Συνέντευξη Στέφανου Γκίκα στον Ρ/Σ «ΡΑΔΙΟ 9» και στους δημοσιογράφους Γ. Ντάσκα και Ν. Ράλλη
Παρασκευή, 30 Μάρτιος 2012
Συνέντευξη στον αθηναϊκό ραδιοφωνικό σταθμό «ΡΑΔΙΟ 9» και στους δημοσιογράφους Γ. Ντάσκα και Ν. Ράλλη, παραχώρησε χθες ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας Στέφανος Γκίκας, με θέμα την εισαγγελική έρευνα για μίζες ύψους 60 εκ. Ευρώ που αφορούν στην προμήθεια των αρμάτων Leopard του Στρατού Ξηράς. Παρατίθεται παρακάτω τμήμα της συνέντευξης:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα μας είναι η είδηση, αυτή η μεγάλη είδηση, που ήρθε για τα Leopard και τους λογαριασμούς που ψάχνουν οι 2 Εισαγγελείς. Η γνωστή Εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου που έχει κάνει αίτημα δικαστικής συνδρομής, με εντολή της προϊστάμενης της Εισαγγελίας κ. Ράικου, στο Μονακό και στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους γιατί εκεί εντόπισαν λέει, πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ μίζες για τα Leopard. Τι γνωρίζεται περί αυτού και αν είναι κοντά σε μια έκπληξη πρώτου μεγέθους η Ελληνική κοινωνία με ονόματα που μπορεί να έρθουν από το άνοιγμα των λογαριασμών.
ΓΚΙΚΑΣ: Καταρχάς να σας ευχαριστήσω. Βεβαίως και η σύμβαση αυτή για τα Leopard – δηλαδή τα καινούργια 170 άρματα LEO 2HEL που πήρε ο Ελληνικός Στρατός – είναι μια σύμβαση που έχει, αν θέλετε, ταλανίσει την κοινή γνώμη διότι ήταν μια «λεόντεια» σύμβαση. Να σας πω μόνο, ότι την περίοδο εκείνη, την περίοδο ΠΑΣΟΚ 1996-2004, είχαμε αρκετές «λεόντειες» συμβάσεις. Ειδικά για τα νέα Leopard, θα μπορούσαμε να παίρναμε τότε τα Leopard 2Α4 -και αυτά Γερμανικά άρματα μάχης είναι- που με τον εκσυγχρονισμό τους θα στοίχιζαν περίπου 500.000 ευρώ το ένα και θα κάλυπταν τις επιχειρησιακές απαιτήσεις. Παρόλα αυτά με απόφαση της τότε πολιτικής ηγεσίας, προτιμήσαμε να πάρουμε τα καινούργια άρματα μάχης προς 10.000.000 Ευρώ το ένα και ουσιαστικά δώσαμε έργο στο εργοστάσιο της Γερμανικής εταιρείας Kraus Maffei (Wegman), για μερικά χρόνια ακόμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν πούμε εμείς τι κάνει «νιάου-νιάου» στα κεραμίδια, ότι οι μεγάλες τιμές ήταν για τις μίζες που έπρεπε να μοιραστούν, έχουμε δίκιο ή δεν έχουμε?
ΓΚΙΚΑΣ: Κοιτάξτε, δεν μπορώ εγώ να πω αν οι τιμές αυτές είναι για μίζες. Αυτό που είναι σίγουρο – και για αυτό κιόλας διερευνάται από τον Εισαγγελέα – είναι ότι μίζες έπεσαν και μάλιστα σας θυμίζω ότι ο πρώην Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών ο κ. Βασιλάκος, είχε μιλήσει συγκεκριμένα για ανθρώπους οι οποίοι «πλούτισαν από αυτή την διαδικασία». Εξ αυτού μάλιστα ορμώμενοι οι Εισαγγελείς ξανάνοιξαν τον φάκελο των Leopard, ο οποίος είχε τεθεί στο αρχείο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από πότε ήταν αυτός ο φάκελος; Ήταν από το 1998 που ξεκίνησε να συζητείται η προμήθεια των Leopard?
ΓΚΙΚΑΣ: Το 1998 ακριβώς, επί Άκη Τσοχατζόπουλου ξεκίνησε η διαδικασία. Το 2003 ο κ. Παπαντωνίου ολοκλήρωσε τις διαδικασίες για την παραγγελία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπέγραψε την πρώτη σύμβαση.
ΓΚΙΚΑΣ: Ναι. Το 2004 παρέλαβε το θέμα ο κ. Σπηλιωτόπουλος ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ξανάνοιξε τον φάκελο, έγιναν όλες αυτές οι έρευνες και ενέργειες που ίσως θυμάστε – γιατί έχουν περάσει αρκετά χρόνια – ότι δηλαδή η ΝΔ το 2004 με 2005 επαναδιαπραγματεύτηκε την συμφωνία και μάλιστα πέτυχε πολλά οφέλη με τη λεγόμενη «Ενδιάμεση Συμφωνία», όπως μεταξύ άλλων, την παραλαβή διαφόρων τύπων αρμάτων, μεταχειρισμένων μεν αλλά σε καλή επιχειρησιακή κατάσταση για τον Ελληνικό Στρατό. Πέτυχε επίσης, σε μια ήδη υπογεγραμμένη σύμβαση, να προστεθούν περί τα 100.000.000 Ευρώ σε Αντισταθμιστικά Ωφέλη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Γκίκα είπατε την φράση και την κρατώ – και είστε καλά ενημερωμένος – μίζες έπεσαν. Μίζες έπεσαν και στην siemens, μίζες έπεσαν και εδώ και εκεί. Η Ελβετία είναι γεμάτη, λέει το Spiegel, με Ελληνικές καταθέσεις. Τώρα μας λένε για Μονακό και Παρθένους Νήσους. Το ερώτημα είναι συγκεκριμένο…
ΓΚΙΚΑΣ: Ακούστε στην συγκεκριμένη υπόθεση των Leopard, πρόκειται για 2 εξωχώριες εταιρείες που μηνύθηκαν μεταξύ τους, διότι κάποια τμήματα από αυτή τη μίζα των 60 εκατομμυρίων δεν πήγαν εκεί που κάποιοι θα ήθελαν. Γεγονός είναι ότι δυστυχώς όλη αυτή την περίοδο, ήταν πανθομολογούμενο και στο Υπουργείο Άμυνας αλλά και γενικότερα στο κύκλωμα των εξοπλισμών ότι οι μίζες της τάξεως του 3% ήταν σύνηθες φαινόμενο. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για προμήθειες αξίας 2 και 3 δισεκατομμυρίων Ευρώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Γκίκα το καταλαβαίνουμε. Στην Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή και για τη siemens κλπ, προέκυψαν ονόματα, ένα από τα ονόματα που αναφέρθηκαν όπως του κ. Κάντα. Τι ήταν? Ταξίαρχος στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών? Αναφέρθηκαν και τέτοια ονόματα. Το ερώτημα μας είναι το εξής: Λέτε μίζες υπάρχουν, ονόματα? θα μας πουν στο τέλος όμως ότι δεν μπόρεσαν να ανοίξουν τους λογαριασμούς…
ΓΚΙΚΑΣ: Κοιτάξτε όλοι αυτοί οι επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί, πολιτικά πρόσωπα που πιθανόν να βγάλει η έρευνα, εάν πράγματι έχουν πάρει μίζες – γιατί αυτές οι μίζες στις τσέπες κάποιων κατέληξαν – θα πρέπει να λογοδοτήσουν.
Πάντως, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή το 2004, ο τότε ΥΕΘΑ κ. Σπηλιωτόπουλος ξεκίνησε την επίπονη διαδικασία ελέγχου των συμβάσεων και πολλές εστάλησαν στον Εισαγγελέα. Τότε είχα την τιμή να είμαι Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας.
Και κάτι άλλο, ήδη αυτή τη στιγμή, π.χ. για την σύμβαση των υποβρυχίων, πάνω από 30 άτομα με ονοματεπώνυμο βρίσκονται υπό δικαστική έρευνα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φυλακή δεν έχει πάει κανένας μέχρι τώρα…
ΓΚΙΚΑΣ: Ναι γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα. Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία – και θα συμφωνήσω απολύτως μαζί σας- είναι ότι ο Ελληνικός λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια. Και αυτοί οι επίορκοι, ή όσοι παράνομα πλούτισαν, θα πρέπει βεβαίως να τιμωρηθούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό πρέπει να το κάνετε εσείς η πολιτική εξουσία, γιατί ο Ελληνικός λαός δεν έχει κότερα να κάνει βόλτες στα νησιά, να δει ποιων υπουργών οι βίλες κρέμονται σαν να είναι οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας. Πρέπει η πολιτική σκηνή και η δικαστική εξουσία να κάνουν ότι γίνεται στην Γαλλία και την Γερμανία…
ΓΚΙΚΑΣ: Μάλιστα θα συμφωνήσω μαζί σας . Πάντως αυτή η υπόθεση με τα Leopard ήταν μια από τις «λεόντειες» συμβάσεις όπως την χαρακτηρίζαμε τότε, και θεωρώ ότι θα βγάλει ενδιαφέροντα πράγματα στο φως, διότι 60 εκατομμύρια Ευρώ είναι πολλά λεφτά. Ελπίζω να βγουν στο φως ονοματεπώνυμα και περιμένουμε και στο επίπεδο του κόμματος, αλλά και γενικότερα ως πολίτες με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που θα οδηγήσει η έρευνα.