχει ούτε «υπόγειες» ούτε «υπέργειες» διασυνδέσεις με τις Ενώσεις των Αποστράτων. Οφείλει όμως και πρέπει να είναι κοντά στους απόστρατους, όπως και σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, να προωθεί τα δίκαια αιτήματά τους και να προτείνει λύσεις. Συνεπώς η δήλωση του κ. Μπεγλίτη ήταν ατυχής, και έγινε ακριβώς επειδή έχει χάσει τον έλεγχο και ψάχνει ενόχους.»
Για τα επεισόδια που έγιναν στο ΥΠΕΘΑ

«Στη συγκέντρωση των αποστράτων ήταν 1500-2000 άτομα, εκπροσωπώντας το σύνολο σχεδόν των Ενώσεων Αποστράτων. Δεν σας κρύβω ότι και εγώ, με την ιδιότητά μου ως απόστρατος αξιωματικός και όχι με την κομματική μου ιδιότητα, πέρασα για να δηλώσω στην συμπαράστασή μου.
Βεβαίως και καταδικάζουμε τους βανδαλισμούς που έγιναν, έστω και αν ήταν μικρής εκτάσεως, εξάλλου ο κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος, Μανώλης Κεφαλογιάννης, από το βήμα της Βουλής ξεκαθάρισε, ότι η ΝΔ καταδικάζει κάθε είδους τραμπουκισμούς.
Πρέπει όμως να αντιληφθούμε, ότι υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση στους αποστράτους, ιδίως στους κάτω των 55 ετών, λόγω των απίστευτων νέων περικοπών στις συντάξεις τους, αφού πια οδηγούνται στον οικονομικό μαρασμό, στην ανέχεια και στη φτώχια. Όπως όλοι οι πολίτες, έτσι και οι άνθρωποι αυτοί, έχουν υποχρεώσεις, δάνεια, παιδιά σε σχολεία ή πανεπιστήμια και αντιμετωπίζουν πια οξύτατο οικονομικό πρόβλημα.»
Για τα λάθη της κυβέρνησης απέναντι στους αποστράτους

«Είναι λάθος της Ελληνικής κυβέρνησης, να μην αναγνωρίζει τις θυσίες των απόστρατων αξιωματικών, οι οποίοι επί πολλά χρόνια, δεκαετίες ολόκληρες, τίμησαν την Ελληνική Σημαία με αυτοθυσία, με ζήλο και υπευθυνότητα και στους οποίους οφείλουμε την ασφάλεια και την ευημερία που είχε η χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια, που οδήγησε σε ανάπτυξη, άσχετα αν τώρα για άλλους λόγους, έχουμε βρεθεί σε τέτοιο σημείο.
Περιμέναμε από την Ελληνική κυβέρνηση, ιδιαίτερα τώρα σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, με όλα τα Εθνικά μας θέματα ανοιχτά, πρώτον να προσέξει το ηθικό των εν ενεργεία στελεχών, να προσέξει και τα απόμαχα στελέχη και όχι να κάνει ακριβώς το αντίθετο, να τους απαξιώνει καθημερινά και να καταρρακώνει το ηθικό τους, δεύτερον, να διαφυλάξει την στρατιωτική ιεραρχία και τη φυσική ηγεσία, διότι με την τελευταία διαταγή του Υπουργού για τη δημιουργία απευθείας δίαυλου επικοινωνίας των στρατιωτικών με το γραφείο του υπουργού, καταστρατηγείται η στρατιωτική ιεραρχία και πειθαρχία, με ολέθρια αποτελέσματα και τρίτον να σταματήσει τις πρωτοφανείς περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες των Ε.Δ. Αυτά ακριβώς τα τρία όπως τα κάνει αυτή η κυβέρνηση, δημιουργούν αντιδράσεις και οδηγούν στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.»
Για την κατάσταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο

«Δεν μπορώ να ισχυριστώ, ότι τα πράγματα είναι καλά. Τον τελευταίο καιρό η Τουρκία με προκλητικές δηλώσεις και κινήσεις αμφισβητεί ευθέως εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα και όχι μόνο στην περιοχή του Καστελόριζου… Πριν από λίγες μέρες κατεγράφησαν εμπλοκές Ελληνικών με τουρκικά αεροσκάφη, μετά από μακρύ χρονικό διάστημα. Εδώ σημειώνω την ιδιαίτερη εμμονή που επέδειξαν, μετά από πολύ καιρό, τα τουρκικά μαχητικά.
Τώρα, όσον αναφορά στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι συνεχείς εμπρηστικές δηλώσεις και προκλήσεις της Τουρκίας, μαζί με τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ναυτικών και αεροπορικών μονάδων στην ευρύτερη περιοχή και τους ασταθείς παράγοντες που υπάρχουν, δεν προοιωνίζουν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι ήρεμοι.

Πάντως ο Ελληνικός λαός πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις, όμως και η κυβέρνηση οφείλει και πρέπει να στηρίζει τα στελέχη και να σταματήσει επιτέλους τις βάναυσες περικοπές στα εισοδήματά τους, αλλά και στις λειτουργικές δαπάνες.»