Στ. Γκίκας: «Οι Δράσεις του Νομοσχεδίου βελτιώνουν το υφιστάμενο Στεγαστικό Πρόβλημα των Νέων μας»
[wonderplugin_video iframe=”https://www.youtube.com/watch?v=x4Iln2GHFzY” lightbox=0 lightboxsize=1 lightboxwidth=960 lightboxheight=540 autoopen=0 autoopendelay=0 autoclose=0 lightboxtitle=”” lightboxgroup=”” lightboxshownavigation=0 showimage=”” lightboxoptions=”” videowidth=600 videoheight=400 keepaspectratio=1 autoplay=0 loop=0 videocss=”position:relative;display:block;background-color:#000;overflow:hidden;max-width:100%;margin:0 auto;” playbutton=”https://stefanosgikas.com/wp-content/plugins/wonderplugin-video-embed/engine/playvideo-64-64-0.png”]
Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας Στέφανος Γκίκας κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την στεγαστική πολιτική για τους νέους.
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Στέφανος Γκίκας δήλωσε έκπληκτος για την αρνητική στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έναντι της νομοθετικής πρωτοβουλίας. «Το νομοσχέδιο στοχεύει στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή η χώρα μας και στην στεγαστική στήριξη των νέων ζευγαριών», τόνισε.
Αναφέρθηκε σε μελέτες που εκτιμούν ότι η μη αντιστροφή του δημογραφικού ζητήματος θα οδηγήσει στην συρρίκνωση του πληθυσμού στα 8,5 εκατ. έως το 2050, με τον ενεργό πληθυσμό να περιορίζεται στα 5,5 εκατ.
«Η Κυβέρνηση παρουσιάζει ένα πλήρες σχέδιο νόμου για να στηρίξει ένα σκέλος του προβλήματος, που είναι η εύρεση κατοικίας και η Αντιπολίτευση το καταδικάζει στο πλαίσιο μικροπολιτικής αντίληψης και σκοπιμότητας», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Στέφανος Γκίκας παρουσίασε τα βασικά σημεία των τεσσάρων προγραμμάτων που θεσμοθετούνται και που θα συμβάλλουν στη βελτίωση του στεγαστικού ζητήματος.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» που προβλέπει τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων σε νέους ηλικίας 25-39 ετών με ετήσιο εισόδημα από 10.000 Ευρώ έως το όριο που ορίζεται για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. «Πολίτες δηλαδή, που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάρουν δάνεια από τις τράπεζες για να αγοράσουν ένα σπίτι», διευκρίνισε.
Σημείωσε ότι τα δάνεια θα φτάνουν τις 150.000 Ευρώ και θα αφορούν ακίνητα αξίας έως 200.000 Ευρώ, έως 150 τ.μ. και θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 ετών. Υπογράμμισε ότι το 75% του δανείου θα χρηματοδοτείται από τη ΔΥΠΑ (πρ. ΟΑΕΔ), όπου δεν θα οφείλεται τόκος, ενώ το 25% θα χρηματοδοτείται από τις τράπεζες. «Συνεπώς οι δικαιούχοι θα πληρώνουν μόλις το ένα τέταρτο των εμπορικών επιτοκίων και εν τέλει, η δόση του στεγαστικού δανείου θα είναι χαμηλότερη και από το ενοίκιο που αντιστοιχεί στο σπίτι», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Στέφανος Γκίκας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι προβλέπεται μηδενικό επιτόκιο για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, ενώ τα δάνεια θα μετατρέπονται σε άτοκα σε περίπτωση που οι οικογένειες θα γίνονται τρίτεκνες ή πολύτεκνες κατά τη διάρκεια της αποπληρωμής τους.
Σε ότι αφορά στη χρηματοδότηση του προγράμματος, ο Βουλευτής ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 500 εκατ. Ευρώ, ενώ υπάρχει η βούληση διπλασιασμού του, σε περίπτωση που εξαντληθούν οι διαθέσιμοι πόροι.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της «Κοινωνικής Αντιπαροχής» ο Στέφανος Γκίκας εξήγησε πως η υλοποίησή του θα γίνει μέσω της σύμπραξης του Δημοσίου με ιδιώτες, προκειμένου να αξιοποιηθούν δημόσια οικόπεδα και να ανεγερθούν κοινωνικές κατοικίες.
Το νομοσχέδιο προβλέπει την εκμετάλλευση του 30% – 60% της κατοικίας από τον ανάδοχο για προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ είναι υποχρεωτική η εκμίσθωση του υπολοίπου έναντι χαμηλού αντιτίμου σε δικαιούχους κοινωνικής κατοικίας, έως 39 ετών, που θα επιλέγονται από τη ΔΥΠΑ βάσει κοινωνικών κριτηρίων.
Ο Βουλευτής επεσήμανε ότι οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ απλής μίσθωσης της κατοικίας και του δικαιώματος μίσθωσης με μακροπρόθεσμη εξαγορά της, το λεγόμενο «rent to own». Στόχος της Κυβέρνησης είναι η δημιουργία 2.500 κοινωνικών κατοικιών για περίπου 5.000 ωφελούμενους.
Ο Στέφανος Γκίκας τόνισε ότι το Δημόσιο διατηρεί την κυριότητα των ακινήτων, ενώ μετά την ολοκλήρωση του προκαθορισμένου χρόνου εκμετάλλευσης, «ο ανάδοχος υποχρεούται να παραδώσει το ακίνητο στο Δημόσιο.»
Το πρόγραμμα «Κάλυψη» απευθύνεται στους πιο ευάλωτους νέους ηλικίας 25-39 ετών, που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. «Σε πρώτη φάση υπολογίζεται ότι θα αξιοποιηθούν περί τις 1.000 κατοικίες που θα διατεθούν σε 2.500 δικαιούχους», σημείωσε ο Βουλευτής.
Όπως εξήγησε, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στέγασης μεταναστών «ESTIA» στο τέλος του χρόνου, η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας θα εκμισθώσει εκ νέου τις διαθέσιμες κατοικίες για τρία έτη, για να τις διαθέσει σε ευάλωτους νέους και νέα ζευγάρια.
Τέλος, ο Στέφανος Γκίκας έκανε αναφορά και στη δράση «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» που στοχεύει στην ένταξη στην αγορά κατοικιών που παραμένουν κλειστές, μέσω της επιδότησης των εργασιών ανακαίνισης. Σε αυτό το πλαίσιο επεσήμανε ότι σύμφωνα με την ΑΑΔΕ περισσότερες από 770.000 κατοικίες είναι σήμερα κλειστές.
Διευκρίνισε ότι δικαιούχοι του προγράμματος είναι ιδιοκτήτες με ετήσιο εισόδημα που δεν ξεπερνά τις 40.000 Ευρώ και με ακίνητη περιουσία αξίας έως 300.000 Ευρώ. «Επιδότηση θα χορηγείται για την ανακαίνιση ακινήτων έως 100 τ.μ. που βρίσκονται σε αστικές περιοχές, δεν έχουν δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, αλλά ως κενά στο Ε2 τα τρία τελευταία χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Γκίκας συμπέρανε:
«Τα προγράμματα και οι δράσεις του νομοσχεδίου βελτιώνουν το υφιστάμενο στεγαστικό πρόβλημα στην Χώρα μας και συμβάλλουν στην αύξηση της προσφοράς που μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει στην μείωση των μισθωμάτων.
Η νομοθετική πρωτοβουλία αποτελεί άλλον έναν κρίκο στην μακρά αλυσίδα κοινωνικών πολιτικών που θεσμοθετεί εδώ και 3,5 χρόνια η Κυβέρνηση για την στήριξη των οικογενειών και την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.»
Τονίζοντας ότι σε αυτά τα πολύ σοβαρά ζητήματα «δεν χωρούν ιδεολογικά πρόσημα» κάλεσε όλες τις πτέρυγες της Βουλής να υπερψηφίσουν το σχέδιο νόμου.