Συνέντευξη Στέφανου Γκίκα εφ΄όλης της ύλης στην εφημερίδα ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ, την Κυριακή 6-6-2010
Κύριε Γκίκα το σχέδιο Καλλικράτης ΄΄κλείδωσε΄΄ και μαζί του ο ένας Δήμος για την Κέρκυρα. Θα θέλαμε το σχόλιο σας? Η ψήφιση του «Καλλικράτη» φέρνει εντελώς νέα δεδομένα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η απόφαση για δημιουργία ενός μόνον Δήμου σε όλο το νησί, ο οποίος θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα, φέρνει «τα πάνω κάτω» και αγνοεί την πρόταση της ΤΕΔΚ και πολλών άλλων συνοδοιπόρων του κυβερνώντος κόμματος. Η απόφαση για τον «Καλλικράτη» ελήφθη ερήμην των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης και ο χρόνος «διαβούλευσης» μόνον ως αστείο μπορεί να θεωρηθεί. Όμως αυτό που έχει τώρα σημασία είναι να αποσαφηνισθεί πλήρως μια σειρά θεμάτων, όπως οι επιπλέον αρμοδιότητες των νέων Δήμων και πώς αυτές θα μπορούν να ασκηθούν επιτυχώς από τους νέους Δημάρχους, όπως οι οικονομικές πτυχές του εγχειρήματος που όλοι συμφωνούν, ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι για μια τέτοια μεταρρύθμιση, όπως η διαδικασία εξυγίανσης των υπερχρεωμένων Δήμων που είναι θολή, κλπ. Δεν γεννάται καμία αμφιβολία ότι μπαίνουμε σε μία μεταβατική περίοδο έντονων διεργασιών και πολλών δεκάδων εκτελεστικών υπουργικών αποφάσεων με ορίζοντα την 1-1-2011. Δεδομένης όμως της εξαιρετικά δυσμενούς οικονομικής κατάστασης που έχει περιέλθει η χώρα, την προχειρότητα και τις ατέλειες του «Καλλικράτη», εκτιμώ ότι η μετάβαση από το σημερινό καθεστώς, σε έναν λειτουργικό και βιώσιμο «Καλλικράτη» – που είναι ευχή όλων – φαντάζει ως ένα εξαιρετικά αισιόδοξο και απόμακρο σενάριο. Ελπίζω να διαψευσθώ.
Την ίδια στιγμή υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους των Διαποντίων Νήσων.
Και έχουν δίκιο, διότι δυστυχώς δεν εφαρμόστηκαν παντού τα ίδια κριτήρια. Η ενότητα αυτή των τριών νησιών θα έπρεπε να παραμείνει ανεξάρτητη, όχι μόνον για λειτουργικούς αλλά και για Εθνικούς λόγους. Απλά θα επαναλάβω τη θέση του κόμματος μου ότι όταν αποκτήσει και πάλι την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, τον πρώτο νόμο που θα αλλάξει θα είναι ο «Καλλικράτης» και θα διορθώσει αστοχίες και κακώς κείμενα.
Να αφήσουμε τη Διοικητική μεταρρύθμιση και να περάσουμε στα της Νέας Δημοκρατίας, αρκετές οι εξελίξεις αλλά και αιχμές του κ. Σαμαρά κατά γνωστών πολιτικών πρόσωπων του κόμματος. Ένα σχόλιο από εσάς?
Είναι αλήθεια πως ο Πρόεδρος του κόμματος έχει πολλές φορές πει ότι θέλει να απαλλαγεί από τα «βαρίδια» του παρελθόντος, δηλαδή από όλους εκείνους που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα ή προκάλεσαν με την συμπεριφορά τους, τους πολίτες. Συμφωνώ λοιπόν ότι η Νέα Δημοκρατία – το πολιτικό σύστημα αν θέλετε – πρέπει να γυρίσει σελίδα, να απαλλαγεί από εκείνους που πλούτισαν μέσω της πολιτικής, από εκείνους που με την ανοχή τους κατασπαταλήθηκε δημόσιο χρήμα, από εκείνους που εδραιώθηκαν πολιτικά μέσω «πελατειακών σχέσεων». Οι πολίτες έχουν αηδιάσει με αυτές τις πρακτικές και έχουν γυρίσει, δικαίως, την πλάτη στα κόμματα, στους Βουλευτές, στους πολιτικούς. Η ανανέωση των κομμάτων με νέους, ικανούς, έντιμους και άφθαρτους πολιτικούς, είναι το αντίδοτο στην απαξίωση και απάθεια των πολιτών και νομίζω ότι αυτό είναι και το στίγμα του Αντώνη Σαμαρά για τη νέα Νέα Δημοκρατία.
Ένα σχόλιο για την διαγραφή της κας Ντόρας Μπακογιάννη?
Κοιτάξτε, η κα Μπακογιάννη αποτελεί ένα ιστορικό στέλεχος του κόμματος με μεγάλη προσφορά στην Πατρίδα και πραγματικά λυπάμαι για τη διαγραφή της. Όμως από την άλλη, όλοι γνωρίζουμε πως όταν τίθεται θέμα «κομματικής πειθαρχίας», η συνήθης εξέλιξη μιας «διαφορετικής» ψήφου, είναι η διαγραφή του Βουλευτή, όπως άλλωστε συνέβη και με τους 3 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που διεγράφησαν επειδή ψήφισαν «παρόντες». Η κα Μπακογιάννη πήρε συνεπώς την απόφασή της και είναι σεβαστή.
Ανεξαρτήτως πάντως αυτού, εγώ πιστεύω ότι τα κόμματα εξουσίας – ναι – πρέπει να είναι «αρχηγικά», δηλαδή τις τελικές αποφάσεις και την ακολουθητέα γραμμή να τη λαμβάνει ο Αρχηγός, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είναι πολυσυλλεκτικά, ώστε να εκφράζουν όλες τις πολιτικές τάσεις. Έτσι το «αποτύπωμα» του κόμματος στην κοινωνία θα είναι μεγαλύτερο αφού ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα εκφράζει μεγαλύτερο αριθμό Ελλήνων πολιτών.
Πιστεύετε ότι μια κίνηση δημιουργίας νέου κόμματος από την κα Μπακογιάννη την δεδομένη στιγμή θα ήταν σωστή?
Αναμφίβολα, όπως είπαμε, το πολιτικό σύστημα διέρχεται μία βαθιά κρίση. Τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και κυρίως ο κ. Σαμαράς ευαγγελίζονται νέα σύγχρονα κόμματα με αλλαγή πολιτικής νοοτροπίας που να πρυτανεύουν οι κανόνες ηθικής και διαφάνειας. Όπως γνωρίζετε, η ΝΔ πορεύεται προς το 8οτακτικό Συνέδριο, ένα Συνέδριο αρχών και θέσεων, το οποίο αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ουσιαστική αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό της παράταξης. Ας περιμένουμε λοιπόν να δούμε τα αποτελέσματα του 8ουΣυνεδρίου, την απήχηση που θα έχει στους πολίτες, τα νέα και άφθαρτα πρόσωπα που θα έρθουν στο προσκήνιο, τις καινοτόμες ιδέες, κλπ, και αν το κόμμα μας δεν ανακτήσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών, παρόλο που είμαι σίγουρος ότι θα το επιτύχει διότι έχει ποιότητα στελεχών και περίσσευμα ιδεών, τότε ίσως συζητηθεί το ενδεχόμενο περαιτέρω αλλαγών στο πολιτικό σκηνικό. Σημειώνω πάντως, ότι η κα Μπακογιάννη έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι τα κόμματα δεν δημιουργούνται ένεκα προσωπικών φιλοδοξιών αλλά επειδή τα έχει ανάγκη ο τόπος.
Να περάσουμε και στα τοπικά προβλήματα. Έντονες είναι οι αντιδράσεις με αφορμή τα έργα που έχουν σταματήσει.
Πράγματι αυτή η κωλυσιεργία με προβληματίζει ιδιαίτερα. Φοβούμαι ότι με πρόσχημα την οικονομική κρίση η κυβέρνηση ψάχνει να βρει άλλοθι για το σταμάτημα των έργων. Η αλήθεια όμως είναι ότι αρκετά έργα θα είχαν προχωρήσει αν η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δεν είχε χάσει τόσους μήνες χωρίς να ενεργοποιηθεί, αν οι νέες Διοικήσεις Οργανισμών είχαν παραλάβει εγκαίρως τα καθήκοντά τους, αν βασικοί Γενικοί Γραμματείς υπουργείων είχαν παραλάβει καθήκοντα στην ώρα τους, κλπ, κι αν βεβαίως ο Πρωθυπουργός δεν είχε εξαγγείλει μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά ένα δις ευρώ την τρέχουσα διετία.
Όμως στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω και λάθη της κυβέρνησης της ΝΔ, διότι ορισμένα τουλάχιστον έργα θα μπορούσαν να είχαν ήδη δρομολογηθεί, όπως για παράδειγμα το μεγάλο έργο των φραγμάτων που οι τότε αρμόδιοι υπουργοί μας διαβεβαίωναν ότι το έργο θα είχε δημοπρατηθεί το αργότερο τον Απρίλιο του 2009, κάτι το οποίο δεν συνέβη.
Βεβαίως αυτό που τώρα έχει σημασία και υπό το φως του «Καλλικράτη», είναι όλοι οι φορείς, θεσμικοί και μη, να ενεργοποιηθούν και συγκροτημένα να διεκδικήσουν από την κεντρική εξουσία όχι μόνον την εκτέλεση όλων των ήδη προγραμματισμένων έργων, αλλά και απαραίτητα νέα έργα υποδομών, διότι η Κέρκυρα υστερεί σε πάρα πολλά από αυτά, βλέπε οδικούς άξονες για παράδειγμα.
Σχετικά με την καθυστέρηση μετεγκατάστασης του Νέου Νοσοκομείου κ. Γκίκα;
Θεωρώ ότι υπάρχουν σημαντικές κυβερνητικές ευθύνες. Επί 8 μήνες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να επιλύσει το θέμα της πρόσληψης του αναγκαιούντος προσωπικού ενώ, επί πολλούς μήνες το Νοσοκομείο δεν είχε Διοικητή και ΔΣ με αποτέλεσμα να υπάρχει χαρακτηριστική στασιμότητα σε πολλά θέματα.
Βεβαίως και εδώ έχει μερίδιο ευθύνης η προηγούμενη κυβέρνηση η οποία ανέλαβε επισήμως την ευθύνη της καθυστέρησης των προσλήψεων, επειδή εκκρεμούσε η ψήφιση του νόμου για την πριμοδότηση της εντοπιότητας, που σας θυμίζω ήταν ο τελευταίος νόμος που ψηφίστηκε πριν κλείσει η Βουλή για τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009.
Είναι πράγματι παράδοξο να λέμε ότι εγκαινιάσαμε το νέο Νοσοκομείο τον Σεπτέμβριο του 2009 και να συζητάμε αν θα το λειτουργήσουμε τον Σεπτέμβριο του 2010. Δεν υπάρχει προσωπικό, δεν προβλέφτηκε σύστημα πληροφορικής, δεν το ένα, δεν το άλλο… Μα υπάρχει κυβέρνηση και η δουλειά της είναι να δίνει λύσεις στα προβλήματα. Τι κάνει λοιπόν? Σίγουρα αυτή η κατάσταση δεν αρμόζει στον κερκυραίο πολίτη ο οποίος θεωρεί εύλογα ότι οι κυβερνήσεις διαχρονικά τον γεμίζουν υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.
Για τη μη σύσταση ακόμα του Φορέα Διαχείρισης της ΟΥΝΕΣΚΟ;
Είναι ακόμη ένα θέμα που δείχνει το διαχρονικό κυβερνητικό γραφειοκρατικό αλαλούμ από τη μία, και την αδυναμία συντονισμού και διεκδίκησης των τοπικών θεσμικών φορέων από την άλλη. Σίγουρα υπήρξαν καθυστερήσεις και από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά τουλάχιστον προ των εκλογών, υπήρξε έτοιμο σχέδιο του φορέα διαχείρισης το οποίο είχε τεθεί σε διαβούλευση. Αντίθετα τώρα υπάρχει μια επικίνδυνη στασιμότητα 8 μηνών. Και φοβούμαι, ότι η παραίτηση της κας Γκερέκου θα επιβραδύνει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία και κυρίως την απελευθέρωση του οικονομικού πακέτου που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του φορέα διαχείρισης. Ο χρόνος μας πιέζει ασφυκτικά. Αν δεν γίνουν άμεσα κινήσεις για τη λειτουργία του φορέα και την έναρξη των παρεμβάσεων, ένα μεγάλο επίτευγμα της κυβερνητικής περιόδου 2004-2007, κινδυνεύει να χαθεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον πολιτισμό μας, την οικονομία μας, τη ζωή μας.
Υπάρχει ελπίδα εξόδου από την οικονομική κρίση?
Θεωρώ ότι η κατάσταση της οικονομίας βρίσκεται σε οριακό σημείο. Δυστυχώς η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, την κρίση χρέους και ελλείμματος που παρέλαβε – και εδώ έχει ευθύνες η ΝΔ – τη μετέτρεψε σε κρίση δανεισμού, με αναπόφευκτο επακόλουθο την κηδεμονία της χώρας από το ΔΝΤ. Τα μέτρα τα οποία έχει επιβάλει η κυβέρνηση έχουν φέρει τους πολίτες σε απόγνωση. Είναι μέτρα μονόπλευρα, φορομπηχτικά, φοροεισπρακτικά, μείωσης των εισοδημάτων τους, αλλά ατυχώς δεν συνοδεύονται από αντίστοιχα αναπτυξιακά μέτρα για τη ρευστότητα της αγοράς, για την απασχόληση, για την ανάπτυξη της οικονομίας. Μοιραία λοιπόν οδηγούμαστε σε μεγαλύτερη ύφεση η οποία θα φέρει μεγαλύτερα ελλείμματα και χρέος και σε ένα φαύλο κύκλο, που αν δεν αλλάξουμε πολιτική, όπως κορυφαίοι ξένοι οικονομολόγοι γράφουν, θα οδηγήσει τελικά στην πτώχευση της χώρας. Η ΝΔ προτείνει άλλο μείγμα πολιτικής που βασίζεται κυρίως σε αναπτυξιακά μέτρα και όχι σε φορομπηχτικά. Φοβούμαι ότι μετά το καλοκαίρι όταν πια οι Έλληνες πολίτες θα έχουν νιώσει «στο πετσί τους» τις επιπτώσεις από τα άδικα μέτρα της κυβέρνησης, είναι πιθανό να έχουμε καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε τριπλές εκλογές τον Νοέμβριο και να δούμε φαινόμενα «αναγκαστικών» κυβερνήσεων συνεργασίας.
Αξίζει να θυμηθούμε τι μας έλεγε ο κος Παπανδρέου τον Σεπτέμβριο του 2009 στην ομιλία του στην Έκθεση Θεσσαλονίκης: «Αν σήμερα παγώσουμε τους μισθούς, θα παγώσουμε την αγορά. Αν αυξήσουμε τους φόρους στη μεσαία τάξη, θα μειώσουμε την αγοραστική της δύναμη, θα βαθύνουμε την ύφεση, θα μειώσουμε τα έσοδα του κράτους. Και θα επέλθει ο φαύλος κύκλος της κατάρρευσης». Λίγους μήνες μετά, δυστυχώς τα ξέχασε….
Όλοι συμφωνούν ότι έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο. Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον; Θα σας δούμε να ηγείσθε κάποιου ψηφοδελτίου;
Πράγματι είμαστε σε προεκλογική περίοδο αφού η 7ηΝοεμβρίου δεν είναι μακριά. Βεβαίως έχουμε λίγο δρόμο ακόμη μέχρι την ανακοίνωση των χρισμάτων από τα κόμματα, που το αναμένω εντός του Ιουλίου. Μην ξεχνάμε ότι το Συνέδριο της ΝΔ ολοκληρώνεται τις 28 Ιουνίου και η ουσιαστική τελική συζήτηση θα ξεκινήσει τότε.
Ακούστε, έχω πει και άλλοτε ότι ο στόχος μου παραμένει η κεντρική πολιτική. Όμως, υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δεν θα απέκλεια να ηγηθώ συγκεκριμένου ψηφοδελτίου, αλλά επιτρέψτε μου για αυτό το θέμα να σας μιλήσω όταν έλθει η ώρα. Ευχαριστούμε πολύ κ. Γκίκα. Και εγώ σας ευχαριστώ που μου δώσατε την δυνατότητα να εκφράσω τις απόψεις μου.
09-06-2010