Συνέντευξη Στέφανου Γκίκα στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM και στον δημοσιογράφο Κώστα Χαρδαβέλα, για τις αποκαλύψεις Κάντα για τις απίστευτες μίζες στα εξοπλιστικά
Δευτέρα, 30 Δεκέμβριος 2013
Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM και στον δημοσιογράφο Κώστα Χαρδαβέλα, έδωσε το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013, ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, Στέφανος Γκίκας. Η συνέντευξη αφορούσε στις αποκαλύψεις του πρώην Γενικού Διευθυντή Εξοπλισμών της περιόδου 1998 – 2002 Αντώνη Κάντα για τις μίζες εκατομμυρίων για τα εξοπλιστικά προγράμματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:
Δημοσιογράφος (Κ. ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ): Για τις αποκαλύψεις Κάντα και τα εκατομμύρια που δόθηκαν για μίζες, η ΝΔ και εσείς ως Εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΘΑ τότε, δεν είχατε πάρει χαμπάρι?
ΑΠ: Καταρχάς βεβαίως και υπήρχε ενημέρωση εδώ και πολλά χρόνια. Θα σας πω ότι την περίοδο 2000 – 2004, ο τότε Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, και οι Βουλευτές της Αντιπολίτευσης, είχαν υποβάλει πάνω από 150, συγκρατήστε το νούμερο, 150 Ερωτήσεις στην Βουλή των Ελλήνων μόνο για τα εξοπλιστικά. Όταν παρέλαβε η ΝΔ το 2004, χωρίς να θέλω να μπω τώρα σε κομματικούς εντυπωσιασμούς, αλλά πραγματικά όταν ανέλαβε, όλοι αυτοί οι Φάκελοι, μπήκαν στο μικροσκόπιο από τον κ. Ζορμπά, που παρέλαβε Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών, – τον πρώην Εισαγγελέα κ. Ζορμπά – και πολλοί Φάκελοι πήραν το δρόμο για την Δικαιοσύνη. Να σας θυμίσω τον Φάκελο των περιβόητων τσέχικων πυροβόλων «ΣΟΥΖΑΝΑ», την σύμβαση των οποίων μάλιστα υπέγραψε ο κ. Κάντας το 2000 επί εποχής Τσοχατζόπουλου, και πάρα πολλοί άλλοι Φάκελοι. Επίσης την περίοδο αυτή έγινε προσπάθεια να αναθεωρηθούν Συμβάσεις κακώς κείμενες, όπως π.χ. των αρμάτων του Στρατού.
Πράγματι ήταν τόσο πολυδαίδαλο το σύστημα των εξοπλισμών, υπήρχε τέτοιος βαθμός διαφθοράς και δυσωδίας που απορεί κανείς, αλλά έστω και καθυστερημένα βγαίνουν όλα στην φόρα.
Δημοσιογράφος: Και έπαψαν όλα από τότε δηλαδή κ. Γκίκα, τελείωσαν και η διαφθορά και η δυσωδία?
ΑΠ: Δεν το επικαλούμαι αυτό. Απλά, λέω ότι δυστυχώς για την Πατρίδα, έγιναν τόσες πολλές αγορές εξοπλιστικών την περίοδο 1998 – 2004, ασυνήθιστα μεγάλες αγορές με βασικό αιτιολογικό τα Ίμια, αλλά με τρόπο που δεν ήταν σωστός, ούτε τυπικά, ούτε και επιχειρησιακά. Και το λέω αυτό διότι πολλές φορές, οπλικά συστήματα που προμηθευόμαστε, δεν τα είχαν απόλυτη ανάγκη οι Ένοπλες Δυνάμεις και εδίδετο εκ των άνω η εντολή – απαίτηση να τα πάρουμε. Αντίθετα από το 2004 και μετά, δεν υπήρξε καμία μεγάλη προμήθεια, αν εξαιρέσουμε βέβαια την μία και μοναδική αγορά του Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου το 2005, των 30 αεροσκαφών F16, που έγινε με άψογο τρόπο. Δεν υπήρχε κάποια άλλη αγορά εξοπλιστικού προγράμματος και αυτή είναι η αλήθεια.
Δημοσιογράφος: Ξέρετε γιατί σας ρώτησα αν ξέρατε τίποτα; Γιατί όλα αυτά τα χρόνια και πιο παλιά, από την εποχή Σημίτη, σε πολιτικό επίπεδο γινόταν μια προσπάθεια όλο αυτό το ζήτημα να κουκουλωθεί.
ΑΠ: Θα μπορούσα να συμφωνήσω εν μέρει μαζί σας, γιατί όπως φαίνεται την περίοδο μετά το 2000, που έγιναν Εξεταστικές Επιτροπές, που εστάλησαν Φάκελοι στη Βουλή, που τέλος πάντων έγιναν διάφορες διαδικασίες στο κοινοβουλευτικό επίπεδο, όλοι αθωώθηκαν. Δεν αθωώθηκε για παράδειγμα ο Τσοχατζόπουλος στην Εξεταστική του 2004;
Πάντως για αυτά τα οποία αποκάλυψε ο κ. Κάντας, θα πω ότι ήταν λίγο – πολύ γνωστά στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Υπήρχε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα στα Γενικά Επιτελεία, πολύ αρνητική. Θα σας πω την δική μου εμπειρία όταν ήμουν στην ενέργεια – γιατί όπως γνωρίζετε προέρχομαι από το Πολεμικό Ναυτικό, αν και ποτέ δεν είχα σχέση με τα εξοπλιστικά προγράμματα – υπηρετούσα λοιπόν την περίοδο 1997-2000 στην Διεύθυνση Πολιτικής του ΓΕΝ και υπήρχε πράγματι μια βαριά ατμόσφαιρα, ένα πέπλο μυστηρίου για το τι γίνεται με τους εξοπλισμούς. Όλο αυτό το συνονθύλευμα των ανθρώπων που μπαινόβγαιναν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, προκαλούσε εντύπωση. Και δεν μιλάω μόνο για Διευθύνοντες Συμβούλους εταιρειών, μιλάω για δημοσιογράφους, μεσάζοντες, ξένους επιχειρηματίες, πρέσβεις, αντιπροσώπους εταιρειών, κλπ. Για έναν αντικειμενικό παρατηρητή σίγουρα όλα αυτά ήταν κακώς κείμενα, όπως και αποδείχτηκε τα αμέσως επόμενα χρόνια, και ξέρετε πως επιβεβαιώθηκε; από τις νοσηρές Συμβάσεις. Οι περισσότερες Συμβάσεις οι οποίες υπογράφονταν τότε (1998 – 2004), ήταν χαριστικές για τους προμηθευτές – π.χ. προέβλεπαν τεράστιες προκαταβολές – και το αποκάλυψε και ο κ. Κάντας που χωρίς αιδώ λέει: «παίρναμε τα χρήματα της μίζας για να κάνουμε τα στραβά μάτια και να μην αλλάζουμε τις Συμβάσεις…».
Δημοσιογράφος : Όλοι αυτοί κ. Γκίκα που ενεπλάκησαν, που ήταν εκεί στο μεγάλο πάρτυ, όλοι, μα όλοι έχουν φύγει από το πολιτικό σύστημα;
ΑΠ: Όχι. Υπάρχουν και άτομα τα οποία βρίσκονταν την περίοδο εκείνη στο ΥΠΕΘΑ με μορφή π.χ. συμβούλων ή τέλος πάντων εργάζονταν στο Υπουργείο, που βρίσκονται ακόμη στο πολιτικό σύστημα. Αλλά βεβαίως για να κατηγορήσεις κάποιον άνθρωπο θα πρέπει να έχεις ατράνταχτες αποδείξεις.
Δημοσιογράφος: Θα φτάσουμε κάπου μετά από όλες αυτές τις αποκαλύψεις, είτε του κ. Κάντα είτε του κ. Ευσταθίου, θα φτάσουμε σε μια κάθαρση, ή πάλι τα πράγματα θα μείνουν έτσι?
ΑΠ: Νομίζω κ. Χαρδαβέλα μετά από όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί, έστω και μετά από 15 χρόνια, ότι το πολιτικοστρατιωτικό σύστημα δεν μπορεί να ανεχτεί εύκολα πια καταστάσεις διαφθοράς. Θα σας πω επίσης, ότι το πρώτο μεγάλο βήμα για την πάταξη της διαφθοράς, έγινε το 2005 με τον νέο νόμο περί Προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων, διότι μέχρι τότε το Προεδρικό Διάταγμα 184 που ίσχυε και οι διαδικασίες που υπήρχαν τότε, ήταν, αν θέλετε στον αέρα, και ο οιοσδήποτε Υπουργός Άμυνας, ή κυβερνητικός Αξιωματούχος μπορούσε να προχωρήσει σε ενέργειες που σήμερα θα τις θεωρούσαμε έκνομες.
Τώρα στο ερώτημά σας, η απάντηση θεωρώ είναι ναι. Πιστεύω ότι θα φτάσουμε στην κάθαρση, θωρακίζεται το σύστημα, έχει «ξυπνήσει» και ο Έλληνας πολίτης, έχει καταλάβει το «παιγνίδι» που παίζονταν πίσω από την πλάτη του και τα περιθώρια για άνομες πράξεις, στο χώρο των εξοπλισμών τουλάχιστον, έχουν υπερβολικά στενέψει. Θα δείτε κι άλλες αποκαλύψεις τις επόμενες βδομάδες, και προβλέπω ότι αρκετά νέα πρόσωπα θα κληθούν στη Δικαιοσύνη.
Δημοσιογράφος: Ο κ. Κάντας στην απολογία του αναφέρεται και στην περίοδο Παπαντωνίου και λέει χαρακτηριστικά ότι μετά το 2002 αγοράστηκε άλλη μια ποσότητα αντιαρματικών ΚΟΡΝΕΤ κλπ.
ΑΠ: Μα μια συνέχεια είναι αυτή. Δεν άλλαξε τίποτε. Σας είπα ότι θεωρώ ότι μετά το 2005 που η ΝΔ άλλαξε τον νόμο περί Προμηθειών, υπήρξε μια διαφορετική αντιμετώπιση. Από κει και πέρα όμως, το γεγονός ότι ο κ. Κάντας, δεν «έδειξε» πολιτικά πρόσωπα νομίζω ότι είναι αστείο. Διότι αυτοί οι άνθρωποι διορίστηκαν από πολιτικά πρόσωπα και άρα υπάρχουν εκτός από αντικειμενικές και πολιτικές ευθύνες! Μην μου πείτε ότι ο τότε Πρωθυπουργός δεν γνώριζε τι γινόταν, μην μου πείτε ότι δεν τον είχαν ενημερώσει για τις τόσες ανώνυμες επιστολές που είχαν σταλεί στο Μαξίμου από διάφορους έντιμους Αξιωματικούς, ή ακόμη και από ανταγωνιστές…. Ήξεραν….
Δημοσιογράφος: Όλα τα γνώριζαν κ. Γκίκα, το ξέρετε πολύ καλά και εσείς και εμείς. Σας ευχαριστούμε πολύ…
ΑΠ: Κι εγώ σας ευχαριστώ και Χρόνια Πολλά….