Συνάντηση Στ. Γκίκα με Υπ. Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδη για Μόνιμο Ελλιμενισμό Πυροσβεστικού Σκάφους στον Λιμένα Κέρκυρας

 

Συνάντηση με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη και τον Υφυπουργό Ευάγγελο Τουρνά είχε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια επιστολής που είχε αποστείλει ο Βουλευτής μετά την πυρκαγιά στο Euroferry Olympia, τονίζοντας την ανάγκη μόνιμου ελλιμενισμού Πυροσβεστικού Σκάφους μετά του αντίστοιχου κλιμακίου στον Λιμένα της Κέρκυρας. 

Ο κ. Γκίκας εξήγησε ότι ο Λιμένας Κέρκυρας υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες πλοία (επιβατικά, τουριστικά, κρουαζιερόπλοια, εμπορικά κ.α.), ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η μετατροπή της Κέρκυρας σε κέντρο θαλάσσιου τουρισμού. Αναφέρθηκε στην κατασκευή τουριστικού καταφυγίου σκαφών αναψυχής στο Καφέ Γυαλί, στον διεθνή διαγωνισμό για την δημιουργία μαρίνας MegaYacht στον Λιμένα της Κέρκυρας, όπως και στις εργασίες ανάπλασης και αναβάθμισης και άλλων μαρινών και λιμένων της Π.Ε. Κέρκυρας. Υπογράμμισε ότι η αύξηση πλόων και ελλιμενισμού μικρών και μεγάλων σκαφών αναψυχής, κουραζιερόπλοιων και λοιπών πλοίων στην περιοχή, αυξάνει σημαντικά και την πιθανότητα να απαιτηθεί η αντιμετώπιση εκτάκτων συμβάντων και πυρκαγιών.

Ο Υπουργός εξήγησε ότι το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προχωρά στον σχεδιασμό αναδιάρθρωσης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της χώρας, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η κατανομή Πυροσβεστικών Σκαφών. Διευκρίνισε ότι θα υπάρξει προτεραιοποίηση στην κατανομή τους, αφού θα πρέπει καλυφθούν πρώτα τα μεγάλα λιμάνια της χώρας και εν συνεχεία λιμένες με αυξημένη κίνηση. Σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστεί και η εγκατάσταση Πυροσβεστικού Σκάφους μαζί με το αντίστοιχο κλιμάκιο στην Κέρκυρα.

Ο κ. Γκίκας ενημερώθηκε και για το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», το οποίο θα αναβαθμίσει καθοριστικά τον μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ 2021-2027 και η αξία του φτάνει τα 1,76 δις Ευρώ.

Σε ότι αφορά στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας Ιονίων Νήσων, κατά την επίσκεψη του κ. Στυλιανίδη στην Κέρκυρα μετά την κακοκαιρία «Μπάλλος», είχε τεθεί από τους φορείς της Κέρκυρας η ανάγκη επανακαθορισμού της έδρας του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου για την Κέρκυρα. Ο Υπουργός είχε τότε υποσχεθεί να επανεξετάσει το ζήτημα, ωστόσο ενημέρωσε τον κ. Γκίκα ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες διατηρούν την άποψη ότι η καταλληλότερη θέση είναι η Λευκάδα. Σε αυτό το πλαίσιο ο Στέφανος Γκίκας ζήτησε να επισπευστεί η δημιουργία του Τοπικού Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας στην Κέρκυρα, το οποίο εκτιμάται ότι θα εγκατασταθεί στο κτήριο του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Κέρκυρας.

Τέλος, συζητήθηκαν θέματα νομοθετικής φύσεως και αρμοδιοτήτων που σχετίζονται με την πραγματοποίηση έργων Πολιτικής Προστασίας που αφορούν στην πρόληψη.