Συνέντευξη Στέφανου Γκίκα στο περιοδικό «My Kerkyra magazine» για τα 3 βασικά προβλήματα της Κέρκυρας
1. Δημοσιογράφος: Η Κέρκυρα έχει υποφέρει πολλά από την έλλειψη συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων θα θέλαμε την τοποθέτησή σας στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά και πώς βλέπετε γενικότερα την αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων στο νησί μας.
κ. ΓΚΙΚΑΣ : Για το γενικότερο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, θεωρώ ότι επιτέλους, θα πρέπει με γοργούς ρυθμούς να προχωρήσουμε στην υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων, με τη διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών να ξεκινά από το σπίτι μας, την κατασκευή σύγχρονων εγκαταστάσεων κομποστοποίησης, μηχανικής ανακύκλωσης, σταθμών μεταφόρτωσης κλπ, ώστε οι προς ενταφιασμό ποσότητες των υπολειμμάτων, να περιοριστούν στο 15% των σημερινών ποσοτήτων και οι ΧΥΤΑ να μετατραπούν σε ΧΥΤΥ. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι την ολοκλήρωση του νέου συστήματος διαχείρισης, πρέπει να συνεχιστούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. Οι κάτοικοι εκεί έχουν απόλυτο δίκαιο που διαμαρτύρονται. Δυστυχώς η Κέρκυρα πληρώνει τις παραλείψεις δεκαετιών στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η θέση μου για το θέμα του ΧΥΤΑ Λευκίμμης είναι ότι η λειτουργία του υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, είναι αναγκαία, πάντοτε βέβαια με τις αυστηρές προδιαγραφές που ορίζει η ΕΕ και μόνον για τα απορρίμματα του Νότου, αλλά, λειτουργία που έχει σαφώς προσωρινό χαρακτήρα. Και το λέω αυτό, διότι η αναγκαία χρηματοδότηση για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα είναι ήδη εγκεκριμένη από την Κυβέρνηση και εναπόκειται στους εδώ αρμόδιους θεσμικούς φορείς, να προωθήσουν με ταχείες διαδικασίες τις μελέτες, ώστε να υλοποιηθεί το σημαντικό αυτό έργο, το οποίο θα μας απαλλάξει, άπαξ δια παντός, από την ύπαρξη των ΧΥΤΑ. Περιττεύει να επαναλάβω ότι είμαι εναντίον της χρήσης βίας απ’ όπου κι αν αυτή προέρχεται. Τώρα, σαφώς και υπάρχουν και εναλλακτικές μέθοδοι ολοκληρωμένης διαχείρισης, όπως για παράδειγμα η διαδικασία της καύσης, που χρησιμοποιείται σε αρκετές πόλεις του εξωτερικού, αλλά θεωρώ ότι εφόσον προχωρούν οι μελέτες για ΧΥΤΥ και υπάρχουν και οι πιστώσεις, το έργο αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί.
2. Δημοσιογράφος: Για το άλλο μεγάλο πρόβλημα της Κέρκυρας, αυτό του ελαιώνα της, ποια είναι η δική σας θέση;
κ. ΓΚΙΚΑΣ : Η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Ο μοναδικός κερκυραϊκός ελαιώνας πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει, να αναδεικνύεται και να καλλιεργείται με σύγχρονες μεθόδους και αντιλήψεις που θα επιτρέπουν την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας λαδιού. Θα πρέπει επίσης σύντομα να ολοκληρωθεί η διαδικασία σύνταξης του νέου ελαιοκομικού μητρώου στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα 150.000 αγροτεμάχια που απαρτίζουν το σύνολο των καλλιεργησίμων εκτάσεων από τους 15.000 περίπου ελαιοπαραγωγούς. Η πολιτεία θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στους ελαιοπαραγωγούς μας, να επιδοτήσει πχ. τα λιπάσματα, τους καθαρισμούς αγροτεμαχίων, τους νέους αγρότες κλπ και να εξασφαλίσει μία καλύτερη τιμή στο λάδι διότι οι χαμηλές τιμές αποθαρρύνουν τους αγρότες μας. Επίσης η έγκαιρη και πλήρης καταβολή των επιδοτήσεων και η απάλειψη των αδικιών πρέπει να αποτελεί διαρκή στόχο. Στο πλαίσιο αυτό ο εκσυγχρονισμός του ΟΠΕΚΕΠΕ και των αγροτικών συνεταιρισμών θα βοηθήσει σημαντικά.
3. Δημοσιογράφος: Έχετε συνεχείς επαφές με τις Δημοτικές Αρχές του νησιού. Ποια αίσθηση αποκομίζετε για τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει;
κ. ΓΚΙΚΑΣ : Πράγματι περιοδεύω σε όλη την Κέρκυρα και έχω συναντηθεί επανειλημμένως με όλους τους Δημάρχους με τους οποίους διατηρώ συχνές επαφές και καλή σχέση. Είναι αλήθεια ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και δυσλειτουργίες με κυριότερο ίσως την οικονομική στενότητα. Όμως, με τις πιστώσεις από το ΕΣΠΑ, θα χρηματοδοτηθούν σημαντικά έργα και θα γίνουν παρεμβάσεις που θα έχουν αναπτυξιακή διάσταση. Επίσης με την Διοικητική Μεταρρύθμιση και τις συνενώσεις των Δήμων, όποτε και αν υλοποιηθούν, θα δημιουργηθούν πιο εύρωστες διοικητικές δομές, πιο λειτουργικοί Δήμοι, οικονομικά ισχυρότεροι και εν τέλει πιο χρήσιμοι στους πολίτες. Ένα άλλο σημαντικό θέμα αποτελεί ο χωροταξικός σχεδιασμός των Δήμων και συγκεκριμένα οι μελέτες των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΓΠΣ) και Σχεδίων Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης τα περιβόητα ΣΧΟΟΑΠ που η ολοκλήρωση τους θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ορθολογική ανάπτυξη τους. Θεωρώ λοιπόν ότι διάγουμε μία μεταβατική περίοδο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, περίοδο όμως που παρέχει ευκαιρίες και δυνατότητες στους δραστήριους Δημάρχους να διεκδικήσουν και να επιτύχουν πολλά.
29-09-2009