Στ. Γκίκας για το κλειστό Αρχαιολογικό Μουσείο: «Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού φέρει προφανείς ευθύνες…»

Νέα Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε η ΝΔ για την μη εισέτι λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Κέρκυρας, 16 μήνες μετά την πρώτη Ερώτηση, όταν η τότε Υπουργός κα Λυδία Κονιόρδου είχε απαντήσει ότι το Μουσείο ήταν μεν έτοιμο, αλλά «εκκρεμούσε  η οριστική παραλαβή του έργου προκειμένου να αποκατασταθούν  βλάβες και αστοχίες όπως η συντήρηση των ψυκτικών συστημάτων και των μονάδων ηλεκτρολογικής υποστήριξης τεχνικού εξοπλισμού». 


Η Ερώτηση κατετέθη από την Τομεάρχη Πολιτισμού της ΝΔ, Βουλευτή Α’ Αθηνών, Όλγα Κεφαλογιάννη, μετά από ενημέρωση και συνεργασία με τον πρ. Βουλευτή Κερκύρας της ΝΔ, Στέφανο Γκίκα
Η Ερώτηση έχει δυο σκέλη. Το ένα αναφέρεται στο αδικαιολογήτως κλειστό Αρχαιολογικό Μουσείο και το δεύτερο, στην ελλειμματική, όπως φέρεται να είναι, λειτουργία του Παλαιού Φρουρίου Κέρκυρας. Και τούτο διότι κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου, παρέμενε κλειστό κατά την απογευματινή βάρδια (15.30 -20.00) προφανώς λόγω έλλειψης επαρκούς αριθμού φυλάκων. Ως αποτέλεσμα και των δύο, ήταν φυσικά η απώλεια σημαντικών πόρων…..


Η κα Κεφαλογιάννη κατηγορεί την Υπουργό Πολιτισμού για «ολιγωρία» σε ότι αφορά τα Μνημεία και τα Μουσεία της Κέρκυρας, ενώ από την πλευρά του ο κ. Γκίκας ανέφερε ότι «είναι απαράδεκτο, ένα έτοιμο και ανακαινισμένο Μουσείο να μην λειτουργεί – ενώ θα μπορούσε να λειτουργεί από το 2016 – παρά τις προσπάθειες της τοπικής Εφορίας Αρχαιοτήτων, με αποτέλεσμα εκτός από την απογοήτευση των επισκεπτών, να έχουμε απώλεια εσόδων εκατομμυρίων ευρώ. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού φέρει προφανείς ευθύνες…».  

 

Η Ολγα Κεφαλογιάννη ερωτά την Υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά:
1.   Για ποιόν λόγο  εξακολουθεί να παραμένει κλειστό το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κέρκυρας; Αν εκκρεμούν τεχνικές ή άλλες εργασίες, ποιες είναι αυτές;
2. Πότε προβλέπεται να λειτουργήσει το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κέρκυρας;
3. Πόσοι υπάλληλοι υπηρετούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κέρκυρας; Επαρκούν για την εύρυθμη λειτουργία του;
4. Για ποιόν ακριβώς λόγο δεν υπήρξε μέριμνα για την έγκαιρη πρόσληψη των απαραίτητων φυλάκων για την διασφάλιση της  εύρυθμης και αποδοτικής οικονομικά λειτουργίας  του Παλαιού Φρουρίου Κέρκυρας.

 

Συνημμένο το κείμενο της Ερώτησης:

 

«Ερώτηση

 

Αθήνα,  7 Νοεμβρίου 2018

Προς:  την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά

 ΘΕΜΑ: Η ολιγωρία του ΥΠΠΟΑ για τα μνημεία και τα μουσεία της Κέρκυρας.

 

Ο εκσυγχρονισμός του  Αρχαιολογικού Μουσείου της Κέρκυρας, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτ. Ελλάδος – Ηπείρου – Ιονίων Νήσων το 2012. Κατά τη διάρκεια της ανακατασκευής  του, ανεστάλη η λειτουργία του. Όλες δε, οι απαραίτητες τεχνικές εργασίες για την έναρξη της λειτουργίας του, έχουν περατωθεί από το 2016.

Το 2017 το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κέρκυρας παρέμεινε κλειστό  γιατί σύμφωνα με έγγραφη διαβεβαίωση της τότε ΥΠΠΟΑ  “εκκρεμούσε  η οριστική παραλαβή του έργου προκειμένου να αποκατασταθούν  βλάβες και αστοχίες όπως η συντήρηση των ψυκτικών συστημάτων και των μονάδων ηλεκτρολογικής υποστήριξης τεχνικού εξοπλισμού».   Το Μουσείο  όμως, εξακολουθεί ακόμα να παραμένει κλειστό, με μεγάλες  απώλειες εσόδων. 

Ελλειμματική φέρεται να είναι και η λειτουργία του Παλαιού Φρουρίου Κέρκυρας. Κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου, παρέμενε κλειστό κατά την απογευματινή βάρδια (15.30 -20.00) προφανώς λόγω έλλειψης επαρκούς αριθμού φυλάκων.

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού :

  1. Για ποιόν λόγο  εξακολουθεί να παραμένει κλειστό το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κέρκυρας; Αν εκκρεμούν τεχνικές ή άλλες εργασίες, ποιες είναι αυτές;
  2. Πότε προβλέπεται να λειτουργήσει το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κέρκυρας;
  3. Πόσοι υπάλληλοι υπηρετούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κέρκυρας; Επαρκούν για την εύρυθμη λειτουργία του;
  4. Για ποιόν ακριβώς λόγο δεν υπήρξε μέριμνα για την έγκαιρη πρόσληψη των απαραίτητων φυλάκων για την διασφάλιση της  εύρυθμης και αποδοτικής οικονομικά λειτουργίας  του Παλαιού Φρουρίου Κέρκυρας;

Η ερωτώσα Βουλευτής

         Όλγα Κεφαλογιάννη