Στ. Γκίκας: «Δρομολογούμε την Διαδικασία Εκπόνησης Μελετών για την Αναστήλωση του Παλαιού Βρετανικού Νοσοκομείου στο Π. Φρούριο»
Συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είχε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας Στέφανος Γκίκας, κατά την οποία έθεσε στην Υπουργό μια σειρά θεμάτων που αφορούν στο νησί της Κέρκυρας. Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν το θέμα της ανακαίνισης του παλαιού Βρετανικού Νοσοκομείου στο Π. Φρούριο, η πορεία των έργων στο Αχίλλειο, τα έργα επισκευής της Βενετσιάνικης Κρήνης στο Κομπίτσι.
Επιπλέον, ο Βουλευτής έθεσε την ανάγκη πρόσληψης συγκεκριμένων ειδικοτήτων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας όπως Μηχανικών και Λογιστών, την ολοκλήρωση της διαδικασίας ορισμού Τοπικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ενώ επανέφερε την πρόταση θέσπισης «Ειδικού Τέλους» με τη μορφή «Τέλους Πολιτισμού» για την συντήρηση Μνημείων στην πόλη της Κέρκυρας.
Τέλος, συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο παρουσία του Πρυτάνεως Ανδρέα Φλώρου, όπως η παραχώρηση της Δυτικής Πτέρυγας του Ανακτόρου των Αγ. Μιχαήλ και Γεωργίου και το πρόβλημα που ενέσκηψε με το προς ανέγερση κτήριο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Στέφανος Γκίκας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Πολύ σημαντική η σημερινή συνεργασία που είχαμε με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Καταρχάς υπάρχει η πολιτική βούληση και ξεκινάμε την διαδικασία εκπόνησης μελετών για την αναστήλωση του παλαιού Βρετανικού Νοσοκομείου στο Π. Φρούριο.
Να θυμίσω ότι η παρουσίαση της μεγάλης μελέτης του master plan των Φρουρίων που έγινε παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον Απρίλιο, προβλέπει ότι το Βρετανικό Νοσοκομείο θα γίνει Πολυχώρος Πολιτισμού.
Όσον αφορά στο ζήτημα του Αχιλλείου, συζητήσαμε την πορεία των έργων αρμοδιότητας Υπουργείου Πολιτισμού. Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει συντονιστική σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να δρομολογηθούν οι επόμενες ενέργειες. Βεβαίως εδώ τον πρώτο λόγο έχει η ΕΤΑΔ.
Για το θέμα της Βενετσιάνικης Κρήνης στο Κομπίτσι, ενημερώθηκα ότι οι μελέτες ολοκληρώνονται μέσα στον μήνα Νοέμβριο και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα καταβληθεί προσπάθεια να ενταχθεί σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την αποκατάστασή της.
Έθεσα επίσης το θέμα της επισκευής και άλλων μνημείων, όπως των Καμπαναριών Αγ. Βαρβάρου Ποταμού και Αγ. Αποστόλων Γαίου Παξών, για τα οποία θα γίνουν μελέτες για την επισκευή τους με μέριμνα του Υπουργείου, αλλά και πάλι σε συνεργασία με την Περιφέρεια θα πρέπει να ενταχθούν σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Να σημειώσω εδώ, ότι για το Καμπαναριό των Αγ. Αποστόλων Γαίου Παξών, θα τοποθετηθούν άμεσα υποστηρικτικά ικριώματα.
Επανέφερα επίσης την πρόταση θέσπισης ενός «Ειδικού Τέλους», είτε με την μορφή αυτόνομου φόρου σταθερής κλίμακας π.χ. 0.5 Ευρώ flat, ανά επισκέπτη, ανά ημέρα, είτε ως τμήμα του «Φόρου Διαμονής» π.χ. το ήμισυ, ειδικά για τις περιοχές όπου υπάρχει έντονο πολιτιστικό αποτύπωμα και απόθεμα, όπως είναι η Κέρκυρα που αποτελεί και Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Το «Τέλος» θα μπορούσε να πιστώνεται σε Ειδικό Λογαριασμό του Υπουργείου Πολιτισμού ενώ θα διατηρούνται ξεχωριστοί Κωδικοί για κάθε Περιφερειακή Ενότητα που βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων θα υπαγόταν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Στόχος είναι η αύξηση των διαθέσιμων πόρων για τη χρηματοδότηση εργασιών συντήρησης, ανακαίνισης ή αξιοποίησης μνημείων, αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση των Πολιτιστικών Φορέων που έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού.
Σε ότι αφορά στο Τοπικό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων, το Υπουργείο Πολιτισμού αναμένει από την ΚΕΔΕ τον ορισμό των νέων μελών προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Τέλος, παρουσία του Πρυτάνεως Ανδρέα Φλώρου, ετέθη το ζήτημα της παραχώρησης στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Πτέρυγας του Ανακτόρου των Αγ. Μιχαήλ και Γεωργίου, όπου ούτως ή άλλως στεγάζονται τα γραφεία των καθηγητών.
Συζητήθηκε επίσης το πρόβλημα που προέκυψε με την ανέγερση του νέου κτιρίου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, από τα ευρήματα ενδιαφέροντος των Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, γεγονός που θα απαιτήσει τροποποιήσεις μελετών και καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου.».