ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΓΚΙΚΑ ΣΤΟΝ Ρ/Σ «ΑΝΤΕΝΝΑ ΚΕΡΚΥΡΑ» ΤΗΝ 29/08/2012
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους του ραδιοφωνικού σταθμού ΑΝΤΕΝΝΑ Κέρκυρα, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, για το θέμα των διαφαινόμενων περικοπών των μισθολογίων των στρατιωτικών, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, ανέφερε τα εξής:
Για τις διαφαινόμενες περικοπές στα μισθολόγια των στρατιωτικών
«Έχοντας επαφές με πάρα πολλά στελέχη – και εν ενεργεία και εν αποστρατεία – αυτό που μπορώ να μεταφέρω – και προσπαθώ να το μεταφέρω και στα κέντρα των αποφάσεων – αν και το γνωρίζει πολύ καλά η πολιτική ηγεσία, είναι ότι πλέον η οικονομική κατάσταση των στελεχών των ΕΔ έχει φτάσει στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης, και το λέω αυτό διότι δεν είναι μόνο οι βάναυσες περικοπές των εισοδημάτων τα τελευταία δυόμιση χρόνια, αλλά και αυτό που όλοι μας, όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν υποστεί, μία βροχή από περικοπές και μια άνευ προηγουμένου φοροεπιδρομή στην ιδιοκτησία, με τα τεκμήρια, τα ΕΤΑΚ, τα χαράτσια της ΔΕΗ κ.ο.κ., που αν τα προσθέσουμε όλα μαζί, καταλαβαίνετε, ότι οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί απλά δεν βγαίνουν.»
«Νέες περικοπές, θα σημάνουν πλέον κατάσταση ανέχειας και φτώχειας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αν σκεφτεί κανείς ότι από την αρχή της κρίσης, δηλαδή από το 2009 – 2010, τα εισοδήματα των στελεχών και βεβαίως των συνταξιούχων , έχουν περικοπεί πάνω από 30% -35%.»
«Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή, όπως όλοι αντιλαμβανόμεθα, είναι η Τρόικα, στην οποία παρουσίασαν μεν ισοδύναμα μέτρα και τα δύο Υπουργεία, δηλαδή και το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και το Υπουργείο Δημοσίας τάξεως, αλλά μάλλον δεν έγιναν αποδεκτά η τουλάχιστον δεν έχουν γίνει ακόμη αποδεκτά.»
«Εκφράζοντας προσωπική άποψη ως απόστρατος αξιωματικός, άποψη που έχω εκθέσει παντοιοτρόπως και σε πολλούς αποδέκτες, είναι ότι τα στελέχη των ΕΔ και των Σωμάτων Ασφαλείας δεν αντέχουν άλλες περικοπές. Τώρα βεβαίως η αρχική σκέψη για περικοπή 12%, αν θυμάστε, έχει σαφώς περιοριστεί και σήμερα γίνεται λόγος για περικοπές της τάξεως του 5% με 6%, αλλά ακόμα και αυτές δημιουργούν πρόβλημα στα στελέχη».
Για τον διαχωρισμό σε «μάχιμους» και μη
«Ο διαχωρισμός σε μάχιμους και μη μάχιμους, δεν με βρίσκει σύμφωνο και θα πρέπει να διευκρινιστεί. Δηλαδή τι σημαίνει μάχιμος? Μάχιμος δεν είναι ένας Αξιωματικός ο οποίος υπηρετεί σε ένα πολεμικό καράβι? Μάχιμος δεν είναι όμως και ένας μηχανικός αεροσκαφών ο οποίος υπηρετεί σε ένα πολεμικό αεροδρόμιο και φροντίζει τα αεροπλάνα της Μοίρας να είναι εντάξει για να πετάξουν, αλλά δεν πετάει ο ίδιος? Υπάρχουν αρκετά θέματα τα οποία πρέπει να διευκρινιστούν.»
Για την αποστολή και την αποτρεπτική ικανότητα των ΕΔ
«Η αποστολή των ΕΔ είναι ιδιαίτερη, και είναι ιδιαίτερη διότι ατυχώς δεν περιβαλλόμεθα μόνο από φίλια κράτη. Έχουμε ένα δύστροπο γείτονα, ο οποίος και χθες ακόμη παραβίασε με πολεμικά αεροπλάνα τον Εθνικό Εναέριο Χώρο μας, ο οποίος διατηρεί μια ρητορική η οποία είναι σαφώς προκλητική, ιδίως για τα θέματα έρευνας υδρογονανθράκων, ένα γείτονα που διεκδικεί περιοχές που ανήκουν καθαρά μέσα στην Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, και εν πάση περιπτώσει, δεν έχουμε την «πολυτέλεια» να αποδυναμώσουμε ούτε το ηθικό των στελεχών, ούτε βεβαίως και την αποτρεπτική ικανότητα των ΕΔ.»
«Ο αρμόδιος Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, έχει επανειλημμένως καταστήσει σαφές όλο αυτό το πλαίσιο, και μάλιστα σε επίσημες δηλώσεις του τον τελευταίο ενάμιση μήνα – που αν ανατρέξετε στο διαδίκτυο μπορείτε να τις βρείτε – αναφέρει το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι ΕΔ πλέον, δεν μπορούν να αντέξουν άλλες περικοπές και βεβαίως αυτό που έχει ύψιστη σημασία είναι η διατήρηση της αποτρεπτικής τους ικανότητας. Διότι αν δεν διατηρηθεί, ούτε καθεστώς σταθερότητας και ασφάλειας θα έχουμε, ούτε η διαδικασία της ανάκαμψης και της ανόρθωσης της οικονομίας μας μπορεί να ξεκινήσει, ούτε βεβαίως σε καθεστώς ευημερίας θα μπορέσουμε να φτάσουμε…».
Για το πακέτο των μέτρων 11.7 δις ευρώ
«Γνωρίζω ότι το πακέτο των μέτρων έχει οριστικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, και μετά από δυο εβδομάδες, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία, θα το γνωρίζουμε. Προσέξτε, δεν είναι ευχάριστα πράγματα αυτά για καμία Κυβέρνηση. Και εγώ – δεν το κρύβω – είμαι πολύ προβληματισμένος. Κατανοώ όμως την προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση για να ανακτήσουμε τη χαμένη αξιοπιστία μας και να πάρουμε τη δόση των 31 και πλέον δισεκατομμυρίων και βεβαίως θα θυμίσω αυτό που είπε ο Υπουργός οικονομικών, στην ερώτηση: «Ωραία και αν δεν την πάρουμε τι γίνετε?» Είπε πολύ απλά ότι τότε θα αναγκαστούμε να κόψουμε χρήμα δικό μας, δηλαδή θα επιστρέψουμε στην δραχμή, την οποία και θα υποτιμήσουμε, και κατά την άποψή μου, όπως και πολλών άλλων, η επιστροφή στην δραχμή στην παρούσα συγκυρία που η ύφεση τρέχει με 7 και 8% θα είναι το πλέον καταστροφικό σενάριο το οποίο θα πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία».