Στ. Γκίκας: «Η Χώρα μας Ασκεί Εξωτερική Πολιτική Αρχών, που Βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, στο Κράτος Δικαίου, στην Δημοκρατία και στον Διάλογο»
Ο Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, συμμετείχε στη συζήτηση που διοργανώθηκε από την Ελληνική Ένωση για την Ατλαντική & Ευρωπαϊκή Συνεργασία, με βασικό θέμα: «Ο ρόλος της Ελλάδας σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, Ευρω-Ατλαντική Ασφάλεια».
O κ. Γκίκας ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας πως, στην πολυετή του ενασχόληση με τα θέματα Άμυνας, τόσο κατά την 30ετή θητεία του στις Ένοπλες Δυνάμεις, όσο και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, για πρώτη φορά η Ελλάδα και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν πολλαπλές και μεγάλης έντασης κρίσεις.
Διότι, συνέχισε, εκτός της στρατηγικής απειλής που συνιστά η Ρωσία για την Ευρώπη, μαίνεται επίσης η κρίση στην Μέση Ανατολή, για την οποία υπάρχει ο φόβος της ευρύτερης ανάφλεξης και επιπλέον, λαμβάνουν χώρα και μικρότερες αλλά επίσης σοβαρές κρίσεις, όπως η κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Ο στρατηγικός ανταγωνισμός ισχύος που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας και η διάχυτη ανασφάλεια που επικρατεί στον πλανήτη για την επόμενη μέρα, μας οδηγεί να δράσουμε εντός συγκεκριμένου πλαισίου, είπε ο κ. Γκίκας.
Συνέχισε λέγοντας πως, το ΝΑΤΟ είναι ένα από τα πλαίσια δράσης, καθώς αποτελεί την πιο πετυχημένη συμμαχία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και καλείται να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις των καιρών, αποτελώντας μια «σταθερά».
Συμπληρωματικά με το ΝΑΤΟ, πρόσθεσε ο κ. Γκίκας, θα πρέπει να δρα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία οφείλει να ενισχύσει τον αμυντικό της βραχίονα, ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια στην περιοχή της και να ισοσκελίσει το οικονομικό με το γεωπολιτικό της αποτύπωμα.
Αναφορικά με την στάση της Ελλάδας, ο κ. Γκίκας είπε πως, η Χώρα μας ασκεί σταθερά μια εξωτερική πολιτική αρχών, η οποία βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, στο Κράτος Δικαίου, στην Δημοκρατία, στην Αλληλεγγύη και βέβαια στον Διάλογο.
Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Γκίκας, η Ελλάδα αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας στο ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον, διαμηνύοντας σε όλα τα διεθνή fora τις πάγιες και σταθερές θέσεις της, ενώ παράλληλα προσπαθεί να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο στις πολιτικο-στρατιωτικές κρίσεις που μας περιβάλλουν.
Αναφερόμενος στην προσέγγιση που επιχειρείται με την Τουρκία, ο Βουλευτής διευκρίνισε ότι αφορά συνεργασίες σε θέματα χαμηλής πολιτικής και συζητήσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και φυσικά δεν αφορά σε θέματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Επανέλαβε δε, ότι η μόνη διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Γκίκας είπε πως, το νέο διεθνές περιβάλλον έχει να αντιμετωπίσει νέες μορφές πολέμου, όπως ο κυβερνοπόλεμος, οι ασύμμετρες απειλές, ο υβριδικός πόλεμος, οι εκστρατείες παραπληροφόρησης, κ.α. και πως σε αυτό το πλαίσιο, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτές τις προκλήσεις.