Στ. Γκίκας: «Πρόκειται για την πιο Επιτυχημένη Επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ στην Ιστορία»
[wonderplugin_video iframe=”https://www.youtube.com/watch?v=RlJSBG4fQKk” lightbox=0 lightboxsize=1 lightboxwidth=960 lightboxheight=540 autoopen=0 autoopendelay=0 autoclose=0 lightboxtitle=”” lightboxgroup=”” lightboxshownavigation=0 showimage=”” lightboxoptions=”” videowidth=600 videoheight=400 keepaspectratio=1 autoplay=0 loop=0 videocss=”position:relative;display:block;background-color:#000;overflow:hidden;max-width:100%;margin:0 auto;” playbutton=”https://stefanosgikas.com/wp-content/plugins/wonderplugin-video-embed/engine/playvideo-64-64-0.png”]
Ο Στε΄΄φανος Γκίκας αναφέρθηκε επιπλέον στην πλειάδα επαφών που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αμερική, στην εξαιρετικής σημασίας είδηση για το ενδιαφέρον ένταξης Ομιλία επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την εναρμόνιση της Ελληνικής νομοθεσίας με Οδηγία της ΕΕ για τον εκσυγχρονισμό των κανόνων προστασίας των Καταναλωτών, πραγματοποίησε σήμερα ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας.
Ο Βουλευτής αναφέρθηκε αρχικά στην χθεσινή ιστορική ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο και στην «κεφαλαιώδους σημασίας επίσκεψη στις ΗΠΑ», ενώ έκανε λόγο και για «μικρόψυχα σχόλια» της Αντιπολίτευσης.
Σημείωσε ότι «παρακολουθώντας επί δεκαετίες την πολιτική ζωή και την επαφή της Χώρας μας με τις ΗΠΑ, πρόκειται για την πιο επιτυχημένη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον», κατά την οποία προωθήθηκαν «όλα τα θέματα αμοιβαίας συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ και κυρίως τα Εθνικά μας συμφέροντα».
Ο Στέφανος Γκίκας επεσήμανε ότι η ομιλία του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο χαρακτηρίστηκε από τους ίδιους τους Αμερικανούς ως μία από τις πιο ουσιαστικές και μεστές ομιλίες αρχηγών κρατών στην Βουλή τους, «γεγονός που κάνει όλους τους Έλληνες υπερήφανους».
στο πρόγραμμα των F-35, η απόκτηση των οποίων, μετά το 2028, θα αναβαθμίσει την Ελλάδα, όπως και στο ενδιαφέρον της Lockheed Martin να επενδύσει ουσιαστικά στην ΕΑΒ. «Πρόκειται για ειδήσεις που μας κάνουν όλους υπερήφανους, ισχυροποιούν ακόμη περισσότερο την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων και την ισχύ της χώρας», σχολίασε.
Επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο Στέφανος Γκίκας επεσήμανε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δίνει από το 2019 ιδιαίτερη έμφαση στην πάταξη κερδοσκοπικών πρακτικών. Όπως εξήγησε, σε αυτό το πλαίσιο συστάθηκε η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), η οποία «στελεχώθηκε, οργανώθηκε εξοπλίστηκε με τα κατάλληλα μέσα και σήμερα παράγει μετρήσιμο και ουσιαστικό έργο».
Η Οδηγία της ΕΕ που ενσωματώνεται, «ενδυναμώνει και διευρύνει την νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών», είπε. Εξήγησε ότι προβαίνει «σε τροποποιήσεις που αποσκοπούν στην επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων και στην αποτελεσματικότερη επιβολή τους σε διασυνοριακές παραβιάσεις, ενώ θεσπίζει περισσότερη διαφάνεια και προστασία των καταναλωτών και στις online αγορές, οι οποίες έχουν αποκτήσει πλέον σημαντικό ρόλο. Παράλληλα θεσπίζονται κανόνες για την προστασία των καταναλωτών από παραπλανητικές πρακτικές πώλησης και marketing.»
Ο Στέφανος Γκίκας παρουσίασε χαρακτηριστικές προβλέψεις της Οδηγίας, όπως είναι η προστασία του καταναλωτή από παραπλανητική ενημέρωση σχετικά με την μείωση τιμών. Εξήγησε ότι στόχος είναι η αντιμετώπιση «του φαινομένου των ψευδώς διογκωμένων τιμών αναφοράς», ενώ πλέον η αναφερόμενη προηγούμενη τιμή οφείλει να είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 30 ημερών. Επιπλέον, θα επιβάλλονται κυρώσεις για ανακριβείς ή παραπλανητικές πληροφορίες κατά την διάρκεια εκπτώσεων ή προσφορών.
Επίσης, ένα προϊόν που προσφέρεται σε περισσότερες χώρες της ΕΕ, οφείλει να έχει «την ίδια ποιότητα, σύνθεση ή περιεχόμενο», υπογράμμισε.
Σε ότι αφορά στις online αγορές, ο Βουλευτής έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι ο καταναλωτής θα πρέπει να έχει σαφή ενημέρωση για την εταιρεία που παρέχει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που είναι προς πώληση. Ενώ παράλληλα, πρέπει να παρέχονται τα κριτήρια βάσει των οποίων «κατατάσσονται τα αγαθά που παρουσιάζονται στις πλατφόρμες σε συνέχεια σχετικής αναζήτησης. Θα πρέπει δηλαδή να δηλώνεται αν η κατάταξη γίνει π.χ. βάσει τιμής, αξιολόγησης από άλλους καταναλωτές, ή κατόπιν διαφήμισης επί πληρωμή».
Ο Βουλευτής έκανε ειδική αναφορά στις αξιολογήσεις προϊόντων, οι οποίες όπως υπογράμμισε «αποτελούν για πολλούς καταναλωτές σημαντικό κριτήριο για την επιλογή ή μη ενός προϊόντος». Σύμφωνα με την Οδηγία, η ανάθεση καταχώρησης ψευδών αξιολογήσεων, θεσπίζεται πλέον ως παραπλανητική συμπεριφορά.
Τέλος ο κ. Γκίκας εστίασε στις αυστηροποιημένες κυρώσεις και στο γεγονός ότι εισάγονται για πρώτη φορά ενδεικτικά κριτήρια για την επιβολή τους. Όπως εξήγησε πρόκειται μεταξύ άλλων για την βαρύτητα ή την διάρκεια της παράβασης, τα οφέλη που είχε ο πωλητής ή ο προμηθευτής από αυτήν, η επανάληψη της παραβατικής συμπεριφοράς και η επιβολή κυρώσεων από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Στέφανος Γκίκας συμπέρανε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητα όλων των καταναλωτών. Επεσήμανε επίσης ότι η εφαρμογή τους αποκτά την παρούσα περίοδο, εν μέσω ακρίβειας, βαρύνουσα σημασία. «Ρυθμίσεις που προστατεύουν τον πολίτη από παραπλανητικές συμπεριφορές θα πρέπει να υπερψηφίζονται από ολόκληρο το Σώμα της Βουλής», κατέληξε.