Συμμετοχή Στ. Γκίκα στην Τηλεδιάσκεψη του Χρ. Σταϊκούρα για τα Ιόνια Νησιά
Στο πλαίσιο του κύκλου τηλεδιασκέψεων που πραγματοποιεί ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με όλες της Περιφέρειες της Ελλάδας με θέμα «Η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές της σε περιφερειακό επίπεδο», ο Στέφανος Γκίκας συμμετείχε σήμερα στην τηλεδιάσκεψη για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Συμμετείχαν επίσης οι υπόλοιποι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας των Ιονίων Νήσων, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού και παραγωγικοί φορείς των Ιονίων Νήσων και κυρίως της Κέρκυρας.
Στην σύντομη τοποθέτησή του ο Στέφανος Γκίκας αναφέρθηκε στο δίχτυ προστασίας που δημιούργησε η Κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας προκειμένου να στηρίξει την Οικονομία και την Κοινωνία.
Ο Βουλευτής πρότεινε να εξεταστεί η δυνατότητα ορισμένα μέτρα στήριξης που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα να παραταθούν και μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και της Οικονομίας. Διευκρίνισε ότι αναφέρεται κυρίως στη διευκόλυνση πληρωμών, μειώσεις φόρων και στην στήριξη των θέσεων εργασίας, καθώς οι επιχειρήσεις θα επαναλειτουργήσουν έχοντας σημειώσει πολύ μεγάλες απώλειες.
Αναφέρθηκε επιπλέον στην ανάγκη επέκτασης των μέτρων στήριξης σε κάποιες επαγγελματικές ομάδες, όπως οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, οι ξεναγών οι εργαζόμενοι στα ΚΑΕ κ.α., αφού αυτές οι ομάδες δεν έχουν στηριχθεί επαρκώς. Μετέφερε επίσης το αίτημα αναστολής του φόρου πλοίων για φέτος, με το οποίο επιβαρύνονται τα σκάφη μήκους άνω των 7 μέτρων, καθώς επίσης και την απαλλαγή από τον φόρο όσων σκαφών βρίσκονται σε ακινησία και έχουν παραδώσει την άδεια πλόων.
Ο κ. Γκίκας ενημέρωσε τον Υπουργό και για το αίτημα παραχώρησης χρήσης του πλεύσιμου τμήματος ποταμών από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στους οικείους Δήμους. Πρόκειται για ένα θέμα, που αφορά κυρίως στην Νότια Κέρκυρα, όπου η παραχώρηση θα βοηθήσει την οικονομική δραστηριότητα και επιχειρηματικότητα της περιοχής, ενώ θα δώσει παράλληλα ώθηση στον Τουρισμό. Σημειώνεται ότι το ζήτημα αυτό έχει τεθεί και δρομολογείται από τις υπηρεσίες που υπάγονται στον Υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο.
Ζήτησε τέλος να ενημερωθεί για το πρόγραμμα των μικροχρηματοδοτήσεων που θα λειτουργήσει υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τα μέτρα στήριξης που έχει πάρει η Κυβέρνηση και για το αντίκτυπο που έχουν τόσο στην Εθνική και περιφερειακή Οικονομία και στην Κοινωνία.
Συγκεκριμένα, η ύφεση της Οικονομίας για το 2020 ήταν βαθιά, 8,2%, ωστόσο ηπιότερη από ότι αναμενόταν. Η Ελληνική βιομηχανία άντεξε, ενώ τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης απέδωσαν και έτσι περιορίστηκε σημαντικά ανεργία.
Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε, ότι καταγράφεται αύξηση των καταθέσεων κατά 21 δις Ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα 10 δις Ευρώ αναμένεται να «πέσουν» στην πραγματική Οικονομία μετά το άνοιγμά της.
Αναφορικά με τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, ο Υπουργός σημείωσε, ότι τα 5/7 των φορολογουμένων πολιτών δεν πλήττονται. Κατά συνέπεια, το υψηλό κόστος στήριξης δημιουργείται για τα 2/7 των πολιτών και των επιχειρήσεων που πραγματικά πλήττονται και έχουν ανάγκη.
Συνολικά, όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης δόθηκαν 538 εκατ. Ευρώ στα Ιόνια Νησιά.
Ο Υπουργός παρουσίασε και προβλέψεις για την φετινή τουριστική σεζόν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα έσοδα του 2021 θα φτάσουν κατά το ελάχιστο στο 40% του 2019, δηλαδή θα σημειώσουν αύξηση κατά 100% σε σχέση με το 2020. Έτσι, ενώ το 2020 τα έσοδα από τον Τουρισμό ανήλθαν στα 4 δις Ευρώ, φέτος υπολογίζεται να φτάσουν στα 7,5 – 9 δις Ευρώ.
Παράλληλα, όπως ενημέρωσε ο Υπουργός τους συμμετέχοντες της τηλεδιάσκεψης, στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και όσες επιχειρήσεις άνοιξαν από τον Δεκέμβριο του 2019 και μετά. Σημείωσε ότι συνολικά στο πλαίσιο Επιστρεπτέων Προκαταβολών έχουν εκταμιευθεί 7,2 δις.
Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας έδωσε ένα ενδιαφέρον στοιχείο σε ότι αφορά στο Τραπεζικό Σύστημα. Έως σήμερα 40.000 επιχειρήσεις έχουν λάβει 7,5 δις Ευρώ από τις Τράπεζες, με 1.500 επιχειρήσεις εξ αυτών να εδρεύουν στα Ιόνια Νησιά.