Στ. Γκίκας: «Σχηματίζεται μια Ευρεία Διεθνής Συμμαχία που Βασίζεται στην Προστασία και τη Διασφάλιση του Χάρτη του ΟΗΕ»
Ο Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Στέφανος Γκίκας, συμμετέχει ως επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Βουλής, στις εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) που διεξάγεται στην πόλη Μπρυζ του Βελγίου.
Στην τοποθέτησή του για το μέγα θέμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο κ. Γκίκας μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναλάβει μια μακράς διάρκειας δέσμευση προς την Ουκρανία.
Είμαστε συλλογικά αφοσιωμένοι σε μια ολοκληρωμένη, μακροπρόθεσμη υποστήριξη της Ουκρανίας που καλύπτει την ασφάλεια και την άμυνα, καθώς και την οικονομική σταθερότητα, την ανθεκτικότητα, την ανασυγκρότηση, την αναμόρφωση και τη χρηματοδοτική βοήθεια προς τη χώρα αυτή.
Η δέσμευση της Ελλάδας για μακροπρόθεσμη υποστήριξη της Ουκρανίας παραμένει ακλόνητη σε όλα τα επίπεδα, πολιτικό, οικονομικό, στρατιωτικό και ανθρωπιστικό.
Η Ελλάδα υποστηρίζει την επιδίωξη του Κιέβου να διοργανώσει μια Διάσκεψη Ειρήνης ως πρώτο βήμα για την οικοδόμηση μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία.
Σχηματίζουμε μια ευρεία διεθνή συμμαχία που βασίζεται στην προστασία και τη διασφάλιση του Χάρτη του ΟΗΕ και των θεμελιωδών του αρχών, καθώς και στην βούλησή μας να τηρούνται οι αρχές του διεθνούς δικαίου, όπως η εδαφική ακεραιότητα, η κυριαρχία και η ανεξαρτησία όλων των κρατών.
Επιπλέον, η Ελλάδα συνεχίζει να παρέχει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως διαμετακομιστικό κέντρο εφοδιασμού, υπογραμμίζοντας την ξεχωριστή γεωπολιτική του σημασία, όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για ολόκληρη την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
Η Αλεξανδρούπολη θα αποτελέσει σύντομα την πύλη εισόδου για το φυσικό αέριο, καλύπτοντας τις ανάγκες πολλών χωρών στην περιοχή και άρα ενισχύοντας την ανθεκτικότητα τους.»
Επίσης, στην τοποθέτησή του για την “Στρατηγική Πυξίδα” της ΕΕ, ο κ. Γκίκας τόνισε ότι «η Ένωση πρέπει να προσαρμοστεί στο νέο στρατηγικό περιβάλλον και στο πλαίσιο αυτό και σε σχέση με την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, η αντίδρασή της Ευρώπης να προστατεύσει τα συμφέροντά της ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση.
Η Ελλάδα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την επιχείρηση (EUNAVFOR ASPIDES) που δυναμώνει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της ΕΕ και επαναβεβαιώνει τον ρόλο της ως παράγοντα παροχής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.»