Συνάντηση Στ. Γκίκα με Υφυπ. Πολιτικής Προστασίας Β. Τουρνά για την Ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Ν. Κέρκυρας

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά είχε σήμερα ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του Νομού Κερκύρας και στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας των ΟΤΑ.

Ο Υφυπουργός ενημέρωσε τον Βουλευτή ότι βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την ενίσχυση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της χώρας με οχήματα και μηχανήματα παντός τύπου. Η προμήθεια του εξοπλισμού γίνεται σε συνέχεια των αιτημάτων που έχει καταθέσει το Πυροσβεστικό Σώμα για την κάλυψη των αναγκών του. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τουρνάς ανέφερε ότι προβλέπεται και η προμήθεια ειδικού πυροσβεστικού εξοπλισμού, το οποίο θα είναι κατάλληλο για να επιχειρεί στην παλαιά Πόλη της Κέρκυρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» αποτελεί την μεγαλύτερη προσπάθεια αναβάθμισης του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας, που έχει γίνει ποτέ. Η συνολική του αξία φτάνει στα 1,76 δις Ευρώ και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ 2021-2027. Το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» αποτελείται από τέσσερις άξονες, οι οποίοι είναι:

  1. η Αναβάθμιση Υποδομών και Εγκαταστάσεων και η Παροχή Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων,
  2. τα Έγκαιρα Συστήματα Προειδοποίησης και Μέσα Πρόληψης,
  3. ο Εξοπλισμός και τα Μέσα Υποστήριξης και Συντονισμού,
  4. ο Επιχειρησιακός Εξοπλισμός και Μέσα Αντιμετώπισης.

Σε ότι αφορά στην Πολιτική Προστασία των ΟΤΑ, ο Υφυπουργός σημείωσε ότι την παρούσα περίοδο υλοποιείται άλλο ένα πρόγραμμα για την προμήθεια μηχανημάτων και οχημάτων παντός τύπου για την ενίσχυσή τους και την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους.

Τέλος, ο Στέφανος Γκίκας ζήτησε από τον Υφυπουργό να εξεταστεί η δυνατότητα δημιουργίας εποχικών κλιμακίων και στην Βόρεια και Νότια Κέρκυρα κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, προκειμένου να διασφαλιστεί η ταχύτερη δυνατή ανταπόκριση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε περίπτωση ανάγκης στις περιοχές αυτές.